banner564

Önal: Bizim kredi oranlarımız Türkiye’den daha düşük

KKTC Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal ile dün uzun zamandan sonra buluşup sohbet edebildik. Aynı zamanda İktisatbank Genel Müdürlüğü görevini de başarı ile yürüten Olgun Önal’a önceki gün KKTC Merkez Bankası’nın aldığı faiz artırımı kararını ve son günlerde ekonomimizde yaşanan gelişmeleri sorduk.
“Döviz kararı biraz aceleci” 
KKTC Merkez Bankası tarafından 9 Mayıs’ta yürürlüğe konulan dövizle borçlanma kriterlerinin pek anlaşılmadığını söylüyor Başkan Önal.  Zira piyasada şuan döviz ile borçlanılmaz gibi bir algı var. Oysa durum o kadarda değilmiş. Bakın ne diyor Önal, “Bireysel kredilerde döviz kullanımını, döviz gelirin ve/veya döviz cinsinden varlığın olmasına bağlamış durumda. Ülkemizde konut, araç, arsa ve bunlara benzer tüm varlıklar aslında ağırlıklı olarak döviz ile alınıp satıldığı, döviz cinsinden bir varlık olarak değerlendirildiği için aslında dilenirse ve risklerini dikkate aldığı sürece herkes döviz kredisi kullanmaya devam edebilir.” 
“Kredi faizler arttı”
Önceki gün KKTC Merkez Bankası’nın aldığı kararla kredi faizleri arttı. “Bu bankalardan kredi çeken vatandaşları etkiler mi?” sorusuna da başkan Önal şu açıklamayı getirdi; “eğer bankadan kredi kullanırken değişken faiz üzerinden antlaşma yapmış iseniz bu sizi etkileyecektir. Ama sabit kredi üzerinden bir antlaşmanız var ise bu sizi etkilemez, sorunun cevabı birazda sizin bankanızla aranızda antlaşma yaptığınızda”
“Dünkü karar bankaları rahatlattı”
KKTC Merkez Bankası’nın aldığı kararla bankacılık sektörünün biraz olsun eli güçlendi. Kararı KKTC Bankalar Birliği üyeleri “olumlu” olarak buluyor. Çünkü bankaların Merkez Bankası nezdindeki mevduatlarına da bir faiz artışı gelmiş durumda. Önal “bu karar şuan orta vadede sektöre olumlu bir yansıması olacaktır. Benzer kararların devamını da açıkçası bekliyoruz” diyor. 
“Bizim kredi oranlarımız Türkiye’den daha düşük”
KKTC Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, şu an Türkiye’deki faiz oranlarının KKTC’dekinden birkaç puan daha yukarıda olduğunu dolasıyla KKTC bankalarının faiz oranlarının Türkiye’den daha düşük olduğuna dikkat çekiyor. 
  
 Uzmanlar ne dedi? 
Dün bu köşede Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın propaganda döneminin ilk günü kullandığı reklam için yorum yapmış ve “tek adam” imajının devamı demiştik. 
Konuyu dün ülkemizde siyasi kampanyalar yapan arkadaşlara sorduk. Bakın ne cevap verdiler dün köşemize taşıdığım Özersay resimli reklama. 
Muslu Akgüney: Sayın Kudret Özersay belediyelerle ilgili basına vermiş olduğunuz reklamda yine tek adamlığı ortaya çıkardınız. Hâlbuki reklam içerisinde adaylarınızın resimlerini kullansanız kanımızca daha şık duracaktı.
Deniz Gürgöze: Gülerim, HP’li belediye mi var da çalışacak? Ama madem çalışacaklar bırak çalışsınlar. Kim yaptı bu reklam afişini sahi? Yani Özersay ile alay ettiler resmen ;))
Atıf Muezzinler:  Bir aday için kampanya yaparken başka bir kampanyaya ilişkin yorum yapmam doğru ve etik olmayacak. Ama seçimden sonra bunu konuşalım. Kolay gelsin çok.
Mehmet Ekin Vaiz: Kudret Hocam bir zaman bir suç işlerse karakolda herhalde bu tip bir resmini çekecekler.
Cem Kar: Burun ameliyatı öncesi poz veren ve estetik ameliyat olmak isteyen birinin yan profil fotosu mu? Before-After
Haşim Kiracoğlu: Belki kurtarırım derdinde. Zaten egosantrik olduğundan yalnızlaşıyor. Tek derdi 2020 seçimleri. Bu yüzden sadece kendine çalışır ama o seçimlerde de umduğu bulmayacak, çünkü tek adamla bu iş gitmez, bence ilk seçimde baraj sorunu yaşar. 
Özdemir Tokel:  Seçim kampanya yürütücü belli bir yol haritası çizer işin başında. Bu noktada ki stratejisine uygunda kampanya hazırlar. Bu günün sonunda o partiye artı veya eksi olarak yansır. HP’nin kampanya yürütücüsü ben olsam asla böyle bir resmi tercih etmezdim. Kendi kararları, sonuçlarını göreceğiz nasılsa.    
 
MESAJLAR

Kudret ÖZERSAY:  Vadili ve Paşaköy adaylarınız geçmişte bir siyasi yapının içinde yer alıyorlardı. Hani bir zamanlar demiştiniz ya başka partilerden aday göstermeyeceğiz diye, hatırlatma babında… 

Tufan ERHÜRMAN: Yıllık enflasyon rekor bir düzeyde gelince moraliniz hayli bozulmuş. Şimdi bu enflasyonun hayat pahalılık oranları da eklenince durum daha da karmaşık bir hal alabilir. 

Ayşegül BAYBARS:  Mahkemelerde savcılık sizi savunmayacakmış. Ee onca yıllık avukatsınız, çıkın mahkemeye bakanlığınızı bizzat savunun ve kamuoyu ile mahkemeye o insanları nasıl vatandaşlıktan attığınızı anlatın.  

Hasan TAÇOY: Dokunulmazlığınızın kaldırılması için siz de Özersay’a çağrı yapmışsınız. Oysa meclise bir öneri verseniz ve herkesin dokunulmazlığı kalksa nasıl olur. 

Emin AKKOR: İstanbul’da görüp yaşadıklarınızı bizimle paylaştınız da neden yediğinizi içtiğinizi de paylaşmıyorsunuz. Boğaz’da rakı-roka da yaptınız mı? 

Arif Salih KIRDAĞ: Sarayönü’nde yıllardır birlikte her sabah kahve içtiğiniz Saffet Soykal’ı son yolculuğuna omuzlarınızda götürmüşsünüz. Bir kez daha başınız sağ olsun.  

Rıfat GÜNAY: KKTC Merkez Bankası başkanlığı göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun. Gerçi henüz basınla tanışmadınız ama sektöre hızlı bir başlangıç yapmış oldunuz. 

Salih ÇELİKER: Siz DP’den, kızınız HP’den, damat UBP’den olunca evdeki muhabbetin tadı da bir başka oluyormuş. Ne güzel tüm görüşler tüm fikirler aynı çatı altında. 

Nidai KÖSE: Uzakdoğu’dan getirdiğiniz elektrikle çalışan arabalara fuarda yoğun bir ilgi varmış. Yakında bu arabaları yollarda görürsek şaşmayalım demi? 

Sunat ATUN: Yerel seçimler öncesi UBP’li başkan adaylarına destek vermek için son günlerde bölge bölge geziyormuşsunuz. En çok da Mesarya’daki belediye başkan adaylarına destek veriyormuşsunuz. 

Mustafa AKTUĞ: Kırsaldan gelen telefonlara göre hiç de fena gitmiyorsunuz hani. Çok sessiz ve derinden çalışıyormuşsunuz. Aman ürkütmeyin kurbağaları. 

Günay ÇERKEZ: İftarınız mübarek olsun, gerçi bize olan yemek borcu dururken iftara da davet etmediniz ama neyse. Bu arada Aziz başkanında gözüne bir müddet gözükmeyin, çok darılmış size. 

Doç.Dr. Oya ERTUĞRULOĞLU: KAÜ ilk mezunlarını Perşembe akşamı, Girne Amfi Tiyatro’da düzenlenecek diploma töreni ile verecekmiş. Hayırlı ve uğurlu olsun ilk mezunlarınız. 

Arslan BIÇAKLI: Enflasyon son yılların tepesinde ve asgari ücretin açlık sınırı altında kaldığı artık bilimsel bir gerçek. Askeri ücretin yeniden belirlenmesi elzem olmadı mı daha? 

Tülin BEROVA: UBP’nin Girne Kadın kollarını geçende misafir etmişsiniz. Kendilerine bazı önemli taktiklerde vermişsiniz. Bu arada gelen misafirlere ne ikram ettiniz? 


POLEMİX
“3 tane milletvekili çıkaracaksınız, kilit parti adı altında bir buçuk ay boyunca tüm partiler ve halkla dalga geçeceksiniz. Daha sonra musluğun başına oturacaksınız, yani Maliye Bakanı olacaksınız, istediğinize musluğu açacaksınız, istediğinize kapatacaksınız ve herkes de sizi seyredecek. Biz seyirci olmayacağız” 
Hava-Sen Başkanı Buran Atakan 

YORUM EKLE

banner608

banner474