banner564

Saç sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler

Ortalama olarak, bir kişinin kafasında yaklaşık 30.000 ile 150.000 saç vardır. Sarışınlarda saç teli daha incedir ve sayıları yaklaşık 140. 000 iken, esmerlerde yaklaşık 100 000, kızıl saçlılarda ise saç teli en kalın ve sayısı en küçük 88. 000'dir. Her saç bir ay boyunca yaklaşık 1 cm ve bir yıl boyunca 12 cm büyür.
İyi durumdaki saç kendini hemen belli eder. Parlar, kolay şekil alır. Kozmetik uygulamalar ve fiziksel faktörlerin yanı sıra iyi beslenememe, anemi, uzun süreli açlık, protein eksiklikleri ve hormonal bozukluklar gibi sistemik hastalıklar sonucu saç sağlığı kaybedilebilir. Yaşlanma da saçlarda değişikliklere neden olur. Uzama hızı ve saç miktarı yaşla azalır ancak saçın yapısal özellikleri yaşlılarda genellikle normaldir. Parlaklık, saç sağlığının en önemli göstergelerinden birisidir.
“Saçlar sağlığın aynasıdır” sözü çok yerinde söylenmiştir. Çünkü insanın fiziksel ve ruhsal sağlığına, hatta kişiliğine önemli etkisi olan saçların da sağlıklı olmaya ve ciddi bir bakıma ihtiyacı vardır.
Saç sağlığını olumsuz etkileyen faktörler
Güneş ve deniz suyu
Aşırı güneş ışınları, denizin tuzlu suyu, havuzlardaki klorlu sular, hava ve çevre kirliliği, saçların kalitesini bozar. Matlaştırır, cansız bir görünüme sokar. Uçları çatallaşıp kırılır ve dökülür.
Yanlış beslenme
Vücudun ve bilhassa saçın beslenmesi için gerekli olan A, B, C, D ve E vitaminlerini ve bazı mineralleri yeteri kadar almayan kimseler ile diyet veya zayıflama rejimini yanlış yapanların saçı zayıflar ve dökülür.
Genetik faktörler
Genetik, anne, baba, kardeş ve yakın akrabalarıyla olan kan bağı benzerliğidir. Buna soya çekim de denir. Aile fertlerinde ve yakın akrabalıklarda sima (yüz) benzerliği, saç yapısı (ince telli zayıf veya kalın telli gür, düz ya da dalgalı) göz rengi gibi benzerlikler görülür.

Çeşitli hastalıklar ve ilaçlar
Bazı ilaçlar da saçların dökülmesine yol açabilir. Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi, hipertansiyon ilaçları, kolestrol düşürücü ve sivilcenin hapla tedavisinde kullanılan ilaçlar saçın gelişimini engelleyebilir. Bu durumda saç derisi kurur ve saçlar dökülür. Guatr gibi hormonal hastalıklar da saç sağlığını ve yapısını bozar. Saçlar kurur ve kolaylıkla kırılır. Menopoz, hamilelik ve doğum da saçları çeşitli derecelerde etkiler.
Hormonal dengesizlik
Kadın ve erkeklerde belli bir yaş döneminden sonra, gebelik ve lohosalıkta meydana gelen hormonal dengesizlikler saç dökülmesine tesir etmektedir.
Aşırı yorgunluk ve stres 
Aşırı yorgunluk ve stres, insan vücudundaki bütün organları önemli şekilde etkiler. Sinir sistemi ve kan dolaşımının etkisinde olan saçlar da zayıflar ve dökülme görülür.
Yanlış bakım
Bazı kimseler saç bakımına önem verdikleri zannederler ama saçları için çok önemli olan şampuan seçiminde, fırça ve tarak konusunda fazla bilgileri olmadığı için yanlış seçim yaparlar. Kalitesiz şampuan saçları bozar, matlaştırır, kurutur kırılmasına sebep olur. Kalitesiz şampuan, saçın öz yapısını ve saçlı deriyi bozar, saç dökülmesine ve bazen de alerjik durumlara da yol açar.
Kışın kapalı yerlerde hareketsiz yaşantı, kuru ve kalorisi fazla ağır gıdalar, vücudun bazı organlarında rahatsızlık yaptığı gibi derinin ve saçın ihtiyacı olan hayat suyunun kaybına ve kan dolaşımının yavaşlamasına sebep olacağından saçın gelişip büyümesine engel olur.

YORUM EKLE

banner608

banner474