banner564

Özel kesim ve piyasa açısından durum 2

Kamu bütçesinin özel kesim ve piyasa açısından nasıl bir gösterge olduğunu ortaya koymak için Maliye Bakanlığınca yayınlanan Ocak – Mayıs 2019 Genel Bütçe Gelirlerindeki gelişmeyi gösteren tabloya bakalım:

 Bütçe Gelir tablosu bize özel kesimin, hane halklarının ve özetle piyasanın durumu hakkında çok önemli bilgiler veriyor. (1) Dâhilde alınan Katma Değer Vergisi (KDV) ilk 5 ayda geçen yılın ilk 5 ayına göre enflasyon oranının altında kalarak yüzde 26,25 oranında gerçekleşmiştir. Geçen yıla oranla yüzde 5,5’lik tahsilatta azalma olduğunu gözlemliyoruz. Bu düşüş bize piyasada satışların tepe taklak olduğunu gösteriyor. Çünkü dâhilde alınan KDV satış üzerinden alınan bir vergi. (2) Benzer bir durum mülkiyet üzerinden alınan vergilerde söz konusu. Mülkiyet üzerinden alınan vergilerde tahsilatı da geçen yıla göre yüzde 5 azalmış. Satışların nasıl düştüğünü gösteren çok önemli bir gösterge. (3) İthalde alınan KDV ise ilk 5 ayda geçen yılın ilk 5 ayına göre yaklaşık yüzde 8 düşmüş. Bu düşüş geçen yıla oranla enflasyon oranının nerde ise dört de bir oranında tahsilat yapıldığını yani % 7,38 oranında artış olduğunu söyleyebiliriz. (4) 2019 yılı içerisinde ek bir TC-KKTC protokolü çevresinde KKTC hazinesine mayıs sonu itibariyle hiçbir gelir irat olmamıştır. Bu görünüm piyasanın sıkıntı içinde olduğunu, sanayi üretimindeki, perakende satışlardaki düşüşü ve ekonominin çarklarının durduğunu gösteriyor. 
Sonuç
Dörtlü koalisyon hükümeti hem Kamu Maliyesi hem de ülke ekonomisi için gerçekten çok büyük yaralar açarak görevden gitmiştir. Yeni kurulan UBP-HP koalisyonu bu yıkımı düzeltmek için konusunda uzman kişileri görevlendirerek koltuk gailesi olmadan ülke yararına olacak reformları(yapısal dönüşüm) yapmak durumundadır. Bunu imzalanacak olan TC-KKTC protokolü ile başlatabilirler. Her geçen gün biraz daha aleyhimize olduğunu unutmamalıyız. Bir gemimiz var ve muhalefeti-iktidarı hepsi ayni gemideyiz…   

YORUM EKLE

banner608

banner473