banner564

Saçlarınızı ne sıklıkla yıkamalısınız?

“Saçlarımı kaç günde bir yıkamalıyım” hemen herkesin aklını kurcalayan bir soru. Banyodan çıktıktan sonra hepimizin kafa derisi önce parlar, sonra rengi koyulaşır, ardından da yağlanır. Peki bu yağlanmayı olması gereken noktada tutmak için saçları hangi sıklıkta yıkamak gerekir?

Saçlarımız ve derimiz aynı sebepten ötürü yağlanır; derinin altındaki bezler sebum denilen yağlı bir madde üretir. Bu madde saçlarımızı nemlendirip, kurumasını engeller.
Sebum üretimini gerçekleştiren bezler, derinin “dermis” denilen tabakasında, saç köklerine çok yakın bir yerde bulunur. Bu bezlerde üretilen sebum, kanallar aracılığıyla saç köklerine ulaşır ve böylelikle sebum deri yüzeyine taşınmış olur.
Sebum konusundaki kilit nokta ise her birimizdeki sebum üretiminin farklı olmasıdır.
Genetik özellikler ve hormonlar, vücudun belli sürede ürettiği sebum miktarını etkiler. Örneğin aşırı sebum üretiminden sorumlu hormonlar, ergenlik döneminde birden arttığı için birçoğumuzun bu dönemde saçları aşırı yağlanır veya akne problemi yaşar.
Kim, saçını hangi sıklıkla yıkamalı?
Bu sorunun yanıtı herkese göre değişmekle birlikte bilinen tek gerçek, hiç kimsenin saçını her gün yıkamasına gerek olmadığı. Saçlarınızı ne sıklıkla yıkamanız gerektiğini belirlemek için dikkat etmeniz gereken başka faktörler de var:
1.    Cilt tipi
Eğer normal-kuru arasında bir cildiniz varsa, saçlarınızı haftada bir veya iki defa yıkamanız yeterli olur. Eğer yağlı bir cildiniz varsa, saçlarınızı daha sık yıkayabilirsiniz.
2.    Saç yapısı
Aslında saçınızı ne kadar sürede yıkamanız gerektiği saç tipinize bağlıdır. Uzmanlar her gün saç yıkamanın zararlı olduğunu belirtse de saç tipinize göre ürün kullanmak ve ona göre saç yıkama zamanı belirlemek daha uygun olacaktır. Uzmanlar kuru saçlardan boyalı saçlara kadar farklı saç tipleri için yıkama önerileri sunuyor.

Kalın saçlar

Kalın saçlar bakımı en kolay saçlardır. Fazla çabaya gerek olmaz. 3 günde bir yıkamak sizin için en iyi sonucu verecektir. Kalın telli saçlar için uygun bir şampuan kullanmak şart tabii.

Kuru saçlar

Eğer saçlarınız kuru ise sizin için önemli olan saçlarınızın nemlendirilmesi olacaktır ve yıkadıktan sonra sadece saç boy ve uçlarını yine kuru saçlar için saç kremi ile kremleyin. Kuru saçlar kaç günde bir yıkanmalı sorusu için her gün diyebiliriz.

İnce telli saçlar

Yağlanma ve kimyasal/çevresel faktörlerle yıpranma olasılığı ince saçlarda daha fazladır. İnce telli saçlarda nemlendirme ve hacimli durmasını sağlamak için her gün şampuanlanmalıdır. Hem temizlenme hem de sonrasında ince telli saçlar için saç bakım kremi ile bakım yapılmalıdır.

Boyalı saçlar

Boyalı saç bakımı için öncelikli konu renk koruyucu bir şampuan kullanmaktır. Haftada 3 günden fazla yıkamak boyanızın renginin solmasına sebep olabilir.

Yıpranmış saçlar

Saçlarınız zarar görmüş ve yıpranmış ise mutlaka ekstra bakım yapan bir saç bakım ürünü kullanmalısınız. Haftada iki kez şampuanlamanız yeterlidir. Ama şampuan sonrası onarıcı bakım ürünü kullanın.

Yağlı saçlar

Yağlı saçlar aslında bir saç derisi sorunudur. Yağlı saçlar ne sıklıkla yıkanmalı diye soruyorsanız cevap 4 kez. Fazla sebum üretimini engellemek için haftada 4 kez yıkamalısınız. Ama 2 seferinde sadece su ile arındırın. 2 sefer de yağlı saçlar için saç bakımı yapan bir şampuan tercih edin. Yağlı saçlara sahip olanlar mutlaka saç kremi kullanmalıdır. Saç derisindeki aşırı yağ birikimini önlemek için saç kremi ile masaj yapın.

Kepekli saçlar

Kepekli saçlar için şampuan kullanımı ile her gün yıkama önerilir. Kepek aslında saç derisinde oluşan bir mayanın artmasıdır ve bu sebeple saç derisi pul pul dökülür. Kaliteli ve temiz içerikli bir şampuan ile her gün yıkayarak kepek oluşumunu sonlandırmalısınız.
3.    Şekillendirme
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da saçlarınıza bakım yapmak veya şekillendirmek için sürdüğünüz ürünler. Eğer saçlarınız şekillendirme nedeniyle hasar görmüşse veya belli işlemlerden geçmişse, saçlarınızı çok daha az yıkamalısınız.
Bu tavsiyeleri göz önünde bulundurarak saçlarınızı en doğru yıkama sıklığını kendiniz bulabilirsiniz. Birkaç gün saçlarınızı şampuanlamamaktan korkmayın ve neler olduğunu deneyerek görün. Hayırlı pazarlar…

YORUM EKLE

banner471

banner473