banner564

Nereden nereye

Pazartesi günü KKTC’nin kuruluşunun 38. yıl dönümü törenlerle kutlanacak. Kuruluşunun 38’inci yıl dönümünü, uzun süren çalkantılı bir dönemden sonra kurulan 25’inci hükümet ile kutluyoruz.
Seçim sistemimizde, beş yılda bir yapılan genel seçimlere göre; her şey normal seyrinde devam ediyor olsaydı 7’inci hükümet ile bu kutlamaları yapıyor olmamız gerekiyordu. Ancak coğrafyamızda sosyal ve ekonomik yaşantının normal şartlarda devam etmiyor olması siyasi tarihimizi de normal seyrinin dışına çıkarmaktadır.
KKTC kuruluş kutlamalarının tören geçişleri paraşüt atlayışı ile başlardı. Törendeki paraşüt atlayışının bir anlamı vardı çünkü “20 Temmuz Barış Harekâtı” da paraşüt atlayışı ile başlamıştı.
Bir zamanlar törenlerdeki paraşüt atlayışları Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumu (KKTHY) tarafından gerçekleştiriliyordu. Kurum zamanlarında cumhuriyet kutlama törenleri Girne Kapısı’nda icra ediliyordu. Girne Kapısı meydanı, törenlerdeki paraşüt atlayışı için riskler içermekteydi. Meydan ölçüleri sportif paraşüt atlayışı için gerekli olan alan ölçülerinden küçüktü.  Bir diğer riski ise meydanın Rum kesimi sınırına yakın olmasıydı. O zamanlarda tören atlayışı gerçekleştiren paraşütçüler, paraşütlerini ve taşıdıkları Türk bayrağını açtıkları zaman, Rum kesimine açık hedef olmaktaydılar. Kurum paraşütçüleri önlem olarak çelik yelek giyip, risklere aldırmadan tören atlayışını; Barış Harekatındaki Paraşütçüler anısına, milli duygularla gerçekleştiriyorlardı.
Sonradan tören alanı Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarına taşındı. Törenlerdeki paraşüt atlayışları burada da devam etti. Ancak ne var ki KKTHK 2005 yılında, KKTC Meclisi’nde hazırlanan bir yasa ile kapatıldı. Bütçesi hazineye ve mal varlığı da KKTC Meclisi’ne devredilir. Sportif havacılık faaliyetlerinin devamı için KKTC Hava Sporları Federasyonu 2006 yılında kuruldu ve törenlerdeki paraşüt atlayışları devam etti. Fakat Hava Sporları Federasyonu’nun idamesi ve gelişimi sağlıklı yapılandırılmadığından günümüzdeki faaliyetleri durmakta ve artık törenlerde paraşüt atlayışları yapılmamaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumu, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş öncülüğünde Nisan 1990 tarihinde kuruldu. Kurulduktan sonra pilot, planör, paraşüt, model uçak ve uçak teknisyenliği alanlarında bireyler yetiştirdi. Günümüzde KKTC Hava Sporları bünyesinde çalışan arkadaşların hemen hemen tamamı KKTHK bünyesinden yetişen arkadaşlardır. Hatta dahası Kıbrıs Türk Hava Yolları batırılmadan önce bünyesindeki pilotlar KKTHK tarafından yetiştirilen pilotlardı. Bugün dahi Ercan Havalimanı’nda çalışan kıdemli uçak teknisyeni arkadaşımız yine KKTHK tarafından yetiştirilen teknisyen bir arkadaştır.
Tüm bunları nereden mi biliyorum? Biliyorum çünkü KKTHK’nun yetiştirdiği dört paraşüt öğretmeninden birisi de benim. Ancak KKTHK’nun bizlere sağladığı imkânı ve verdiği emeği bizler, bizden sonraki nesillere aktarmak istediğimizde bu mümkün olmadı. Coğrafyamızda her alanda olduğu gibi sportif havacılık faaliyetleri de nerdeyse son bulmak üzeredir.
38’inci yıl dönümünü kutlayacağımız şu günlerde, KKTC’nin siyasi çalkantılarla nerelere geldiğini bir örnekle anlatmak istedim. Törenle ilgili bir önemli nokta da Güngör çöplüğündeki yangın. Umarım pazartesi gününe kadar Güngör çöplüğünde devam eden yangın söndürülür. Aksi halde Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki törenlerin iptal edilmesi taraftarıyım. Törene davet edilen misafirlere, yanan çöplük dumanının altında tören izletmenin, 38’inci kuruluş yıldönümünde hoş olmayacağı kanaatindeyim. Maalesef 38 yılda gelinen nokta bu…
Herkese güzel bir hafta dileklerimle iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner474