banner564

Mücadele ciddiyetle kazanılır!

Şimdikiler Hoca Nasrettin fıkralarını pek bilmez, bilenler ise kıssadan hisse almayı akıllarına hiç getirmez! Geçmişten gelenler arasında kaybolup gidenlerdendir Nasrettin hoca hikâyeleri.
Aklıma gelen bir Nasrettin hoca hikayesi var ki, tam da hatırlatmanın zamanı!
Nasrettin hoca bir dönemde maddi sıkıntılara düşmüş. Borçlandıkça borçlanmış, borçlandıkça borçlanmış. Bir süre sonra doğal olarak alacaklılar kapıya dayanmaya başlamış.
Hocada gerekçe çok, gelen alacaklıları bir süreliğine bile olsa oyalamaya başlamış. 
Alacaklılara şöyle diyormuş hoca “siz hiç endişeye kapılmayın, sözüm söz, en kısa zamanda borcumu kapatmak için evin etrafına çit çektirdim. Malum bizim ev geçit yerde, köyün koyun sürüleri evin çevresinden geçerken koyduğum çitlere sürünerek geçecek, zaman içinde çitlerde biriken yönleri toplayacağım, bunları dokuma tezgahında halı yapacak götürüp pazarda satacağım. İşte sizlerde o zaman alacaklarınızı alacaksınız.”
90’lı yılların öncesinden başlayarak bu ülkede her gün yok olan ormanlarımıza musallat olan bir “çam kese böceği” illeti ile karşı karşıyayız.
Gelmiş geçmiş iktidarların ilgili birimleri çam kese böceği ile sözüm ola mücadele eder durumda. Gelinen nokta ise “elde var sıfır, sıfıra karşı sıfır.”
Bir miktar azalma olsa bile bir sonraki yıla bütün ihtişamı ile “çam kese böceği” illeti yine karşımızda.
Devlet politikası olarak algılanmanın çok uzağında yapılan mücadelenin sonlandırılma olasılığı zayıf mı, zayıf! 
Bütçeye konan miktarlar bu mücadelenin köklü olarak yapılmasına müsaade eder durumda değil.
İşte tam da bu aşamada bizim rahmetli Nasrettin hoca hikayesi devreye sokulur ve çam kese böceği ile mücadeleye kaynak sağlamak için kollar sıvanır.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Sayın Arıklı, bakanlığa bağlı Posta Dairesi’nin çam kese böceği ile mücadeleye katkı sağlayacağını, bu amaçla satışa sunulacak pul serisinden elde edilecek gelirin, çam kese böceği ile doğal mücadele için kullanılacağını açıkladı.
Bir şeyler yapabilme telaşı içinde olduğu kesin ve de sahnelere yaraşan bir oyun niteliğindeki bu girişim ciddiyetten uzak değil de nedir?
İnternet çağında posta yolu ile haberleşmenin sıfıra yakın noktalara taşındığı hepimizin malumu. 
Tasarlanan bu girişimin rakamsal olarak nerelere uzanacağını doğrusu çok merak ediyorum. 
Kaldı ki çam kese böceği ormanlarımızı yok edebilecek düzeyde seyrediyor. Köklü ve kalıcılık isteyen, maddi açıdan kesenin ağzının açılmasını gerektiren bu mücadele Nasrettin hoca hikayelerine benzer tutumlarla atlatılamaz, ciddi ve kararlılıkla ancak atlatıla bilinir.  

YORUM EKLE

banner608

banner474