banner564

Rusya’nın kredi notu 2022’de dibe vurdu 

Rusya kredi notu indirimi ve sebepleri:
   Ukrayna’yı işgal harekatı sonrasında Batı dünyasından gelen ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya’nın ödeme kabiliyetindeki ve ekonomisindeki şüphelerin artması nedeniyle Ficth ve Moody’s ülke notunu 6 kademe birden düşürerek sırasıyla “B” ve “B3” notları ile yatırım yapılabilir seviyeden çöp seviyesine indirdi. Keza, Rusya borsası harekat sonrasında % 44,96 oranında değer kaybederken, borsa satım işlemleri yapılmaması amacı ile kapatıldı. Rusya’nın yerel para birimi ruble ise dolar karşısında 23 Şubat 2022 tarihli askeri operasyon sonrasında 81,48’den % 39,70 oranında değer kaybederek 113,83’e yükseldi. 
   Borsaların volatilite endeksi olarak takip edilen VIX endeksi piyasalardaki korkuyu ve belirsizliklerin izlendiği bir ölçek göstergedir. Bu bağlamda, endeks Şubat ayı sonunda Rusya – Ukrayna krizine müteakip artış trendine girerek 30,15 puan bandına yükselmiştir. 2022 yılı ikinci ayı sonunda yılbaşına kıyasla Türk borsasında % 6,37, İngiliz Borsasında % 1,15 civarında artış yaşanırken, Çin Borsası, Gelişmekte olan Ülkeler borsalarında ve batı borsalarında % 8’e varan oranlarda gerileme yaşandığı ve Rusya borsasının ise % 44,96 oranında daraldığı gözlemlenmiştir.
  Sonuç olarak Türkiye’nin ve Rusya’nın uluslararası kredi notu “Yatırım yapılabilir” seviyedeki puanların sırasıyla 4 ve 5 seviye altına geriledi. Yatırım yapılmaması tavsiyesi verilen 4 kademe not spekülatif (geri ödemesi şüpheli) olarak adlandırılırken iki ülke yüksek spekülatif (şüpheli) konumda yer almıştır. Rusya’nın 6 kademe birden not indirimi başlattığı savaş ve maruz kaldığı ağır ekonomik yaptırımlardan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla kredibilitesinin yükselmesi için askeri harekatın kalkması ve diplomatik çözüm üretilmesi önemlidir. Ancak Türkiye’nin kredibilitesinin yükselmesi için Türk Lirası, fiyat ve enflasyon istikrarının sağlanması ve döviz rezervlerinin artması için rasyonel ekonomik reformlara ihtiyaç bulunmaktadır. ,


YORUM EKLE
YORUMLAR
Naci
Naci - 2 yıl Önce

Bu sene kimse turist beklemesin.

banner608

banner473