banner564

Nerede hata yaptık?

Bakmayın aslında çok da güzel gidiyordu her şey. Hatta yılbaşına kapalı otellere “müşteri bulun getirelim” bile denilmişti. Oteller de buna istinaden uçak rezervasyonu yapmış, müşterileriyle yılbaşı gecesi için anlaşmıştı.
Ama olmadı, bırakın yılbaşında yurt dışından müşteri getirmeyi, yılbaşı gecesi yerli müşteriyi bile almak şu aşamada sıkıntılı hale geldi.
Peki, kim nerede yaptı bu hatayı?
Aslında Türkiye’den gelenler ile ilgili alınan önlemler işe yaramıştı. Hatta 3 günlük gelenlerde bile büyük bir sorun olmadı. Tek bir vakanın dışında bilinen bir vaka yok kayıtlarda. 
Sorun Güney Kıbrıs kaynaklı. Evet, şu an pandemi patlamış durumda ama bu patlamanın nedeni Ada’ya uçakla veya gemi ile gelenlerden değil, Güney’e gidip gelenlerden ötürü. 
Neredeyse tüm vakaların Güney ile bağlantısı var. Zira Güney Kıbrıs’ta Coronavirüs salgını patlamış durumda. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda bu tehlikeyi görmüş ve geçişleri kapatmak istemişti.
Hatırlayın Güneyde çalışan işçiler de gelip Sağlık Bakanlığı kapısında eylem yapmıştı ve bazı yandaş medya organları da bunu tepe tepe kullanmıştı. Şimdi ne oldu? Kim haklı, kim haksız çıktı? 
Kimin haklı kimin haksız çıktığından ziyade şu an tüm memleket hem ekonomik olarak hem de sağlık acısından zor bir süreçten geçiyor.
Pek çok yerde hastalık yayıldı. Bir ayda gördüğümüz vaka sayısına 10 gün içinde ulaştık maalesef. 

1 Nisan’da karantinasız uçuşlar başlar
Avrupa’da aşılanma başladı, Türkiye’de bu hafta sonu aşıların başlaması bekleniyor. Keza yanı başımızda Güneyde de aşılanma başladı. 
Yılbaşından sonraki hafta KKTC’de aşılama çalışmaları başlayacak. Bu yönde son hazırlıklar yapılıyor. Aşılamaya ilk olarak Sağlık çalışanlarından başlanılacak. Sonra diğer öncelikli gruplara aşıları yapılacak. AB’den ve Türkiye’den önümüzdeki hafta aşıların gelmesi bekleniyor.
Peki, aşılama ile birlikte karantinasız uçuşlar ne zaman başlar?
Dün konunun ehli bir uzman ile bu konuda görüş alış-verişinde bulundum. Uzman arkadaşım 1 Nisan’da KKTC’ye karantinasız uçuşların başlayabileceğini söyledi. Bugün Avrupa veya Türkiye’ye dahi gitmek isteseniz sizden aşı kartınızı veya antikor sayımınızı istiyorlar. 
Hal böyle olunca artık aşı karneleri ile seyahat edileceğinden Nisan ayında normale dönebiliriz. Bu virüsü geçirmiş veya aşısını olmuş kişiler Nisan başından itibaren karantina uygulamasına tabi olmadan ülkeye serbestçe girebilir. En azından tahminler bu yönde.

11 + 8 = 19 eder mi?
UBP’nin Meclis başkan adayının kim olacağı UBP grup toplantısında ön seçim olarak yapıldı. Bu oylamaya göre; 
•    Resmiye Canaltay 11 oy,
•    Zorlu Töre 5 oy,
•    Menteş Gündüz 3 oy, 
Bu tabloya göre UBP’nin Meclis Başkan adayı Gazimağusa Milletvekili Resmiye Canaltay oldu. Ancak genel kurulda yapılacak “gizli” oylamada ön seçimde Resmiye Hanıma oy vermeyen UBP’li vekillerin oy verip vermeyeceği çok önemli. DP ve YDP ve bağımsızların durumu da Meclis Başkanlığı yarışında belirleyici rol oynayacak.
Eğer koalisyon ortakları ve UBP fire vermez ise ilk turdan Resmiye Canaltay Meclis Başkanı seçilebilir. Yok eğer fire verilirse ve fire veren vekiller rakip adaya verirse o zaman tablo değişebilir. 

MESAJLAR 

Reşat AKAR: 2020 yılı pek çok kişi için kötü bir yıl oldu ama her halde en çok da sizin için. Bu yıl arka arkaya canınızdan canlar gitti. Başınız sağ olsun, Allah tümüne rahmet eylesin. 

Resmiye Eroğlu CANALTAY: Hadi gözünüz aydın olsun diyelim ama dereyi geçmeden de paçaları sıvamayın. Zira esas oylama genel kurulda. O yüzden vekil arkadaşlarınızı bu sıra sıkı markajda tutmak gerekiyor.

Zorlu TÖRE: 5 oy bana da biraz sürpriz geldi. Oysa ben daha çok alacağınızı düşünüyordum. Neyse hakkınızda hayırlısı, Meclis başkan vekili olarak iyi bir dönem geçirdiniz. 

Ersan SANER: Corona ile mücadele için ciddi bir bütçe ayırmışsınız ve bu konuda ilerleyen günlerde bazı önemli açıklamalarınız da olacakmış. Özellikle kapalı kalan esnafa yönelik bazı tedbirler olacakmış. 

Teberrüken ULUÇAY: UBP karşınıza rakip adayı belirlediğine göre artık bu hafta seçim gündemi ile Meclisimiz toplanabilir değil mi? Bakalım Meclis başkanlığı koltuğuna kim oturacak?


Dimağ ÇAĞINER: Artık herkes her şeyci oldu memlekette. Turizmci, acenteci, çiftçi, gazeteci, basıncı ne ararsan var. Hemen her şeyden anlayan çok uzman bir toplum var artık karşımızda. 

Dr. Ali ÇAYGÜR: Aşılama ile ilgili son çalışmaları da tamamlamak üzereymişsiniz. Birkaç ayda toplumun en az yüzde 60’ını aşılamak için kendinize hedef koymuşsunuz. 

Çelebi ILIK: Türkiye’de asgari ücrete 500 lira zam gelince artık tüm gözler şimdi size çevrildi. Şu atama işi bir an önce olsa da Asgari Ücret Tespit Komisyonunu toplasanız. 

Ferhat ATİK: Güzel haberlerinizi alıyoruz. İngiltere’de yılın son haftasında ilk 11 ay değerlendirmesi yayınlanmış ve 6 farklı satış kanalında 11 aydır İngiltere’nin kategorisinde en çok satanlar listesinde yer almaya devam ediyorsunuz Vamık Volkan Hocamız ile birlikte. Ne mutlu size. 

Kasan KELEBEK: Covid testiniz pozitif çıkmış, umarız en kısa sürede bu illetten bir şekilde kurtulursunuz. Ve yine umarız ki bu illet etrafınızdaki dostlarınıza da bulaşmamıştır. 

Emin BİLGEN: Dün sizi başkentte görmüşler hocam. Lefkoşa’ya kadar gelip de eski dostları bir aramak yok mu? Neyse pandemi var diyelim ve bir sonraki gelişinize ayarlayalım. 

Erhan ARIKLI: Beklentiyi o kadar yüksek bir noktaya çektiniz ki artık bu saatten sonra vatandaş dediklerinizi yapmanızı bekliyor. Özellikle KIB-TEK konusunda insanlar artık icraat görmek istiyor. 

Dursun OĞUZ: Vergi affı ve bilgisayarlara uygulanan KDV indiriminin devam ettirilmesi için talimat vermişsiniz. Bu konuda vatandaşın beklentisi de bu yöndeydi. Doğru adımlarla yola devam. 

Ünal ÜSTEL: Ehliyet karmaşasına son vermişsiniz ve aylardır ehliyet bekleyen vatandaşlarımız ehliyetlerine kavuşmaya başlamışlar. Yılbaşında zam gelecek yeni ehliyetlere, vatandaş zam gelmeden yenilemenin peşinde.  

YORUM EKLE

banner608

banner473