banner564

Online eğitim bir yönetim şekli olmalıdır

Son Bakanlar Kurulu kararlarına göre; bu haftadan itibaren kademeli açılımlara devam ediyoruz. Ancak eğitim sektöründe şu an için bir açılım yok. Herhangi bir planlama var mı, onu da bilemiyoruz fakat Eğitim Bakanlığından yapılan “Okullarda herkes aşılanana kadar yüz yüze eğitim yapılmayacak” açıklama ışığında gelişmeleri bekliyoruz. Pandemi nedeniyle eğitim sektörü de uzaktan eğitim şeklinde devam etmektedir. Uzaktan eğitim yeni bir olgu olmamasına rağmen, bizim coğrafyamızda pandemi ile birlikte farkındalığımız arttı.
Uzaktan eğitim günümüz koşullarında online eğitim olarak da düşünülebilir. Online eğitim, uzaktan eğitim için bir yöntem olmakla birlikte, zamandan ve mekândan bağımsız bir eğitim hizmeti sunmaktadır. Online eğitimde dersler üç farklı yöntemle işlenebilir. İlki eş zamanlı ders şeklindedir. Genellikle sanal sınıf ortamlarında öğreten ve öğrenen grubunun aynı anda bulunduğu ve öğretim faaliyetini gerçekleştirdiği modeldir. İkincisi eş zamansız (ayrı zamanlı) şekildedir. Bu modelde ders kitapları, video ve ses dosyaları gibi çeşitli öğretim materyalleri öğrenenlere sunulmuş olur. Öğrenen istediği zaman, kendi hızda öğrenme faaliyetini bireysel olarak gerçekleştirir. Üçüncü şekli ise karma model de eş zamanlı ve ayrı zamanlı modellerin aynı eğitim programı içerisinde uygulandığı modeldir.
Online eğitim, öğrencinin kendi belirlediği öğrenme hızında ilerlemesine olanak sunar. Öğrenci istediği zaman ve istediği hızda eğitim alma ayrıcalığına sahiptir. Kendi çalışma zamanını kendin ayarlama fırsatını da vermekle beraber online eğitimin birçok avantajı vardır. Zaman ve mekândan bağımsız olduğu için bölgesel ve coğrafi engelleri ortadan kaldırır. Her bir öğrenenin kendi hızında öğrenmesine imkân sağlar. Öğretim elemanlarıyla etkileşimli ve dinamik bir öğrenme süreci yaşatır.
Online eğitimin avantajı olduğu gibi dezavantajları da vardır. Teknoloji ne kadar ilerlese de bazı eğitimler geleneksel yöntemlerle yapılmak zorundadır. Çünkü laboratuvar ortamında deneylerle, saha araştırmalarıyla vs. öğrenciler pratik yapmak zorundadır. Bu nedenle belli konularda online eğitim avantajını kaybeder. İstediği zaman istediği mekânda eğitim alabileceğini bilen öğrencilerden bazıları bu imkânın verdiği rahatlıkla eğitimine odaklanmayı bırakabilir. Çünkü online eğitimin temel taşı öğrencinin kendi motivasyonudur.
Coğrafyamızda daha önce bu konuya dair herhangi bir altyapı çalışması olmamasından dolayı uzaktan eğitim büyük aksaklıklarla başladı ve aradan geçen zamana rağmen de bu aksaklılar yaşanmaya devam etmektedir. Özellikle okulların kapalı olması ve 2020-2021 öğretim yılının online şeklinde devam etmesi birtakım soruları gündeme getirmektedir. İlk anda akla gelen soru, online derslerin sınavı olacak mı? Olacaksa hangi şartlar altında sınavlar gerçekleştirilecek.
Detayları düşündüğümüz zaman ortaya daha birçok soru çıkacaktır. Dolayısıyla daha önce de belirtiğim gibi; eğitim ile ilgili bakanlık bünyesinde bir an önce Uzaktan Eğitim Müdürlüğü, Birimi veya komisyonu gibi coğrafyamızın uzaktan eğitim politikasını belirleyecek bir yapını oluşturulması gerekmektedir. Çünkü uzaktan eğitim web tabanlı bir eğitim yöntemi değil, ulusal bir eğitim yönetimi olmalıdır.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle. 

YORUM EKLE

banner471

banner474