banner564

Plan ve bütçeleme dönemi

1983’te yeni bir devlet kuran Kıbrıs Türk halkına en büyük desteği dün olduğu gibi bugün de Anavatan Türkiye sağlıyor. Eskiden TC Lefkoşa Büyükelçiliği üzerinden yatırım imkânlarına kaynaklar aktarılırken bu süreç ilerleyen zamanlarda kendisini yeniledi.
TC Yardım Heyeti ile uzun bir süre devam edildi. Heyetin sonlanması ve akabinde T.C. Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin açılması ile artık daha planlı ve bütçeli işlere kaynak aktarımı yapılıyor.
Ülkede özellikle alt yapı çalışmaları konusunda yeni bir evreye girilmiş oldu böylece. Zira TC Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi bu yıl desteklemeye uygun gördüğü projeler için bir başvuru süresi oluşturdu ve 28 belediyeden toplamda 279 projeyi topladı. 
Çok kısa bir süre olmasına karşın belediyelerimiz yapmayı düşündükleri projeleri hazırlayıp Kalkınma Ofisi’ne sundu. Şimdi daha önceden belirlenen kriterler ışığında tüm projeler tek tek ele alınıyor ve uygunluğuna ve kamu yararına göre sıralanıyor.
Bu sayede artık yerel yönetimler halkın faydasını gözeterek, gerçekten gerekli olan alt yapı yatırımlarını yapma şansı buluyor. Eskiden vatandaşın gözünü boyamak çok kolay iken şimdi bu projelerde göz boyanacak işlere kaynak ayrılmasının da önüne geçilmiş olunuyor. 

Daha çok büyüme daha çok istihdam
Bakın bu ülkede düne kadar memur zihniyeti ile bir yaşam sürülmesi en geçerli yol idi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolleri ile artık devlete istihdamda çok ciddi sınırlılıklar getirildi. 
Bu sınırlamalar sonrasında hem devletin memur yönünden şişmesinin önüne geçilmiş oldu hem de özel sektöre verilen teşvik ve hibelerle özel sektörün ayakları üzerinde durması ve istihdamın önünün açılması sağlandı. 
Yapılan antlaşmaya göre her 2 emekli için 1 yeni memur alımı yürürlükte. Böylece devlet fazla olan memur yapısını uzun bir vadede indirmiş olacak.
Sadece 2017 yılı içerisinde 300 civarı alım olacak kamuya. Bunu nereden biliyoruz? Emekli olacak olan personelin sayısından elbette. Çünkü 2017 yılı içinde 600 kişinin emekli olması planlanıyor.
Zaten tabloda da gördüğünüz gibi son yıllarda teşviklerde ciddi bir artış var ve bütçe açığında da ciddi bir gerileme var. Bu tablo böyle devam ederse özel sektör büyümeye devam edecek ve büyüyen özel sektör daha çok istihdam gerçekleştirecek.




Ofis Facebook’ta
TC Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin çalışmalarını sadece web sayfasında değil resmi Facebook sayfasında da takip edebilme şansınız var. 
Yapılan işlerden tutun da ihalesi açılan işlere kadar birçok şeyi sosyal medyada da elinizin altında bulabiliyorsunuz. Hem böylece TC’nin KKTC’de nerelere yardım elini uzattığını, hangi belediyenin neyi projelendirdiğini de görme şansına sahipsiniz.
Kısacası Kalkınma Ofisi’nin yakından takip etmek ve yapılan işleri beğenmek için “like” yapma şansınızda var. 

MESAJLAR
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Engelli kardeşlerimize yapılan yardımların bir miktar daha arttırılması yönünde gelen mesajlar var. Bence öncelik bu dönemde onlarda olmalı. 
Tufan ERHÜRMAN:  Hayvancılar Birliği ziyaretiniz nasıl geçti? Geçmişe dönük sitemleri dinlediğinize göre gelecekte umarız aynı hatalar tekrarlanmaz. Bu arada et fiyatları konusunda siz ne düşünüyorsunuz? 
Fazilet ÖZDENEFE: CTP Gençlik Örgütü ile birlikte organ bağışı kampanyasına sizde katılmışsınız. Tüm organlarınızı mı bağışladınız yoksa sadece gözlerinizi mi? 
Bilal KENDİRCİ: TC Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin sosyal medya hesabının olması son derece yerinde olmuş. Zira son dönemde en popüler erişim mecrası Facebook. 
Kemal Deniz DANA: Sağlık Bakanlığı ile Tıp-İş arasında devam eden müzakerelerde mutlu sona çok yaklaşmışsınız. Eğer mutlu sona ulaşabilirseniz sizi Kıbrıs müzakere heyetine dahil edilmeniz için tavsiye edeceğiz. 
Dr. Remzi GARDİYANOĞLU: Dün tarafların uzlaşması ile birlikte siz de rahat bir nefes almışsınız. Zira son günlerde epey sizin de üstünüze gelindi. 
Mehmet ÇANGAR: Hem diyet yapıyorsunuz hem Lefkoşa’da dün bir dönercide 2 porsiyon döner yiyorsunuz. Valla anlamadık bu diyet dedikleri şey nasıl bir şey. 
Mustafa GENÇ: Yeni nesil iş adamları arasında hızla yükseliyorsunuz. Dün KOBİGEM oturumlarından bir tanesine de siz başkanlık etmişsiniz. 
Nihat BERKAN: Hadi gözünüz aydın, İstanbul’dan ağabeyiniz gelmiş. Bu arada yanlış anlamayın ama ağabey sizden daha genç duruyor. Yoksa bu Kıbrıs sizi de mi yordu?
Ahmet BUBA: Çok yakında basın sektörüne girmek için yoğun bir çalışma içeresinde olduğunuzu öğrendik. Üstelik siz yatırım yapmadan önce transfer listesi ile yola çıkmışsınız. 
Hasan CURCİOĞLU: Yazın ilk habercisi kırlangıçlar dün sizin evin duvarlarındaki yuvalarına gelmiş. Bu arada haftada iki akşam oynanan maçlar nasıl gidiyor. 
Ahmet PELİT: Muhtarım alkole veda etmiş ve artık alkolsüz sağlıklı yaşam için Ice Tea içmeye başlamışsınız. Hade hayırlısı. 
Tangör ÖZGÜRGÜN: SOS Çocuk Köyü yararına bugün 10.00’da kermes düzenliyormuşsunuz Lefkoşa’da Atatürk Meydanı’nda. Bu arada aşure ve tüm reçelleri bizzat kendiniz yapmışsınız. Ellerinize emeğinize sağlık. 
Emete GÖZÜGÜZELLİ:  Kıbrıs Türk Anneleri Derneği’nde başkanlık görevine seçilmişsiniz. İlk iş olarak da Cumartesi günü yılın annesini açıklamak da size düşmüş. 

GÜNÜN SÖZÜ
 “Eylemi yapan Tıp-İş yönetimi değil kitlenin kendisidir. Protokolü kitlenin onayına sunacağız. Eğer kitle, eylemin devam etmesi yönünde irade ortaya koyarsa eylem devam edecek. Zaten gündemimizde eylemi kaldırmak değil, askıya almak var”
Tıp-İş Başkanı Sıla Usar
YORUM EKLE

banner608

banner473