banner564

Referanduma doğru

Türkiye’de kritik referandum öncesi KKTC’de oy kullanma işlemi tamamlandı. 5-9 Nisan tarihleri arasında başkent Lefkoşa’daki 20 Temmuz Fen Lisesi’nde oy verme hakkına sahip olan Türkiye Cumhuriyeti seçmenleri oylarını kullanabildi.
KKTC'de 105 bin Türkiye Cumhuriyeti seçmeni var. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa değişikliği için sadece 43 bin 852 kişi oy kullandı. 62 bin kişi sandık başına gitmedi yani. Bir başka değişle KKTC’deki Türkiye Cumhuriyeti seçmeninin yüzde 60’ı oyunu kullanmadı. 
Gerçi bir önceki genel seçimlere göre katılım daha yoğun olsa da sandığa gitme oranı yüzde 40’larda kalması düşündürücü. Bu konuda artık TC Lefkoşa Büyükelçiliği Gazimağusa ve diğer ilçelerde sandık kurulması konusunda gerekli adımları atmasının gerekliliği de ortaya çıkmış oldu.
Haziran 2015’te yapılan genel seçimlerde katılım oranı yüzde 25’lerde kalmıştı. Bu arada diğer dikkat çekici nokta ise iki yılda KKTC’deki seçmen sayısının 94.816’den 105 binlere çıkmış olması. Burada hem son dönemde TC’den gelen nüfusun hem de TC kimliği alan KKTC’lilerin artışları var. 

KKTC’den ne çıkar?
Türkiye’deki referandum için AK Parti ve MHP EVET diyor. CHP ve HDP ise HAYIR yönünde kampanya yürütüyor. 2015’te yapılan son seçimleri baz alacak olursak;
11 bin civarında AK Parti oy almıştı, MHP ise 3 bin 500 civarında bir seçmenin oyunu alabilmişti. Yani 2015’e göre her iki parti de kendi seçmenini muhafaza etmiş ise yapılan referandum oylamasında 15 ila 20 bin oyun EVET çıkması muhtemel. 
Yine 2015 seçimlerinde CHP ile HDP’nin KKTC’deki oy sayısı 12 bin civarındaydı. Eğer kendi oylarını koruyabilmişseler sandıktan 12 bin ile 17 bin civarında HAYIR oyun çıkmasını bekleyebiliriz. 
Kıssadan hisse Türkiye’deki sonuçları bilemeyiz ama KKTC’de Evet’in Hayır’ın bir adım önünde çıkacağını tahmin etmek çok da zor olmaz diye düşünüyorum ve yüzde olarak da EVET %52,  HAYIR % 48 olarak sandıktan çıkacak diye tahmin ediyorum.

Yurtdışı oy
Türkiye’de hafta sonu yapılacak olan referandum için 57 ülkede 1 milyon 400 bin 46 vatandaş oyunu kullandı. Katılım yüzde 47 ile rekor kırdı bir önceki genel seçimlere göre.
Peki, neden KKTC seçmenleri yurt dışında hala oy veremiyor?
Çok mu zor Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da, Mersin’de, oy sandıkları kurulmasını sağlamak? Londra’da, Melbourne’de, Berlin’de, sandık kurulmasını sağlamak? 
Hatta sandığa da gerek yok ki, internet denen bir şey var artık. Siyasetçilerimizin bununla ilgili bir gündemi maalesef yok. Ama en azından yurt dışındaki vatandaşın da vatandaşlık görevini yerine getirebilmesinin önü açılmalı.

MESAJLAR
Dr. Sibel SİBER: Birkaç sene önce o günkü belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu ve TC Elçiliği ile birlikte Girne Kapısı ile ilgili düzenleme projesi gündeme getirmiştiniz sonra yeni Başkan Harmancı ile de bu proje ile ilgili çalışmalar yaptınız. Son durum ne?  
Zeki ÇELER: Anlaşılan sizin spor işi hikâye gibi oldu. Zira dün meclise dışarıdan yemek çağırdınız. Meclisten sonra Saray’da da yemeye devam ettiniz. Diyet işi yattı anlaşılan. 
Dr. Sıla USAR: 18 Nisan günü eylem yapmak için karar almışsınız ve tüm doktorları meclise getirebilmek içinde tüm bölgelerden araç kaldıracakmışsınız. Bakalım katılımı tam olarak sağlayabilecek misiniz? 
Didem GÜRSES: Radyo ve televizyonculuktan sonra gazetecilik için de kolları sıvamışsınız ve her gün artık röportajlarınız ile Haberal Kıbrıslı için yazmaya başlamışsınız. Yazma işi radyo ve televizyona göre bir tık daha zordur, bilginize. 
Metin ÖZEREM: Sizin köpek gene yavrulamış ve haberin duyulması ile birlikte yavru köpek isteyenlerin yoğun ilgisine uğramışsınız. 5 yavrunun tümüne aile bulmuşsunuz. 
Olgun AMCAOĞLU: Yeni eve bir köpek şarttı, Metin Hoca’nın yavrukurtlarından bir tanesini de siz almışsınız. Kulübeyi hazırladınız mı? Yoksa gelelim hafta sonu yardıma. 
Faika OZNACAR: Sigarayı bırakıp Philip Morris'in sigara alternatifi olan tütün buharlaştırıcı cihazdan kullanmaya başlamışsınız. Nasıl alışabildiniz mi bu yeni ürüne? 
Polat ALPER: Belli ki son günlerde yapılan eleştirilere hayli canınız sıkılmış. Dün öyle uzun bir cevap verdiniz ki herhalde mesajı olanlar ne demek istediğinizi çok iyi anlamışlardır. 
Çelebi ILIK: Bir iyilik yapmaya kalkmışsınız ama gördüğünüz gibi her zaman iyilikten iyi şeyler doğmuyor. Bu kez iyilikten maraz doğdu. Neyse siz bunu da yazın bir yere. 
Ahmet İŞCAN: Halkın Sesi Gazetesi’nde günlük yazılara başlamışsınız. Hayırlı ve uğurlu olsun. Her gün yazmak bu ülkede kolay iş değildir. 
Onur ERSOY: Sessiz sedasız Sağlık Bakanlığı’ndan ayrılıp eski bakanlığınız olan turizme geri dönmüşsünüz. Anlaşılan turizm sektörüne iyi alıştınız siz. 
İsmet EZEL:  Uzun zamandır Gazimağusa’da bando kurulması ile ilgili yoğun bir şekilde çalışıyorsunuz. Ne oldu var mı bu konuda bir gelişme? Destek veren çıktı mı? 
Koral BOZKURT: Göreve gelir gelmez ilk iş olarak geçen yıl takımı şampiyon yapan teknik adam Ali Oraloğlu’nu tekrardan takımın başına getirmişsiniz. MTG korkulu rüya gördüğü son haftalardaki kötü gidişe bu değişiklikle dur der ve ligde kalır.  
İsmail ARTER: Gazimağusa’da yapmış olduğunuz çiçeklendirme ile ilgili peyzaj çalışmaları çok beğenilmiş. Baharı karşıladığımız bu günlerde Gazimağusa’nın her tarafı yemyeşil ve rengarenk bir görünüm almış, kaldırım boyaları ve yol çizgileri de yenilendi mi bu güzellikler daha da fazla dikkat çekecek.

GÜNÜN SÖZÜ
 “Eğer endüstriyel yoğurtla ilgili böyle bir iddia varsa, bunun gerekçeleri belirtilmeli. Katkı maddeleri ülkemize de denetimli bir şekilde giriyor ancak kaçak olarak bunu kullanan bir işletme varsa, bu da denetimlerde ortaya çıkar fakat teknolojik ve bilimsel yöntemleri doğru kullanan, ürünün üretim sürecindeki aşamaları olması gerektiği gibi işleyen endüstriyel firmaların ürünlerinde katkı maddesi veya kanserojen tehlikesi yoktur”
Kıbrıs Türk Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Naile Soyel
YORUM EKLE

banner471

banner473