banner564

Neden bugün değil de dün?

Olaylara farklı pencerelerden bakabiliyorsanız, konuları sorgulayabiliyorsanız diğerleri içinden sıyrılıp “farklı bir yere ulaşırsın” derdi rahmete kavuşmuş bir büyüğüm yıllar önce mesleğe yeni başladığım günlerde.
Dün bir kez daha aklıma geldi o söz ve şöyle bir düşündüm. Benzine zam, Elektriğe zam neden bir önceki gün değil, bugün değil de tam da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’ye yapacağı ziyaret öncesi açıklandı?
Zaten Türkiye Cumhuriyeti ile aramıza nifak tohumları ekmek için uğraşan bir güruh var KKTC’de. Tam da onların ekmeğine yağ sürmek istercesine bu zam haberi Erdoğan’ın KKTC’ye yapacağı ziyarete denk mi getirilmek istendi?
Erdoğan’ın ziyareti öncesi KKTC kamuoyu ve sosyal medyası Euro’ya geçmeyi, Federal Kıbrıs’ı bir kez daha tartıştı gün boyunca. Acaba hükümet bu tartışmanın Erdoğan’ın ziyaretine geldiği gün yapılmasını mı istedi?
Öyle ya aylardır benzine zam yapmayı geciktiriyorlardı, ne vardı 24 saat daha bekleselerdi. Batmazdık ya, ama illa Erdoğan’ın gelişi öncesi açıklanmalıydı akaryakıt zammı- elektrik zammı.
Art niyet aramak istemiyorum ama kendi kendime de sormadan edemiyorum, neden bugün değil de Erdoğan’ın geleceği gün bu zamlar yapıldı? Amaç neydi?
 
Bakandan müdüre
Eskiden bakanlar Ankara’ya gider, orada TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs işlerinden de sorumlu bakan ile görüşür, gerekli çalışmalar koordineli bir şekilde yürütülürdü.
Şimdi yeni sistem ile bu değişti. Artık Kıbrıs masası ile görüşülüp istişare edilecek konular. Özellikle de ülkeye yapılacak yatırımlar ve ekonomik konular.
Kıbrıs masası artık TC Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olacak. Dolasıyla ilgili bakan da Mevlut Çavuşoğlu olacak. Çavuşoğlu, Kıbrıs kamuoyunun yakından tanıdığı birisi, zaten kendisinin de burada hayli tanıdığı var. 
Bu bakımdan bu büyük bir avantaj. Ancak Çavuşoğlu, geçmiş hükümetlerde de gördüğümüz gibi çok sık seyahat ediyor. Neredeyse son 365 günün yarısını havada yani uçakta geçiriyor. Dolasıyla Çavuşoğlu’na ulaşmak öyle çokta kolay görülmüyor. 
Kısacası eskiden günü birlik gidilip görüşülecek bir bakan olmayacak Ankara’da. Müdürler olacak, teknik ekipler olacak. Bir bakanın da Ankara gidip müdürle, teknik ediple görüşmesi uygun olmayacağından bu görevde bu dönemde müsteşar ve müdürlere düşecek gibi. 
 
Aliyev’e var Denktaş’a yok
Başkan seçilmesinin ardından devlet geleneği kapsamında Azerbaycan ve KKTC’ye gelen Erdoğan, Azerbaycan ziyaretine merhum Cumhurbaşkanı Aliyev’in kabrine ziyaret ederek başladı.
Başkan Erdoğan, KKTC ziyaretinde merhum kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş’ın kabrini ziyaret etmedi. Çünkü orada bir anıt yok. Yapımı zaten yılan hikâyesine dönmüştü. Hala daha yapılacak. 
İşte bu yüzden Başkan Erdoğan Azerbaycan’dakinin aksine KKTC’de kabir ziyaretinde bulunmadı, bulunamadı. 
Haydar Aliyev 12 Aralık 2003’te ABD’de ölmüştü. Sonra ülkesine getirildi ve kabri çok kısa bir sürede Başkent Bakü’de inşa edildi. KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise 13 Ocak 2012 de rahmete kavuşmuştu. Kabri o gündür bugündür inşa edilecek. 
 
Kaymaklı mı? Alsancak mı? 
Bir süreden bu yana sıkıntılı günler geçiren Başkent Lefkoşa’nın en köklü kulüplerinden Küçük Kaymaklı’ya aranan başkan adayı bulunmuş. 
Gazetelerin spor sayfalarına göre Küçük Kaymaklı Spor Kulübü Başkanlığı için Ahmet Dirgen tek aday olarak başvurmuş. Anlaşılan Ahmet Dirgen bugünlerde boşta. Zira geçenlerde de Alsancak’ta Bağımsız Belediye Başkan adayı olarak ortaya çıkmıştı. Sonra yarıştan kendi isteği ile bir başka adaya destek olmak için çekilmişti.
Şimdi Kaymaklı’da ortaya çıktı. Bakarsın yarın Yeniboğaziçi’nde ortaya çıkar, kim bilebilir ki? 
 
MESAJLAR
Zeki ÇELER: Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki hafta Çarşamba günü toplanması için çalışma başlatmışsınız. Bakalım işveren tarafı buna ne diyecek? 

Mustafa AKINCI: Saraydaki davete 4 parti başkanını davet ettiniz. Muhalefeti davet edilmemesi biraz ayıp kaçmadı mı saraydaki davete? 

Güvenç CANTAŞ: Londra’ya gidip gelmişsiniz. Ancak Londra dönüşünde sizden bir çikolet bekleyenler boşa beklediler. İnsan onca yoldan eli boş mu gelir? 

Tufan ERHÜRMAN: Yılsonunda bütçede oluşacak açık için dün Başkanla fikir alış-verişinde bulundunuz mu? Zira kriz kapının hemen ardında. 

Kudret ÖZERSAY: 5 yıl önce dedikleriniz ile bugün dedikleriniz arasında fark olduğunu biz biliyoruz ama bunu masummuş gibi göstermek tamamen farklı bir şey. Daha durun bakalım neler neler çıkacak. 

Serdar DENKTAŞ: Hayat pahalılığını iki ayda bir ödemenizin önünde zaten TC ile imzalanan protokol vardı engel olarak. Kaynak bulsanız bile protokole ters bir durum oluşacaktı. 

Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Dün havalimanında başkanı karşıladınız ama saraydaki resepsiyona davet edilmediğiniz için katılamadınız. Bu konuda siz bir şeyler diyecek misiniz? 

Ahmet SENNAROĞLU: Dün başkan ile koyu bir sohbete girdiğinizi gördük Ercan’daki karşılamada. Bölgeden kalabalık bir ekiple karşılamışsınız. 

Ayşegül BAYBARS: Bakanlığa ses cihazı aldırmışsınız. Hayırdır yoksa şimdi de kaset mi dolduracaksınız? Veya köylerde konserler mi düzenleyeceksiniz? 

Mehmet BURHAN: Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Zaten uzun zamandır bu görevi başarı ile yürütüyordunuz. 

Ahmet ERBAŞ: KKTC’ye bu kez TC milletvekili olarak geldiniz. Başkanın yanında dün tüm programlara katıldınız. Artık TC-KKTC ilişkilerinde sizin desteğiniz çok önemli. 

Tuğrul TÜRKEŞ: KKTC’ye bir kez daha hoş geldiniz. Hazır kabir konusu açılmış iken size de soralım ne oldu babanız için yapılacak müze? Hala daha tek bir çivi bile çakılmadı. 

Mustafa GÖKMEN: Dün havalimanında gördük sizi uzun aradan sonra. Sakalları kesmişsiniz ve hayli gençleşmişimiz. Bu arada Başkan Erdoğan ile sohbetiniz gözlerden kaçmadı. 

Güven BENGİHAN: KTAMS olarak son zamlardan etkilenmediniz mi? Zira sizden henüz dün yapılan zamlara ilişkin bir basın açıklaması göremedik. 

Ali BATURAY: Bazı arkadaşların basın kartları ile ilgili itirazları var. Dün gördüğünüz gibi birçok arkadaşımız görevdeydi ama maalesef basın kartları yoktu. 

POLEMİX
 “Bu zammı kabul etmek, hem topluma hem de Kıb-Tek’e yapılmış bir ihanet olarak nitelendiriyor ve karşısında duruyoruz. Bu konuda Toplumsal Mücadeleye hazır olan sendikamız El-Sen, tüm Kitle Örgütlerini, Sendikaları ve özellikle Halkımızı bu büyük DİRENİŞ’e birlikte mücadele etmek için çağrı yapıyoruz.”
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Sendikası 

YORUM EKLE

banner608

banner474