banner564

Orman okulları

Covid-19 pandemisi dünya gündemindeki yerini korurken, coğrafyamızda pozitif vaka artışları devam etmektedir. Ancak geçen haftanın önemli bir diğer konusu ise orman yangınları oldu. Bizim coğrafyamızdaki yangınlar yüreğimizi hoplatırken, Akdeniz ülkeleri de sıcak ve kuru havanın etkisiyle orman yangınlarına teslim oldular. Türkiye’nin kıyı kesimlerindeki ormanlar alev alev yanıyor. İspanya, İtalya ve Yunanistan alevlerle boğuşuyor. Bilimi insanları iklim değişikliğine dikkat çekerken artan hava sıcaklıkların yangınlar için zemin hazırladığına vurgu yapıyorlar.
Ekosistemin bir parçası olan ormanlar sadece bitki topluluğu olarak görülmemelidir. Ormanlar bitki toplulukları ile birlikte hayvanlar ve toprakta gözle görülmeyen organizmaların karşılıklı etkileşim içinde bulunduğu bir sistemdir. Ne yazık ki adamızın yazları sıcak ve kurak bir iklim kuşağında yer alması nedeniyle ormanlarımız yaz aylarında büyük yangın tehlikesi altındadır.
Bizim coğrafyamızda üzerinde pek düşünülmeyen ve konuşulmayan bir konudur; ormanların çocuk gelişimine ve eğitim hayatına dahil edilmesi. Dünyada orman okulları eğitim modelini uygulayan ülkeler vardır. Orman eğitim modelini uygulayan ülkeler; Kanada, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Malezya, İsviçre, İspanya, İsrail, İrlanda, Almanya ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş ülkelerdir.
Orman okulu eğitim modeli 1920’li yılların başında ABD’de Kuzey Wisconsin’de ağaçlandırma projelerinin bir bölümü olarak ortaya çıkmıştır. Ağaçlandırma yapılması için her okula bir arazi tahsis edilmiş ve ağaçlandırılmış bu araziler daha sonra okul ormanı olarak kullanılmıştır. Bu şekilde çocuklara ormancılık ve çevre bilinci öğretilmeye çalışılmıştır. 2007 yılına kadar Wisconsin’de 346 okulun özel okul ormanı bulunmaktaydı. Modern orman okullarında ise aktiviteler açık hava sınıflarında yapılmaktadır.
Orman okulları, öğrencilerin kişisel, sosyal ve teknik becerileri öğrenmek için doğal alanları ziyaret ettikleri bir açık hava eğitim modelidir. Bu eğitim modelinde çocuklar ve gençler, ormanlık bir ortamda uygulamalı öğrenme yöntemiyle ders işlerlerken diğer bir yandan kendilerine güven elde ederler. Öğrenciler orman eğitmenleri eşliğinde bir kaç günlerini ormanda geçirirler. Ormanda geçirdikleri zaman diliminde; keşif yaparlar, oyun oynarlar ve doğanın onlara sundukları materyaller yardımıyla öğrenirler. Orman çevresi matematik ve iletişim gibi daha soyut kavramları öğrenmek için kullanılabilir.
Bazı çocuklar okul ortamında kendi performanslarını yeterince gösteremezler. Orman eğitim modeli, özellikle özgüven ve davranış problemi olan çocukların gelişimine olumlu katkılarda bulunduğu bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir. Orman Okulu, katılımcıların sağlıklı, dirençli, yaratıcı ve bağımsız öğrenenler olmalarına yardımcı olur. 
Benzeri uygulamalara bizim coğrafyamızda kavuşmak dileklerimle…
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner608

banner473