banner564

Roaming pek de hesaplı değil

Bir ada ülkesi olmamıza rağmen, adanın bizlere sunduğu imkânlardan bilinçli bir şekilde yararlanamıyoruz. Maalesef Kaplıca-Yedikonuk arasında bir mevkide, serinlemek için denize giren bir ailenin dört üyesi hayatını kaybetti. Serinlemek için denize ne zaman girilip girilemeyeceğine karar veremediğimizden, toplum olarak bir aile dramını yüreğimizde hissettik. Kederli aile yakınlarına başsağlığı dilleriz...

Güven artırıcı önlemlerden biri olan mobil telefon hatlarının birbirine entegre olması nihayet gerçekleşti. Adanın kuzeyinde ve güneyinde kesintisiz iletişim olanağına nihayet kavuştuk. Bu güzel bir haber olmakla birlikte mobil hatların adanın her yerinde iletişime açılmasını, belirlenen roaming fiyatlarını görünce anlamlandırmak elbette zor olmamaktadır. Güven artırıcı önlemler adı altında cep telefonlarını adanın her iki yanında kullanabilecek olması bir anlamda da cepleri yanacak. Cep telefonlarının kesintisiz iletişim sağlaması ne gibi güven artırıcı bir önlem olacağı konusu ise bir diğer düşündürücü nokta. Çünkü kesintisiz iletişimin, “Karşılıklı geçişlerde vatandaşları kendilerini daha güvende hissedecekleri” yapılan açıklamalar arasında yer almaktadır.
Önceden ve son günlerde yaşanan olaylara bir göz atacak olursak, kuzeye geçen Rumların herhangi bir güvenlik sıkıntısı yaşamadıkları gözlemlenirken, güneye geçen Türklerin daha fazla güvenlik sorunu yaşadıkları bir gerçektir. Güneyde Kıbrıslı Türklere yapılan saldırıları gün geçtikçe artmaktadır. Maalesef Güneydeki güvenlik güçleri bu saldırılara sessiz kalmaktadırlar. Bu saldırıların en sonuncusu Larnaka Havalimanı’nda, Kıbrıslı Türk plakalı otobüs şoförüne ve turistlere yapılan saldırıdır. Bu ve benzeri saldırılara karşı sessiz kalındığı sürece, iletişim ağının açık olması pek bir fark yaratmayacaktır.
GSM operatörlerinin birleşmesi ile gündeme gelen fiyatlandırmaya bakacak olursak, kendi coğrafyamız içindeki çaresizliğimizi bir kez daha gözler önüne seriyoruz. Güney Kıbrıs’taki CYTA operatöründe yapılan aramaya 0.29 € (1.86 TL), yurt dışı aramalara 1.07 € (6.89 TL), gelen aramalar 0.25 € (1.61 TL). Bizim operatörlerden yapılan aramalar ise 4 TL, yurt dışı ramalar 13 TL, gelen aramalar ise 2,5 TL olarak ücretlendirildi. Böylesi bir fiyat farkından dolayı bizim “Alo” diyebilmemiz pek de hesaplı görünmemektedir. Dolayısıyla böylesine pahalı bir “Alo” demenin pek de cazip bir yanı yoktur.
Böylesi bir roaming pek de ekonomik olmadığından özellikle Güney Kıbrıs’a geçiş yapan Kıbrıslı Türkler CYTA operatörünün sim kartını 2 €’ya almaktadırlar. Böylece aramalarında( +90) kullanarak Kıbrıs’ın kuzeyindeki tüm cep telefonları ile ekonomik olarak görüşebilmektedirler. Hatta Lefkoşa’da sınır boyuna yakın yerlerdeki veya apartmanların yüksek kesimlerinde oturan arkadaşlarım CYTA kullanmaktadırlar. Yurt dışı görüşmelerin çok daha ucuza geldiğini belirtmektedirler.
Buyurun bir de sizler düşünün, GSM operatörlerinin entegre olmasının vatandaşa yansıyan bir avantajı var mıdır?
Herkese iyi bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
 

YORUM EKLE

banner471

banner473