banner564

Önlemlerin düşündürdükleri

Futbol Federasyonumuz, önümüzdeki yıl uygulanacak karar ve yöntemleri kamuoyuna açıkladı. Dikkat çeken kararlardan bir tanesi yabancı oyuncu sayısının bire indirilmesi, diğeri de U21 yaş altı kuralın kaldırılması, yaş kategorilerinde en az 5 oyuncunun kadroda bulundurulmasıdır…
Teknik adamlarımızın eleştirilerine veya övgülerine neden olan en önemli madde ise, yabancı oyuncu sayısıyla sınırlı kaldı! Futbolumuzun geçmişi, vardığımız sonuç futbolumuzun geleceği ile ilgili konular ne Federasyon, ne teknik adamlar, ne de yöneticilerimiz tarafından irdelenmeye dahi alınmadı! 
Bizce en büyük eksiklik işte burada yatmaktadır. Devletimizin zaten bir spor politikası yok, partilerimizin ise derdi sadece seçim sonuçları! Böylesi ciddi konuları içeren ne toplantı, ne bilgi şöleni ne de görüş alış verişleri, akıllarının ucundan dahi geçirmediler. 
Kısaca ‘Her şeyi ben bilirim’ mantığı eskiden olduğu gibi bu yıl da süregeldi. Hemen belirteyim bugün alınan bu yeni kararlar, eskiden olduğu gibi kısır döngü içeren ‘Palyatif (anlık-geçici)’ önlemlerdir. Zaten son on yıla bakarsanız, değişiklik yapıp, geriye dönüşlerle doludur. Mehter Takımı gibi bir ileri iki geri! Dikkatinizi çekerim önümüzdeki sezon uygulanacak önlemler 10 yıl önceki önlemlerdir. Yani fasit dairenin içerisinde dönüp durmaktayız. 
Bu tür kararlar futbolumuza hiçbir şey getirmez. Getirmediği açık seçik meydanda zaten! Kararların radikal olması için futbolun çehresini değiştirecek atılımcı, çağdaş düşünce içeren, zaman ve zemine uygun kararlar olmalıdır. Bir gün ‘futbolcu’ diğer bir gün ‘yönetici’ odaklı kararlar üretilmemelidir. Odaklanacağınız nokta futbolun doğrularıdır. Örneğin 300 bin nüfuslu bir ülkede 16 takımlı lig olmaz. Olur, derseniz işte bu kadar olur. Lig erken sona erer rekabet ve heyecan hayat bulmaz. Futbolu ülke sathına yaymak başka, futboldaki kalite ve rekabeti artırmak başka şeylerdir. 
Alınan kararları irdelememi isterseniz, bakış açınız, olaya hangi zaviyeden baktığınıza bağlı. O zaviyeden baktığınızda haklısınız sizin görüşünüz doğru! Ama diğer açıdan baktığınızda onlar da haklı. Kaliteyi artırma açısından bakıldığında yabancı sayısı daha da artırılmalıdır. Ülke şartları ve ekonomik açısından baktığınızda yabancı sayısı ‘sıfır’ olması gerekir. Önemi olan her iki zaviyeye de olanak verecek kararlar üretmektir. Bu da ancak radikal kararlarla olur. Örneğin profesyonel bir lig yaratırsınız her şeyi profesyonel anlayışla yönetir, ona göre kurallar geliştirir, sadece o kıstaslara uyanları bir araya getirir rekabetçi bir ligle profesyonelliği uygularsınız. Diğer ligleri (güç dengelerini korumak düşüncesiyle) 12’şer takımdan fazla olmamak koşuluyla amatör kurallarla yönetir futbolu ülke sathına yayarsınız.
Ancak Hasan Sertoğlu’nun futbolumuza yaptığı katkıları da yok sayıp hakkını yemeyelim. Sayın Sertoğlu’nun ‘teşkilatçılığına’ şapka çıkarmak gerekir. Her problemi tereyağından kıl çeker gibi halletmesini çok iyi bilenlerdendir. Federasyona sponsor bulmakta, devlet katkısının her yıl katlatarak alma becerisi gösterdiğini unutmamak gerekir. Dışa açılım konusunda başarılı olamadı ama uğraşını takdir etmek gerekir.
 

YORUM EKLE

banner608

banner474