banner564

OECD Uyardı: Küresel sağlıklı ekonomi için acil politika üretilmeli

  Aralarında Türkiye’ninde bulunduğu 34 üye ülkede barından İksitadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) küresel ekonomide arzu edilen büyümenin yaşanamadığını beyan ederek 2016 yılı büyüme tahminlerini azalttı. Üstelik düşük seviye faiz oranlarının ve giderek düşen petrol fiyatlarına rağmen ekonomik göstergelerin hayal kırıklığı yarattığına vurgu yapıldı. Bu itibarla kurum 2016 yılı global büyüme tahminini % 3,3’ten % 3 oranına çekti. Ticaret, yatırım ve maaş artışlarının çok zayıf olduğunu vurgulayan kurum, faiz oranı indirimlerinin ve diğer para politikalarının tatminkar bir büyümenin önünü açmayacağını belirtti. Bu politikaların yeni yapısal reformlarla desteklenerek verimliliğin,  innovasyonun arttığı ve finansal piyasada meydana gelen risklerin azaldığı bir ortamın yaratılmasının gerekliliğine değindi. 

   Faiz oranları dünyanın birçok ülkesinde rekor seviyede azalırken, Avrupa euro bölgesi, Japonya ve İsviçre’de negatif faiz politikası uygulanmakta. Bunun anlamı ise bankada para tutmanız için bankaya para ödemeniz gerektiğidir. Merkez bankalarının negatif faiz uygulaması bankalarında maliyetlerini artırmakta ve bankalar merkez bankası nezdinde tuttuğu mevduatlar için faiz geliri elde etme yerine, faiz gideri karşılama yükümlülüğü altına girmişlerdir. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi negatif faiz oranının iyi bir strateji olduğuna karar kılsalarda birçok ekonomist ve OECD bunun ekonomik istikrarın sağlanması açısından yeterli olmadığını işaret ediyor. Paris merkezli kurum Para Politikasının tek başına işe yarayamayacağını belirterek, talebin güçlendirilmesi amacı ile büyük ekonomilerin ortak girişimi ile güçlü bir politika üretilmesinin önemine dikkat çekti. 
    Aşağı çekilen büyüme tahminlerideki göstergeler Amerika Birleşik Devletlerinin % 2, Birleşik Krallığın (UK) % 2.1, Kanada’nın % 1.4, Japonya’nın % 0.8, Avrupa EURO bölgesinin 1.4, Almanya’nın % 1.3, Fransa’nın % 1.2, İtalya’nın % 1, Çin’in % 6.5, Hindistan’ın % 7.4, Dünya Genelinin ise % 3 oranında büyümesini öngörürken, derin bir resesyon yaşayan Brezilyanın ise % 4 oranında küçülmeye gideceğini tahmin ediliyor. Türkiye Merkez Bankası tahminlerine göre Türkiye’nin yıl sonu ekonomik büyüme tahimini ise % 3.6’dır. Bu oran ülkemizde de Devlet planlama Örgütü Makroekonomik tahmin çalışmalarında % 3.6 olarak belirlenmiştir.
YORUM EKLE

banner608

banner473