banner564

Nijerya ve biz

Nijerya mesafe olarak bize yakın bir coğrafya olmasa da, yükseköğrenime gelen öğrenci sayısının fazlalığı nedeniyle sosyal, ekonomik ve kültürel bir bağımız vardır. Nijerya günümüzde Afrika'nın en büyük ekonomisinden birisine sahip. Çünkü dünyanın sayılı petrol üreticilerinden ve ihracatçılarından birisidir. Ancak insani gelişmişlikte 152'nci sırada bulunuyor. 
Nijerya’nın Ulusal İstatistik Bürosuna göre, Nijerya yeryüzünde günde 1 dolardan az gelirle yaşamını sürdürmeye çalışan en fazla kişiyi barındıran 4'üncü ülke. Ülkede 100 milyondan fazla kişi "muhtaç" durumda yaşıyor.
Nijerya'nın tespit edilmiş petrol rezervleri nedeniyle dünyada 8'inci ülke konumundadır. Nijerya'da gelecek 45-50 yıl boyunca bugünküne yakın miktarlarda petrol üretiminin devam edebileceği öngörülüyor. Zengin doğal kaynağa sahip olmasına rağmen Nijerya geri kalmış ülkelerden biridir. Geri kalmışlığın nedenleri kısaca sıralayabiliriz.
Bunlardan ilki yoğun nüfus. Nijerya’nın nüfusunun 200 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor. Bir başka önemli neden ise kötü yönetim. Ülkenin 1960'taki bağımsızlığından sonra 1966'ya kadar devam eden sivil yönetim, bu tarihten sonra askerlerin eline geçti. Nijerya'da devlet yönetimi 1999'a kadar çok sayıda darbeyle el değiştirdi. Özellikle askeri yönetimler sırasında ülkenin altyapısına yeterli yatırımlar yapılmadı. Ayrıca, ülkedeki yolsuzluk da ciddi sorunlardan biri haline geldi. Nijerya hükümeti, halen yolsuzluk ve rüşvetin önüne geçmek için girişimlerini sürdürüyor. 
Nijerya farklı bir ülke, farklı bir coğrafya, farklı bir mekân, insanları farklı ama içinde bulunduğu kötü yönetim insanlarının refah seviyesini düşürmektedir. Bizim coğrafyamızdaki durum Nijerya kadar vahim olmasa da paralellik gösterdiğini düşünmekteyim.
Bizde askeri darbe olmasa da hükümet edenlerin dönemleri kısa dönemli olduğundan istikrarlı bir gelişi gösteremiyoruz. Nüfusumuzun biraz kalabalık olduğunu tahmin etmekle birlikte tam bir rakam bilemememiz, toplanan vergilerin amacı doğrultusunda kullanılmaması gibi konularda onlardan geri kalmıyoruz. 
Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rezervleri için birçok ülke sularımızda cirit atmaktadır. Bizler ise ortak bir bilinç yaratmak yerine, özellikle seçim atmosferinde birbirimizle didişip duruyoruz ve maalesef bu didişmeler seçim için yapılıyor gibi görünse de, etkileri toplum bilincini zedelemektedir. Biz didişip dururken, birileri de bize ait olan doğal gazı elimizden alıp götürecek ve maalesef biz gazın kokusunun bile alamayacağız. Aynen petrol ve doğal gaz zengini Nijerya’nın iç meseleleri nedeniyle doğal kaynaklarını kendi halkının refahına kullanamadığı gibi…
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner471

banner474