banner564

Nice 100 yıllara

Türkiye 36° ve 42° Kuzey paralelleri ile 26° ve 45° Doğu meridyenleri arasına yerleşmiştir. Toprakları kabaca bir dikdörtgen şeklinde, yaklaşık 1.600 kilometre uzunluğunda ve 800 km genişliğindedir. Türkiye 780.043 kilometre karelik bir alanı kaplar. Bunun 755.688 kilometre karesi Asya topraklarını oluştururken, geriye kalan 23.764 kilometre karesi Avrupa topraklarını oluşturur. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük 37. ülkesidir. Batısında Ege Denizi, kuzeyinde Karadeniz ve güneyinde Akdeniz bulunmaktadır. Kuzeybatısında ise Marmara Denizi yer alır. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. Ülkenin en büyük idari birimleri illerdir ve 81 il vardır. 
Bu yıl, takvimlerdeki 19 Mayıs yaprağının ayrı bir önemi var! Atatürk’ün Samsun’a çıkıp dört yıl boyunca sürecek olan Kurtuluş Savaşını başlatmasının 100. Yılı kutlanacak. Türkiye’nin bilindik bu coğrafi yapısının oluşmasının ilk adımının 100. Yılı.
Kıbrıs Türk toplumu Anadolu’daki gelişmeler karşısında kendilerini, Mustafa Kemal Paşa liderliğindeki Kuvay-ı Millîye hareketine adeta adayarak maddi manevi yardımlarda bulunmuşlardır. Kimileri bizzat Anadolu’ya giderek Kurtuluş Savaşı’na katılırken, kimileri de Kıbrıs Türk toplumundan topladıkları para yardımlarını Türkiye’ye göndererek Millî Mücadeleye finansal olarak destek sağlamışlardı.
Kurtuluş Savaşı’nı izleyen günlerde Cumhuriyetin ilan edildiği haberi Kıbrıs’a ulaştığında Ada’daki Kıbrıs Türk toplumu ayrı bir sevinç yaşar. İngiliz İdaresi’nin baskılarına rağmen evler, okullar, kısaca her yer ilk kez çok sayıda Türk bayraklarıyla ve Atatürk’ün resimleriyle donatılmıştır.
29 Ekim’in millî bayram olarak ilan edilmesi üzerine, Ada’da 1925 yılından itibaren ilkokullarda, köylerde ve kasaba kulüplerinde Cumhuriyet Bayramı gibi millî bayramlar coşku ile kutlanmaya başlanmıştır. İngiliz hükümetinin baskısına rağmen Ada’daki Türk Konsolosluğu’nun sağladığı Türk bayrakları ile Kıbrıs Türkler evlerini, dükkânlarını baştan aşağıya Türk bayrakları ile donatmış, her tarafa Atatürk’ün resimlerini asmış, gece kutlama törenleri ve fener alayları tertip etmiştir.
Kıbrıs Türk toplumunun herhangi bir zorunluluğu yokken, hatta İngiliz idaresi altına bir sömürge yönetimi olmasına rağmen, gönülden Atatürk devrimlerini takip etmiştir. 
Türk harflerinin kabulünden sonra Ada’da yayımlanan Kıbrıs Türk gazeteleri de Latin harfleri ile yayınlanmaya başlandı. Aynı zamanda eğitim hayatı da hemen Latin harfleri ile verilmeye başlanmıştır. Şapka kanunu ile birlikte Kıbrıs Türkleri de şapka giymişlerdir. Soyadı Kanunu da Kıbrıslı Türkler tarafından önemle benimsenen uygulamalardan olmuştur.
Kısacası ezelden beridir, Anadolu ile Kıbrıs Türkleri arasında sosyal, ekonomik ve kültürel değerlerin çok ötesinde bir gönül bağı bulunmaktadır. Bu gönül bağı ile Kurtuluş savaşının ilk adımını olan 19 Mayıs’ın 100. Yılını bizlerde haklı bir gurur ve sevinçle kutluyoruz. 
Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, gençlerimiz başta olmak üzere bu sevince ortak olan herkesin Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum. Hep birlikte daha nice 100 yıllara.
Güzel bir hafta dileklerimle, herkese iyi pazarlar. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nurgul Yilmaz
Nurgul Yilmaz - 5 yıl Önce

Yuregine ve kalemine saglik can dost

Mustafa Sağsan
Mustafa Sağsan - 5 yıl Önce

Ilkeleri ve devrimleri ile muassır bir medenuyetin evladı olarak gördük biz kendimizi Kibrıslı Türkler Hasibim. Dediğin gibi. Kalemin var olsun kardeşim.

banner471

banner474