banner564

Piyasalarda Noel belirsizliği

Türk lirasının vadeye yayılmış devalüasyon yaşadığı 2015 finansal yılı içerisinde yerel ve küresel faiz oranlarında aralık ayına kadar oynaklık yaşanmamıştı. 16 Aralık 2015 tarihinde Amerikan Merkez Bankası Federal Reserve (FED) tüm yıl boyunca piyasaları alıştırarak sinyalini verdiği faiz artırım kararını yürürlüğe koyarak politika faizlerini 25 baz puan (% 0,25) artırdı. Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalar ışığında para politikaları gereğince 2016 yılında faizlerin kademeli olarak artmaya devam edeceği anlaşılmaktadır. Böylelikle tüm piyasalarda oluşan algı 2016 yılının ilk çeyreğinde amerikan dolarının (USD) güçleneceği ve diğer para birimleri karşısında yükselme yönünde bir ivme kazanacağı görüşü hakim olmaktadır. Yaşanan küresel gelişmeler karşısında gözler Türkiye Merkez Bankasının yapacağı hamleye çevrilmiş ve 22 Aralık 2015 tarihinde beklenen açıklama faiz oranlarının sabit seviyede tutulacağı yönünde gelmiştir. Haliyle bu durum 2016 yılında Doların diğer para birimleri karşısında olduğu gibi Türk lirası karşısında da değer kazanması öngörülerini şekillendirmeye başlamıştır. Buna ek olarak ocak sonunda 109 milyar 640 milyon dolar değerinde olan Türkiye Merkez Bankasının döviz rezervlerinin 18 Aralık 2015 itibari ile 95 milyar 983 milyona düşerek azalması, merkez bankasının piyasa müdahalelerindeki manevra kabiliyetini azaltabileceği düşünüldüğünde bu öngörünün gerçekleşme ihtimali daha da kuvvetlenmektedir. 
  Amerika’nın faiz artırım kararına müteakip olarak Birleşik Krallık’ta (UK) 2016 yılında faiz artırımı yönüne gidilmesi hususunda gündem oluşmaya başlamıştır. Bu bağlamda İngiltere eski Merkez Bankası başkanı Sir Charlie Bean ve bir çok ekonomist 2016 yılında faizlerin az oranlarla artırılmasının kesinlikle mümkün olduğu görüşünü taşımaktadırlar. Böylelikle 2016 yılında Doların yükselişiyle ilgili öngörünün ilerleyen dönemlerde Sterlin için de oluşması son derece muhtemel gözükmektedir. 
  Küresel piyasalarda yaşanan mevzu bahis gelişmelere rağmen batılı ülkelerdeki piyasaların ve Asya piyasalarından bazılarının noel münasebetiyle kapalı olması nedeniyle yerel piyasalar yönünü belirlemede belirsizlik yaşamaya başlamıştır. Noel tatili süresince finansal kurumlar ve bireysel yatırımcılar tam olarak önünü net şekilde göremediğinden dolayı döviz alım ve satımlarına tedirgin yaklaşmaktadırlar. Dolayısı ile meydana gelen olumlu ve olumsuz öngörülerin yıl başından sonra fiiliyata geçeceği gözlemlenmektedir.  
  Geçtiğimiz yıl içerisinde serbest piyasada işlem gören alış kurları üzerinden değerleme yapıldığında aşağıdaki tabloda görüleceği üzere Dolar karşısında % 23,75, Sterlin karşısında % 19,83, EUR karşısında % 12,44 ve Altın karşısında % 9,92 oranında değer kaybeden Türk lirasında hala daha belirsizlik devam etmektedir. 25 Aralık itibari ile satış kurları bazında Dolar 2,945, Sterlin 4,402, EUR 3,242 ve altın ise 104,70 civarlarından işlem görmüştür. 
  Batılı ülkelerin noelini kutlarken, siz değerli okurlarımın arzu ettiğiniz gibi bir yıl başı geçirmesini temenni eder, Kuzey Kıbrıs’ın yeni yılda üretken, büyüyen, rekabet edebilirliği yüksek ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşmasını gönülden dilerim.
YORUM EKLE

banner471

banner473