banner564

O şimdi asker

Düzova, Lefkoşa’ya bağlı köylerimizden birisidir. Eski ismi “Eksometochi” dir. Köyün eski anlamı ile yeni anlamı arsında anlam yönünden bir ilgisi yoktur. 1974’den sonra buraya yerleşen Kıbrıslı Türkler, bu köyün mesarya ovası içinde, düz bir morfolojik yapı içerisinde yer almasından dolayı Düzova adını uygun görmüşler ve kabul etmişlerdir.
Köyü tanıtmaktan çok bu köyün sakinleri olan Raziye ve Sefa Keyfi’nin torunları olan Sefa Keyfi ve Sefa Özezinç’in asker uğurlanması için yapılan ailesel uğurlama töreninden bahsetmek istiyorum.
Askerlik aynı zamanda vatanî görev olarak da bilinir. Askerlik hizmeti, KKTC’de belirli bir yaşa gelen vatandaşların, zorunlu olarak, belirli bir süre orduda görev yapmasıdır. Kıbrıs Türk toplumu açısından askerlik sistemi, sosyolojik ve psikolojik boyutları ile her vatandaşı ilgilendirmektedir. On yedi yaşına gelen gençler erkekler askerlik yoklamalarını yaptırmak zorundadırlar. Eğitimine devam eden gençler askerliğini erteleyebilmekte fakat eğitim hayatına devam etmeyenler askere gitmek zorundadırlar.
Çok uzun zamandır tanık olmadığım bir asker uğurlama merasimine Düzova köyünde rastladım. Bugün, eğitim hayatlarını yarıda bırakmış, lise eğitimini tamamlamayan, dedelerinin adını taşıyan iki gencin, aile içinde düzenlenen askere uğurlama merasimine katıldım. Sefa Keyfi ve Sefa Özezinç henüz on yedisinde olan iki genç. Vatani görevlerini yapmak için Pazartesi günü acemi birliğine Gülseren Askeri Eğitim Kışlasına teslim olacaklar.
Askere uğurlanacak olan gençlerin evinde Türklüğü vurgulayan KKTC ve TC bayrakları asılıydı. Ailesi ile birlikte hoşça vakit geçirmeleri için evlerinde aile yemeği düzenlendi. Yemekte tabi ki Kıbrıslıların olmazsa olmazı mangal vardı. Evlerinin avlusunda öylesine uzunca bir masa düzenlendi ki ailenin yanında köyde yoldan geçenler de masaya davet edildi. Ne de olsa bir askere uğurlama töreni vardı. Aile desteği yanında köylüler ve komşularda askere gidecek olan gençlere destek vererek moral ve motivasyon depolamalarını sağladılar.
Askerlik onlar için yepyeni tecrübeleri yaşanacakları, birçok şeyi öğrenecekleri, yeni arkadaşlar edinecekleri ve yıllar geçse de unutulmayacak birçok anının oluşacağı bir yer olacaktır. Bu yüzden asker uğurlama törenleri, özellikle küçük yerleşim yerlerinde hareketli, pek anlamlı olmaktadır.
Askerlik bizim kültürümüzde çok önem verilen bir vazifedir. Gerektiğinde hem ailesine hem de vatan bildiği toprağına ne kadar vefalı ve fedakâr olabileceğinin göstergesidir. Dolayısıyla askere uğurlama törenlerinin kültürümüzde ayrı bir yeri vardır.
Uzun bir süredir karşılaşmadığım askere uğurlama törenine katılmama neden olan Sefa Keyfi ve Sefa Özezinç’e buradan hayırlı teskereler ve vatani görevlerinde başarılar diliyorum.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner471

banner474