banner564

Saç jölesi

Saçlarımız kişiliğimizi ve dış görünüşümüzü etkileyen en önemli görsel faktörlerin başında yer almaktadır. Gündelik yaşantımızda kalıcı bir saç tarzı için birçok kozmetik ürün kullanılmaktadır. Bu kozmetik saç bakım ürünlerinin başında jöle gelmektedir. Jöle, tarihte ilk olarak Yunan, Mısır ve Romalılar tarafından kullanılarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Fakat günümüzde kullanılan jöleler, saçımızın ve saç derisi üzerinde bazı yan etkilere sebep verebilecek kimyasal maddeler barındırmaktadır.
Jöle saçı döker mi?
Saçın dış kısmı ölüdür. Bu sebeple saç kesilince canımız acımaz. Saç dış kısmına yapılan tüm işler adı üstünde saçın dışındadır. Jöle, köpük, wax gibi şekillendirici ürünlerin yıllardır saç döktüğüne inanılır. Halbuki saçı döken saç jölesi değil kişide bulunan genlerdir. Bir erkekte saç dökülmesini tetikleyecek genetik yatkınlık varsa, kişi de ilk saç kaybı ergenlikten sonra başlar. Genetik saç kaybı erkeklerdeki testosteron hormonuyla birebir ilişkilidir. Androjen hormonların salgılanmaya başladığı ergenlik çağı ve sonrasında bazı kişilerde erken yaşta saç kaybı görülür. Saç kaybının sebebi testosteron hormonunun varlığından ziyade kişinin saç kılıflarında testosteronu saç için yıkıcı olarak algılayan genetik kodlardır. Bu nedenle genetik yatkınlığı olmayan erkekler saç kaybı yaşamaz.
Saç jölesini de genelde gençler kullanır erken yaşlarda saç dökülmesi görüldüğünde ise tek suçlu olarak jöle görülür. Saç jölesi eğer uzun süre saçta tutulursa ve iyi durulanmazsa, saç derisinde birikim yaparak saçı ağırlaştırabilir ve kepek oluşumuna sebep olabilirler, ancak saç dökülmesine neden olmaz.

Jölenin zararları nelerdir?

Saçlarda kuruluk ve saç dehidrasyonu: Saç jöleleri, kafa derisinde bulunan ve sayesinde saça nem veren deliklerin tıkanmasına neden olur. İçeriğindeki alkol ve kimyasallar ile birlikte kafa derisinde yaralara ve döküntülere neden olması da jölenin zararları arasındadır.
            
    Kepek oluşumu: Jöle kullanımı ile birlikte saçın az beslenmesi, kafa derisinde tahriş, kaşıntı ve deride döküntüler oluşması kepek oluşumunu da beraberinde getirmektedir. Kepek oluşumu ile birlikte sivilcelenme gibi kafa derisinde iltihap oluşumu gözlenmesi, saç jölesinin zararları arasında en yaygın olanlarındandır.
        
Renk değişikliği: Saç jölesi saçlarda pH değişikliklerine neden olarak renginde değişiklikler ve saç tellerinde incelmeler meydana getirebilir. Bu durum saçlarınızın mat ve sağlıksız görünmesine neden olabilir. İçeriğindeki kimyasalların, saçlarınızın erken beyazlamasına neden olması da jölenin saçlara verdiği zararın bir göstergesidir.

Doğal saç jölesi nasıl yapılır?

•    1/2 ila 1 çay kaşığı aromalı olmayan jelatin
•    1 fincan sıcak su
•    Uçucu yağlar (isteğe bağlı)
Yapılışı

İstenen miktardaki jelatin sıcak suda eritilir. İstenilen kıvamı elde etmek için daha fazla jelatin ekleyin ve karıştırın. Buzdolabında yaklaşık 3 saat soğutun.
İsterseniz birkaç damla en sevdiğiniz esansiyel yağ ekleyin ve iyice karıştırın.
Saç jeliniz ıslak veya kuru saçlarda kullanıma hazırdır, normalde her zamanki gibi kullanın. Bu saç jeli 1-2 hafta raf ömrüne sahiptir.

Nasıl bir jöle yapmak istersiniz?

Herkes jellerinden farklı sonuçlar almak ister ve bu tarif sizin ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilir. Mağazadan aldığınıza yakın bir güçle başlayın ve oradan ayarlamalar yapın.

Hafif jöle: Su bardağı başına 1/2 çay kaşığı jelatin
Orta jöle: su bardağı başına 3/4 çay kaşığı jelatin
Güçlü jöle: su bardağı başına 1 çay kaşığı jelatin
İpucu: Kıvırcık saçları kontrol etmek için ‘hafif jöle’ kullanın.
Parfümün özelleştirilmesi

Evde kullanılan saç jölesine uçucu yağlar ilave edilebilir ve bütün gün kokusunun keyfini yaşabilirsiniz. En yaygın yağların birçoğu da saçınızın sağlığına faydalıdır, bu nedenle iki kez kazanmış olursunuz. 

Papatya: İnce ve normal saçlar için papatya mükemmeldir.
Lavanta: Birçok saç türü için kullanılabilir, saçın uzamasını arttırırken, yağ oranını da dengeler.
Limon: Esansiyel yağ gerekmez, sadece iki çorba kaşığı limon suyu kullanın. Yağlı saçlar için idealdir çünkü yağları dengelemeye yardımcı olur. Saç uzamasını arttırır ve yağlı saçlar için idealdir. Lavanta ile mükemmel şekilde eşleşir.
Defne: Tatlı ve heyecan verici bir koku oluşturur.
Kara Biber: Baharatlı ve sportif.
Copaiba Balsam: Ahşap ve rustik.
Sandal ağacı: Tatlı, odunsu ve uzun ömürlüdür.

YORUM EKLE

banner608

banner474