banner564

Roaming konusuna dikkat

Güven artırıcı önlemlerden biri olan GSM operatörlerinin Kıbrıs’ın güneyinde ve kuzeyinde haziran ayı sonunda çalışabileceği haberi bizlere duyurulmuştu. Haziran ayının sonu yaklaştıkça sonucu bizler de heyecanla beklemekteyiz.
Gerçekleşecek olan GSM birleşmesi aslında, ücreti karşılığında roaming hizmeti alabileceğimiz anlamındadır. KKTC sınırları içerisinde alınan bir cep telefonu, dünyanın her yerinde roaming hizmeti alabiliyorken, adanın güneyinden alamıyordu. Güney Kıbrıs operatörleri, kuzeydeki telefonlara roaming hizmeti vermeye çoktan hazırken, güneydeki siyasiler KKTC tanınabilir endişesi ile maalesef GSM operatörlerinin karşılıklı hizmet alımları bugüne kadar gerçekleşmesini engellemişlerdir. Güneydeki siyasiler her nasılsa, KKTC GSM operatörlerinin, dünyanın her yerinde roamingle nasıl çalıştığını ama KKTC’nin niye tanınmadığını sanırım bugüne kadar sağlıklı bir şekilde değerlendiremediler.
Gelinen noktada geç kalan kuzey ve güney GSM operatörlerinin birleşmesinin bu ay sonu gerçekleşmesi beklenirken, GSM operatör teknisyeni olarak çalışan arkadaşlara roaming bedelini sorduğumda bunu pek de ucuz olmayacağını söylediler. Fakat bir diğer önemli noktanın ise KKTC sınırları içerisinde kuzey GSM operatörlerinin sinyal kalitesinin düşük olduğu yerlerde, güney operatör sinyallerinin devreye gireceğinden herhangi bir vatandaşın farkında olmadan roaming fiyatlandırmasına tabi olacağı konusunda uyarıda bulundular. Özellikle sınır boylarında güney operatörlerinin sinyal kalitelerinin daha güçlü olması nedeniyle bu bölgelerde cep telefonlarını kullanan kişilerin, roaming kapsamına girebilecekleri anlattılar.
Kuzey ile Güney Kıbrıs arasında sıkça geçiş yapanlar bir anlamda iletişim sorunlarının çift sim kartlı telefonlarla, her iki tarafın GSM operatörlerinin sim kartlarını kullanarak iletişim sorunlarını çözmüşlerdir. Böylesi bir çözüm hem ekonomik hem de sürekli olmaktadır. Dolayısıyla Haziran ayı sonunda GSM operatörlerinin roaming ile birleştirilmesi kişilere ekonomik bir avantaj sağlamayacaktır. GMS şirketleri roaming ile kapsama alanlarını genişleteceklerinden ancak bu anlaşmadan operatörler karlı çıkacaktır.
Eğer Haziran ayı sonunda kuzey ve güneydeki GSM operatörlerinin roaming hizmeti devreye girerse cep telefonu kullanan kişilerin telefonlarındaki ayarları dikkatlice düzenlemeleri gerekecektir. Özellikle sınır boylarında yapılan görüşmelerde sinyali daha güçlü olan operatöre telefonlarımız otomatik olarak bağlanacaktır. Dolayısıyla normal olarak başlayan bir telefon görüşmesi, roaming görüşmesine dönüşebilecektir. Bu durumdan kaçınmak için telefon ayarlarında “GSM operatörünü otomatik seç” ayarını yeniden düzenleyerek, GSM operatörünün ayarını otomatikten çıkarmanız gerekecektir. Kısacası Haziran ayı sonunda söylendiği gibi kuzeyle güney arasında roaming hizmete girerse, cep telefonu faturalarımızda farkında olmadan sürprizle karşılaşabiliriz.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner471

banner473