banner564

Mobil tel ve Sayın Çerkez

  Mobil telefonlarla ilgili ülkemizin önemli bir konusu üzerinde durdum. Gerçekten can yakan bir alan.
  Bununla ilgili olarak elbette ki karşı görüşlerde olacak. Nitekim konuyu gündeme getirdikten sonra Sayın Günay Çerkez, konu ile ilgili televizyon programında görüşlerini dile getirdi.
  Ancak bu konuda gündeme getirdiğim ile Sayın Çerkez'in cevap verme temeli arasında ciddi bir zemin farkı var.
  Çünkü "Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun" ( Kasım 2014) raporuna dayanarak gündeme getirdiğim ciddi fiyat farkları, vergisiz fiyatlar üzerindendir.
  Bunun için maliyet faktörünün ele alınması ve açıklığa kavuşturulması üzerinde durdum. Özel şirket olsalar dahi, verilen hızmet kamuya dönüktür. Bu yüzden bu unsur açık olmalıdır.
  Bu yaklaşımıma dönük olarak Sayın Günay Çerkez, vergiler üzerinden durumu ele aldı. Bu doğru değildir. Ancak bu konuda da sağlıklı bir yaklaşım sergilenmedi.
  Çünkü vergiyi, %64 olarak söyledi. Halbuki vergi toplamı %47 civarındadır.

Rapordan örnek
 
  Bunun için diğer ülkeleri değil ama en yakın olduğu için, yer darlığı nedeni ile rapordan Türkiye'yi Euro bazında örnek vermek isterim.
  "1000 Dakika + 1000 SMS+<2 GB Bundle Paketlerin sözleşmeli fiyat ortalamaları.
  ( Türkiye) AVEA 11.78 €; VODAFON 19.64 € TURKCELL 24.64 € ( KKTC. ) KKTC Telsim 58.57 €, KKTC TÜRKCELL 63,93 €"
  Kasım 2014 tarihli bu raporda ifade edilen gerçek budur.
  Ayrıca söz konusu raporda, Vergisiz KDV Fiyatlar Baz alınan Paketlerde ise şöyledir:
  "KKTCELL- Gold Paket ( 1000DK+1000 SMS+ 1 GB)         63,93 € 
  KKTC TELSIM- Red Premium (1000DK+1000 SMS+ 5GB).   58,57 €
  AVEA- Üçlü Avantaj ( 1000DK+5000SMS+ 2GB).           11.78 €
  VODAFON- Red Classic ( 1000DK+100 SMS+2GB).        19.64 €
  TURKCELL İnterneti Bol Paket (1000DK+1000SMS+ 4 GB).  24.64 € "
  İşte raporda ifade edilen gerçek bu. Vergisiz bu fiyat farkı nedir, diye sormak gerekiyordu. Sorduk.  İşte yanıt bunun üzerinden verilmelidir. Bu da öyle tek başına nüfus meselesi ve vergi meselesi ile karıştırılarak izah edilemez.

Zam ve Roaming
 
  Maliyetin açıklığa kavuşması için talepte bulunduğumuz zaman, bir başka olgu ile karşı karşıya kaldık. 
  Meğer Aralık ayında mobil telefonlara iki operatör de zam yapmış. Bu hiç açıklanmadı. İşte şimdi Rekabet Kurulu da devreye girmelidir.
  Üstelik bu zammı da konuyu gündeme getirdiğimiz Meclis birleşiminde bize cevap veren Sayın Bakan Kemal Dürüst de biliyordu. Konu ile ilgili olarak yaklaşımıma TV'den cevap veren Sayın Çerkez de biliyordu.
  Ancak her ikisi de bununla ilgili tek kelam etmedi. Bunca fiyat farkına karşın, bu zam da geldi. Hemde kamuya açıklanmadan gizli yapıldı. Bu, tüketiciye saygısızlıktır.
  İkinci bir nokta daha var. Artık Avrupa, Roaming uygulamasını sonlandırma aşamasında. 
  Peki, neden hala bizde Roaming var. Üstelikte Güney Kıbrıs'ı mobil telefonları birleştirmediği için eleştirdiğimiz bir zamanda, neden hala Türkiye ile aramızda Roaming var? Bu ciddi bir sorundur.
  Çünkü Turizm ve Eğitim sektörü ülkemizde öncü sektördür. Bu özellikle Türkiye'den gelen turist ve öğrenci velilerine ciddi yük getirmektedir. Bunlar, KKTC'den Türkiye'ye dönük yaptıkları konuşmalarda, Roaming ödüyorlar. Bu da onlara katmerli bir para olarak yansıyor. 
  Türkiye'den gelen bir turist, buradan yaptığı konuşmaya Roamingle katmerli para ödüyorsa, o zaman bu ülke cazibesini kaybeder. 
  Hele elektriğin fiyatı fazladır, bu yüzden rekabet edemiyoruz sözlerinin bolca kullanıldığı bu aşamada, haberleşmede bu Roaming'in getirdiği yük ne oluyor?
  Haberleşmeye çok para ödeyeceğini gören biri için neden Kıbrıs, cazibesini devam ettirsin? 
  Sayın Günay Çerkez, vergiler konusunda yatırımcı için cazibe talep ediyor. Hakkı. Ama ülkenin en önemli sektörlerini ve tek tek insanlarını doğrudan ilgilendiren haberleşme için maliyet açıklığı ve netliği de gerekmez mi? 
  Kendisi siyasi yaşam için Margaret Thacer gibi birini bekliyor. "Demir Yumruğu" ne için talep ediyor?
  Kamuoyundan gizli olarak zam yapmak veya kamuya dönük işler için maliyet faktörünün gizli kalması için mi? Roaming'in devamı için mi?
  Evet, ben vergisiz fiyatlar üzerinde durmuştum. İşte bu temelde konu ele alınmalıdır. Kimseye ne düşmanlığımız var, ne de kazancında gözümüz var.
  Ama bu ülkede yaşayan ve misafir olarak gelen insanların da en iyi hızmeti, en makul fiyattan alma hakkı var. Üstelik kendisi ile ilgili konuları da açıklıkla bilme hakkı var. Bunun tartışılmasını engellemek ise doğru değildir. Evet bir cevap bekliyoruz.
  Gizli zam ne demek? Roaming işi ne olacak? Vergisiz bu büyük fiyat farkları nedir?
YORUM EKLE

banner608

banner473