banner564

Modern toplu taşıt sistemine ihtiyacımız var

Kıbrıs’ta İngiliz döneminde, 1905 ile 1951 yılları içinde Kıbrıs Demiryolu İşletmeciliği faaliyet göstermişti. 1905 yılında çalışmaya başlayan Kıbrıs Demiryolu, taşımacılık sektörünü için yenilikçi bir proje olarak kabul edilmişti. Lefke’den Mağusa’ya kadar uzanan demir yolu hattı, Kıbrıs halkına 46 yıl hizmet vermişti.  Evrihu, Güzelyurt, Lefkoşa ve Mağusa durakları olmak üzere, hat boyunca 30 kadar istasyon bulunmaktaydı. Demiryolu işletmesinin değişik firmalardan satın aldığı buharla çalışan 12 lokomotifi ve yaklaşık 100 adet de çok değişik amaçlı vagonları vardı. 
İnsan, hayvan ve yük taşımak amacıyla devreye giren tren yolu işletmeleri, Omorfo’dan Mağusa’ya narenciye taşırken, Lefke’deki CMC’ye (Cyprus Mine Corporation) ait bakır, krom ve asbesti de önceleri Mağusa Limanı’na taşımaktaydı. Ancak daha sonra CMC kendi tren yolu sistemini oluşturmuştu. 
Demiryolu koloni yönetimine hizmet verirken, yerli halka da hizmet vermekteydi. Mağusa gümrüğüne gelen malların adaya dağıtılması, Trodos Dağı kerestelerinin kentlere taşınması ve bazı istasyonlarda telefon, telgraf ve post hizmetleri verilmesi başlıca hizmetler arasında yer almaktaydı. Bölgesel demiryolu istasyonları malların toplanıp dağıtıldığı birer ticaret merkezi durumundaydı.  
Teknolojinin gelişimine bağlı olarak benzinli ve dizel motorların gelişimi ile adadaki araba sayısı da artırmıştır. Dolayısıyla yıpranan ve yenileme isteyen demir yolu hattını yenilemek karlı olmadığından kapatılır. Tren yolunun faal durumda olduğu 1905-1951 yılları arasındaki yaklaşık 46 yıllık sürede tren yoluyla 3.199.934 ton ticari eşya ile yük taşınırken, 7.348.643 yolcu taşıdığı da kayıtlara girmiştir. 
Ulaşım sistemleri bir canlıların vücudundaki damar yapısı gibidir. Vücudun damarları kan dolaşımını sağlarken, ulaşım sistemleri de ekonominin sağlıklı bir yapıda işlemesine olanak sağlamaktadır. Geçmişten günümüze tüm toplumlarda da insanın, yükün ve bilginin bir yerden başka bir yere ulaştırılması, o toplumun ekonomik yapısının sağlıklı olması ile hep ilintili olmuştur.
Günümüzde teknolojik gelişmeler baş döndürücü şekilde ilerlemiştir ve hafif raylı sistemler ihtiyaca göre inşa edilebilmektedir. Zaman zaman böylesi bir hattın ülkemizde de kurulacağı kulaktan kulağa dolaşsa da, ortada elle tutulur, gözle görülür bir faaliyet hayata geçmemiştir.
Ülkemizde toplu taşıt sistemlerine ciddi anlamda ihtiyaç olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Toplu taşıt sistemlerine olan bu önemli talebe karşılık, bugüne kadar ülkemizde yapılmış ciddi bir raylı sistem ön çalışması dahi yoktur. Örneğin ülkemizde şehirlerarası günlük trafik akışı ile ilgili yeterli veri oluşturulmamıştır. 
Toplu taşımacılığın önemli bir yönü ise insanların hem etkileşiminde, hem de iletişiminde önemli yere sahip olmasıdır. İnsanların bir araya gelmesini gerektiren her türlü süreç kaçınılmaz olarak sosyalleşmeyi de sağlamaktadır. İnsan toplumsal bir varlıktır. İnsanın toplumsallığı, bireylerin birbiriyle etkileşimi ve iletişimiyle olasıdır. En etkili iletişim yüz yüze yapılandır ki, bu da ancak iki insanın bir biriyle yan yana oturması, birlikte aynı mekânı paylaşması ile mümkün olmaktadır. 
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner471

banner473