banner564

Müza(kaç)kere

Müzakereler için bugün iki lider bir kez daha bir araya geliyor. Öyle ki bugünkü görüşme sonrasında belki de gidilecek köyün yolunun belli olması adına bir sonuç çıkabilir. 
Zira bugün yapılması beklenen görüşme öncesi Rum lider çok net bir şekilde 4 önemli başlıkta adım atılmayacağını ifade etti. 
Zaten Rum liderin yaptığı bu açıklama dün gerçekleşen Saray Zirvesinde de uzun uzadıya ele alınmış oldu. Siyasi partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı ile Saray’da yaptıkları değerlendirmeden çıktıktan sonra basına verdikleri demeçlerde “Pek de iyimser bir tablo çizmediler.” Ne dedi başkanlar;
Özgürgün; “Kıbrıs Türk tarafı olarak Cenevre'ye dönülmesi gerektiğini söylüyoruz. Yıllar sonra toplanmış zirve bitmemeli.”
Denktaş; "Bir taraf ortaklık bir taraf sahiplik peşinde olursa bir yere varamayız."
Erhürman; "Sonuç odaklı bir süreç için yeni bir metodoloji gerekmektedir."
Özyiğit; "Artık rutin görüşmelerin dışına çıkılması ve sonuç almaya yönelik hareket edilmesi lazım."
Kısacası tablo çok da iyimser değil Türk tarafında. Rum kesiminde de durum keza aynısı. Bugünkü görüşmeler sonrası ya görüşmeler olumsuz sonlanır ya yılbaşına kadar dondurucuya konur ya da en olumlu hali ile Cenevre’ye geri dönülür.

Kamu-İş’ten sonra Hür-İş’te karıştı
Sağ sendikaların durumunu daha önce bu köşede yazmıştık. Kamu-Sen ile Memur-Sen nispeten eskiye göre toparlanmış gözüküyor. Bu sendikalarda yenilenen yönetim, küsen ve kaçan üyeleri geri kazanmanın peşinde.
Ancak esas amiral gemilerinde büyük kavgalar devam ediyor. Kamu-İş’te Genel Başkan, Genel Sekreter kavgası mahkeme koridorlarına taşınırken, seçim olup olmayacağı da henüz netlik kazanmadı.
Dün kamuoyu ilk kez bizim köşeden okumuştu, Hür-İş’in de kapısına kilit vurulup kapatıldığını. Başkan Yakup Latifoğlu ortalıkta yok. Dün Hür-İş’e bağlı bazı sendikalar bir toplantı yaptı ve 16 Haziran’da sendikanın genel kurulunun yapılması kararlaştırıldı.
Yakup Latifoğlu’nun karşısına Ahmet Çaluda ile eski sendikacılardan Özay Andıç’ın çıkması bekleniyor. Eğer böyle bir seçim olursa tüm hesaplar alt-üst olabilir. Zira üç isim de sendikalar üzerinde etkin isimler.
Ahmet Çaluda bu kapışmadan kolaylıkla da çıkabilir ve Haziran ayının ortasında Hür-İş’in başına geçebilir. Bu süreci takip etmeye devam edeceğiz. 

ABD-Türkiye nereye?
Dün beklenen görüşme gerçekleşti ve ABD Başkanı Trump’la Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Beyaz Saray’da bir araya geldi.
Görüşmede DEAŞ, PKK ve YPG konuları ağırlıklı olarak gündeme geldi. Ne ilginçtir müzakerelerin sonlanması için uğraşlar verilen Kıbrıs konusuna hiç değinilmedi.
ABD, Türkiye’nin tüm hassasiyetine rağmen PKK’nın uzantısı olan YPG’ye ağır silah satışında ısrar ediyor. Türkiye’nin de gönlünü almak için başta silahlı İHA’lar olmak üzere helikopter ve bazı akıllı mühimmat için kongreden onay alınması için girişim başlatılacağını söyledi.
Kısacası ABD, bir yandan YPG’ye diğer yandan Türkiye’ye silah satacak ve bundan para kazanacak. Öte yandan silahlanan YPG mutlaka Türkiye’yi hedef alacak ve daha çok silah almak için girim başlatacak. Türkiye’de YPG’ye karşı daha fazla silah ve mühimmat almak için ABD ile masaya oturacak.
ABD’deki görüşmelerde kazanan belli ki Amerikan ekonomisi olacak. Zira ABD hem Türkiye’ye hem YPG’ye silah satışlarına onay vermiş olacak, Amerikan silah endüstrisi istihdam sağlayacak ve Amerikan Merkez Bankası gelir elde edecek. 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Müzakereler için kritik gün bugün sanırsam. Ya tamam ya devam kararı çıkabilir ama genel tablo pek de iyimser gözükmüyor. 
Serdar DENKTAŞ: Tansiyon bir iniyor bir çıkıyor. Sürekli ölçüm yapabilmek için dün bir tane tansiyon aleti almışsınız. Bu arada doktorlarınız duymasın ama akşamüstü bir tane sigara içmişsiniz. 
Tahsin ERTUĞRULOĞLU: Filistinli bakanın Güney Kıbrıs’ta söylediği sözler için sizden henüz bir ses çıkmadı. Ne düşünüyorsunuz bu açıklama hakkında? 
Dr. Özdemir BEROVA: Pek muhterem amcanız Hakk’ın rahmetine kavuşmuş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun.
Dr. Faiz SUCUOĞLU: Doktorların yıllardır beklediği Döner Sermaye Yasası Bakanlar Kurulundan geçmiş. Sırada Perşembe günü diğer özlük konuları var. Tek tek geçiyor yasal düzenlemeler. 
Prof. Dr. Akile BÜKE: YÖDAK olarak önemli bir uluslararası başarıya imza atmışsınız. Ancak basın ile aranızda mesafe olmasından ötürü kimse bu başarıdan haberdar değil. 
Kemal Deniz DANA: Doktor ve bakanlık arasında devam eden müzakerelerde gösterdiğiniz yoğun gayretlerden sonra Göçmenköy örgütü sizi müzakere masasına müzakereci olarak önerme kararı almış. Belki 40 yıldır çözülmeyen Kıbrıs sorununu da çözersiniz. 
Dr. Bülent DİZDARLI: Hastanenin dışında değil sadece içinde de bazı değişimler için canla başla çalıştığınızı artık herkes kabul ettiğine göre bu işi kıvırdınız demektir. 
Nazmiye ÇELEBİ: Toplu taşımacılık master planı çalışmaları nasıl gidiyor? Son günlerde derin bir sessizliğe büründünüz. Kesin bir şeyin üzerinde çalışıyorsunuz. 
Anıl KAYA: Hayırdır sizde sakal modasına uymuşsunuz ve sakal bırakmışsınız. Sakallı halinize alışmak biraz zaman alacak ama hiç de fena olmamış hani. 
Suat Durdu BORA: Hamitköy’de öyle bir tesis kurmuşsunuz ki birçok makineyi ülkeye getirip her türlü baskıyı yapabiliyormuşsunuz. 
Ahmet ÇALUDA: Kamu-İş’ten sonra Hür-İş’te de işler karışmış gibi gözüküyor. Ve bu defa başkanlık için en güçlü aday olarak da adınız geçiyor. 
Ahmet ARSLAN: Hafta sonu deplasmandaki tavla maçı için sizde Girne takımının kap çalışmalarını organize ediyormuşsunuz. Belki kupada yaptığınız totemden hafta sonu da yaparsınız. 
Av. Savaş ATAKAN: Cumartesi günü yapılacak olan tavla maçı için Lefkoşa takımını Lefkoşa’da bir otelde kampa almışsınız. Aman çok fazla yedirip içirmeyin arkadaşları da sonra mazeret üretmesinler. 
Yakup LATİFOĞLU: Dün tüm gün kulaklarımızı çınlattınız ama gene de sendikaya gitmediniz. Biz buralardayız, telefonlarımız da sürekli açık. 

GÜNÜN SÖZÜ
 “Başta doğal gaz konusu olmak üzere, Türkiye ile Kıbrıslı Rumlar arasında köprü oluşturacak rol üstlenmemiz gerekir. Bu yönde şekillenen yeni şartların gerçek anlamda aktörü, öznesi olmamız gerekmektedir. Bugün doğal gaz konusunda İsrailli, Türkiyeli ve Kıbrıslı Rum iş insanları sürekli olarak temas içerisindedir. Ancak biz yokuz. Bu noktada bizlerin de yapacağı çok iş vardır. Enerji denkleminin önemli bir öznesi haline gelebilmenin imkanı şu an mevcuttur ve bu iyi değerlendirilmeli, bu yönde aktif bir siyaset izlenmelidir.”
CTP Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy
YORUM EKLE

banner608

banner473