banner564

Öğrenci sayımız artarken biz ne yapıyoruz?

Her yıl üniversite sayısına bağlı olarak, üniversitelerimizde eğitim alan öğrenci sayısı da artmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sayfasında yayınlanan rakamlara göre, 2016-2017 öğretim yılında KKTC Üniversitelerinde 93,292 öğrenci eğitim ve öğretim görmektedir Bu rakamı önümüzdeki yıllarda 100.000’lere taşımayı hedef koyan KKTC’nin, misyon ve vizyonu nedir? Bunun için bir master programı var mıdır?
Emin adımlarla gelişip büyüyen üniversitelerimizin, kendi misyon ve vizyonlarını oluşturduklarına inanıyorum. KKTC yönetimi, ekonomisine önemli bir gelir kaynağı sağlayan üniversiteler için, 100.000 öğrenci hedeflerken, kendine bir yol haritası çıkardı mı? Bu konuda gelişim planı, programı var mıdır? 
Coğrafyanın en önemli ilkesi olan “Dağılış İlkesi”, araştırma konusunun yayılış alanını ve sınırlarını belirlerken, dağılışın nedenlerini de sorgular. Coğrafyanın dağılış üzerine sorduğu sorular, onu diğer bilimlerden ayırır. Konumuzla ilgili olarak dağılış ilkesi, yabancı üniversite öğrencilerinin neden KKTC’deki üniversiteleri tercih ettiklerini, KKTC’deki mekânsal dağılışlarının nasıl olduğunu, neden mekânsal dağılışın bu şekilde olduğunu da sorgulayacaktır.
Yabancı uyruklu öğrenci sayısı, yapılan son nüfus sayımına göre nerdeyse ülke nüfusumuzun beşte birini (%20’sini) oluşturmaktadır. Yabancı öğrenciler, KKTC’deki eğitim hayatını devam ettirmeye karar verdiklerinde, birtakım zorlukları da göğüslemek zorunda kalıyorlar. Barınma, beslenme, sağlık, güvenlik, ulaşım ve çevreye uyum gibi uzayan liste. Görüleceği üzere özellikle yabancı öğrencilerin ağırlıklı olarak karşılaştıkları zorluklar, birçok değişik ekonomik faaliyet gösteren kesimleri de ilgilendirmektedir. İnşaat, gıda, sağlık, taşımacılık, sağlık, emniyet, sosyal ve kültürel faaliyet alanları gibi...
Eğitim veren üniversitemizin coğrafik konumlarına ve öğrenci sayılarına bağlı yapılacak olan, üniversite öğrencilerinin mekânsal dağılımı çalışması, ekonomik yatırımlara daha kolay yön verebileceği gibi, bu ekonomik sektörlerde faaliyet gösteren, kurum, kuruluş veya kişilerin de faaliyet planlamalarında kolaylık sağlayacaktır. 
Örneğin üniversite öğrencilerinin mekânsal dağılışı çalışması;
• İnşaat sektöründe yeni konut alanlarının belirlenmesi
• Hastahanelerin kaç hasta öğrenci kabul edebileceğinin önceden belirlenmesi
• Ulaşım taşıtlarının güzergâhları ve taşıma kapasitelerinin belirlenmesi
• Güvenlik için emniyet görevlilerinin devriye güzergâhlarının belirlenmesi
• Üniversite öğrencilerine hitap eden sosyal ve kültürel faaliyetlerin yerlerinin belirlenmesi 
gibi daha nice çoğaltabileceğimiz birçok coğrafik bilgiler verecektir. Bu coğrafik bilgiler kısa zamanda daha etkin kararlar verebilmemizi sağlarken, üniversite öğrencileri için de daha sorunsuz, güvenli bir zemin hazırlayacaktır. 
KKTC yönetimi, nerdeyse nüfusumuzun üçte birini oluşturacak 100.000 üniversite öğrencisini, topluma bir vizyon olarak sunuyorsa, bunun için de bir misyon sergilemesi gerekmektedir. Bunun kolay bir yolu ise, coğrafi sorgulama yapılasına imkân sağlayan coğrafi bilgilerin oluşturulmasından geçmektedir. Herkesi güzel bir hafta dileklerimle iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner471

banner474