banner564

Pandemi sürecinde yerel yönetimler

Tüm ülke Covid-19 pandemisi ile mücadele konusunda alarma geçmiş durumdadır. Pandemi özellikle nüfusun yoğun olduğu kentsel alanlarda etkisini daha fazla göstermektedir. Kentsel ölçekte, vatandaşa en yakın hizmeti sunmakla yetkili olan yerel yönetimlerin rolü, pandemi ile mücadelede daha çok önem kazanmıştır.
Küresel ölçekte yaşanan sorunlara karşı yerel düzeyde çözümler sunmanın önemi, Covid-19 pandemisi ile beraber daha çok önemli olmuştur. Bu pandemi döneminde merkezi hükümetler tarafından büyük ölçekli merkezi politikalar üretmek yerine; temel ihtiyaçlara karşı yerel dinamikler gözetilerek yerel yönetimler tarafından geliştirilen özgün, hızlı ve etkili çözümlerin üretilmesinin önemi daha iyi anlaşılmıştır.
Uluslararası yerel yönetim örnekleri incelendiğinde, pandemi ile mücadeleye yönelik hizmetlerini, belirli başlıklar altında yürüttüklerini gözlemledik. Bu hizmetler; süreçle ilgili kamuoyu bilgilendirme faaliyetleri, sosyal destek ve yardım hizmetleri, kültür-sanat-psikolojik destek hizmetleri ve sağlık hizmetlerine destek şeklinde yürütülmektedir.
Covid-19 pandemisi kamuoyunu bilgilendirme faaliyetlerinin önemi daha da artmıştır. Buradaki bilgilendirme faaliyetleri, yeni kurallar, tedbirler ve kısıtlamaların yanı sıra; günlük vakaların durumu, hasta ve iyileşen sayıları gibi sağlık verileri ile kamuoyunun bilgilendirilmesidir. Uluslararası örnekler incelendiğinde, kamuoyunu bilgilendirme faaliyetlerini yürütme işlevinin daha çok yerel yönetimlerin kontrolünde gerçekleştiği dikkat çekmektedir.
Sosyal yardım hizmetleri, sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak merkezi hükümetin yanı sıra yerel yönetimler tarafından da çocuklar, gençler, engelliler, kadınlar, yaşlılar ve dar gelirlilere yönelik olarak sunulan her türlü sosyal içerikli faaliyetleri şeklinde yürütülmektedir. Temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak tüm dünyada sosyal yardım hizmetleri kapsamında en çok maddi yardımların yapıldığı görülmektedir. 
Covid-19’un sosyal etkileri incelendiğinde hiç şüphesiz en büyük tehdidin hastalığın yarattığı sosyal ve psikolojik etkiler olduğu görülmektedir. Uluslararası yerel yönetimlerin kültür, sanat ve psikolojik hizmetlerinde dikkat çeken örnekleri oluşturulan online platformlardır. Bu platformlar sayesinde kamuoyu, her türlü çevrimiçi etkinlikten haberdar olabilmekte, etkinliklere ücretsiz katılım sağlayabilmekte, birbirleri ile iletişim kurarak, sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler.
Covid-19’un etkileri en çok sağlık sektörünü etkilemektedir. Ecza tedariklerinin bozulmasından, çalışanların sağlığına; en küçük bir hatanın felaketlere dönüşebilecek olmasından, halka karşı büyük sorumluluk taşımasına kadar birçok risk taşıyan bu sektör, bu aşamada kurtarıcı bir rol üstlenmektedir. Yerel yönetimler bu kapsamda sağlık çalışanlarına yönelik ulaşım ve maske üretiminde bu sektöre destek sağlamaktadırlar.
Bu ve benzeri kriz dönemlerinde mücadele alanları ve yerel nitelikli ihtiyaçlara çözüm üretme becerileri göz önünde bulundurulduğuna yerel yönetimlerin daha çok güçlendirilmesi, merkezi idare ile yerel yönetimler arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliği gözlenmektedir. Kriz ile mücadele dönemlerinde merkezi hükümetin sosyal devlet ilkesini göz önünde bulundurarak, yerel yönetimlerden gelen talepleri dikkate alması, ortak bir sorumluluk bilinci ile hareket ederek; yerel yönetimlerin görev alanlarına müdahaleden sakınmaları gerekmektedir. Bu da ancak yerel yönetim mekanizmalarının etkin kılındığı kapsamlı bir salgınla mücadele politikalarının geliştirilmesi ve yürütülmesi ile hayata geçirilebilir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner473