banner564

Online eğitim için çocuklar desteklenmeli

Pek çok kişi adayların buralara para harcamak yerine evinde bilgisayarı olmayan çocuklara bilgisayar alıp bağışlaması gerektiği yönünde mesajlar yazıyor. 
Dün bu konuda gerçekten ne yapılıyor veya yapılabilecekleri araştırmak için bilgisayar ve ekipmanları satan bir arkadaşıma uğradım ve ondan öğrendiğim bilgiler ile adeta şok oldum.
Kısa bir süre önce hükümet aldığı bir kararla bilgisayarlardaki vergiyi ve fonu kaldırmıştı. Maliye Bakanı da “Tüm çocuklarımız daha uygun fiyata bu ürünlere ulaşabilsin diye dizüstü bilgisayar ve tabletlerde yüzde 16’lık KDV oranı 1 Ekim 2020’de yürürlüğe girecek şekilde sıfırlanmıştır, stopaj vergisi de yüzde 1’e indirilmiştir” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Bu açıklamanın piyasada nasıl bir etki yaptığını merak ediyorsanız benim gibi, bir bilgisayarcıya uğramanız yeterli. 
Zira fiyatlar şuan için uçmuş durumda ve tüm dünyada olduğu gibi bizde de gerçekten bilgisayar bulabilmekte ciddi sorunlar yaşanıyor. Evet, vergiler ve fonlar kalktı ama 500 dolarlık bilgisayarlar bin dolar oldu. Sizin kaldırdığınız fon ve gümrükler 150 dolar tutuyor.
Yani bilgisayar veya tableti olmayan aileler yine çocuklarına bu ürünleri alamayacaklar maalesef. Bu konuda daha koordineli olunması gerekiyordu. Belki de işin içine Ekonomi Bakanlığı da girmeliydi ve yurt dışından toplu halde ucuz bilgisayar getirtip bunların piyasada belli fiyatlar ile satışı sağlanmalıydı.
Örneğin Türkiye’nin önemli markalarından Vestel’den bu şekilde bir yardım alınabilirdi. Veya direkt Çin üzerinden belli bir miktarda bilgisayar ve tablet adaya getirtilebilirdi. Hal böyle olmayınca şuan için fon ve vergilerde yapılan indirim bilgisayar satışlarına herhangi bir etkisi olmamış.
Önceden planlanmış ve bu konuda işin uzmanlarından bilgi alınmış olsa çok daha yararlı olurdu kanımca. 

ELISA testi
Sağlık Bakanlığı, dün önemli bir karar alarak ELISA testlere ilişkin doktor talebi olması kaydıyla, tüm yetkili laboratuvarlarda bu testlerin yapılması için izin verildiğini açıkladı.
Bence devrim niteliğinde bir karar aldı Sağlık Bakanlığı. Zira bugüne kadar aklımızda olan o sorunun yanıtını artık bulabileceğiz. Ben dahil pek çok kişi geçmişte bu hastalığı geçirdiğimize inanıyoruz. İşte geçmişte bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığımızı ELISA testi ile öğrenebilmek artık mümkün hale geldi.
İstanbul’da çalışan bir arkadaşım Temmuz ayının başında ülkedeki karantinanın sona ermesi ile birlikte İstanbul’daki işine gitmiş ve burada kendisine ELISA testi yapılmıştı. 
Arkadaşım ve onunla birlikte aynı firmada çalışan diğer 4 Kıbrıslı Türk’te de Coronavirüs’ün izine rastlanmıştı. Bizimle aynı dönemde evlerinde karantinada olan bu arkadaşlar nasıl olmuştu da Coronavirüs kapmışlardı?
İşte onlarda daha bu hastalığın dünyada henüz yeni yayıldığı veya tanısını henüz doktorlar koyamıyordu. Belki de o dönemde pek çoğumuz bu hastalığa yakalandık ve atlattık. 
İşte şimdi gidip bunu gönül rahatlığı ile öğrenebileceğiz. Bu kararı alan ve bu testi serbest bırakan Sağlık Bakanlığını kutluyoruz. 

MESAJLAR
İsmail ARTER: Seçimlere sayılı günler kala halkın nabzını daha iyi tutabilmek için sık sık halkın arasına karışıyormuşsunuz. Ah bir de Galiga’nın kahvesi yerinde olsaydı kesin nabzı alırdık. 

Derman ATİK: Yeni belediye binasının girişinde tüm tedbirler alınmış ve hem ısı ölçümü hem de ilaçlanmadan hiç kimse binaya alınmıyormuş. Anlaşılan belediyeye salgının uğramaması için işi sıkı tutuyorsunuz. 

Ziya ÖZTÜRKLER: Şuan İstanbul’da havalimanlarında KKTC’ye gelmek için bekleyen yüzlerce öğrencinin mağduriyeti ne olacak? Bu öğrenciler perişan haldeler, bunlar için bir girişim yapılacak mı? 

Güven BENGİHAN: KTAMS’a son alınan geçici işçilerin hiçbirinin üyeliğini almama kararı almışsınız ve bu konuda topu Kamu-İş’e atmışsınız. En azından kamuoyu olarak bunu sizden öğrenmiş olduk. 

Kemal Deniz DANA: Kooperatif Merkez Bankası’nın Girne’deki şubesinde sadece bir kişi çalışınca dışarıdaki 45 derecelik sıcakta bekleyenler dün gün boyunca şikayet ettiler. Bu konuda daha sağlıklı bir çözüm üretmenizi bekliyorlar. 

Tolga ATAKAN: Gönyeli çemberini yapan arkadaşlar ile Girne-Boğaz yolunu yapan arkadaşlar herhalde aynı değiller. Öyle ki yolu tamir ettiklerini sanıyorlar ama arabalar hoplaya hoplaya gitmeye devam ediyorlar. Bir kontrol ettirin lütfen yolu. 

Halis ÜRESİN: Süper müsteşar olursa süper müdür olmaz mı? Sizin de adınız son günlerde süper müdüre çıktı. Nerede bir eksiklik olsa orayı hemen siz dolduruyorsunuz. Süper kahraman gibisiniz. 

Mine GÜRSES: Dünkü testler negatif çıkınca artık bugünkü testi beklemeye başlamışsınız. Bugünkü de negatif çıkarsa karantina süreci bitecekmiş. Çok ama çok geçmiş olsun.

Ödül MUHTAROĞLU: Yani siz hesap kitap uzmanısınız. Dün doğum gününüz için sizi arayan, mesaj gönderen, sosyal medyadan kutlama yapanlar, olası bir seçimde size oy verseler vekil olmaya yeter mi? 

Asım AKANSOY: Parti içindeki küskünleri teker teker ikna etmek için özel bir ekip kurmuşsunuz. Bu konuda da hayli yol kat etmişsiniz. Ama hala daha ulaşmanız gereken ağabeyler olduğunu biz size söyleyelim. 

Dilek KIRICI: Canım bu devirde para mı kaldı da sen o eski kağıt paraları hala daha cüzdanında taşıyorsun. Biraz teknolojiye merak sal ve artık sen de sanal para dönemine geç, böylece kirli ve eski paralardan kurtulursun. 

Dimağ ÇAĞINER: Partilere yaptığınız çağrı belli ki yankı bulmuş ve hemen hemen hepsi size geri dönüşte bulunmuşlar. Şimdi bu durumu sıcağı sıcağına eyleme dökmezseniz iş gene unutulur gider, bizden söylemesi. 

Zeki ÇELER: Bileklik öneriniz gerçekten güzel bir öneri. İnşallah hükümet bu konuda sizden destek alır ve bu konuda gerekli adımları atar. Ama bazılarına göre de siz bunu önerdiğiniz için bu uygulama kullanılmayacak. 

Behcet ÇELEBİ: Bir dakikada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni 290274 üyesi olan bir uluslararası grupta, tanıtmak nasip olmuş. İşte böyle yapa yapa devireceğiz bütün duvarları, tebrikler.  

YORUM EKLE

banner608

banner474