banner564

Sağlıklı saçlara sahip olmak için bakım önerileri

Saçlar vücudun en hassas bölgesidir. Kolay kırılır, çabuk yıpranır fakat buna rağmen en çok işleme maruz kalan bölümdür. Saçlarınızdaki yıpranmayı en aza indirgemek ve sağlıkla parlayan saçlara sahip olmak için yapılması gerekenler aslında o kadar da zor değildir. Fakat uygulamada üşengeçlik yapmamak büyük önem taşıyor. 

Saçlarınıza ihtiyaç duyduğu nemi verin

Saçlarımız da cildimiz gibi doğal bir nem dengesine sahiptir ve bu nem dengesi ortadan kalktığında saçlar hasar görmeye başlar. Cansızlaşma, matlaşma ve kuruluk gibi saç problemlerinin çıkmasının en büyük nedeni, doğal nem dengesinin kaybolmasından kaynaklanır. Saçlarınızın doğal nem dengesini korumak için kullanabileceğiniz saç bakım yağları vardır. 

Saç bakım ürünlerini doğru seçin

Saç bakımı herkesin rutin olarak yaptığı bir işlemdir. Saçların doğal nem dengesini koruması veya şekillenmesi için kullandığımız ürünleri seçerken bir hayli dikkatli olmak gerekiyor. Saç bakım ürünü seçerken özellikle üzerinde durulması gereken şey, saç tipinize uygun olması ve saç sorunlarınıza çözüm sunabilecek ürünler olmasına dikkat etmektir. Bunun haricinde yine kimyasal içeriği olmayan ürünleri kullanmak da saç sağlığı açısından önemlidir.

Sıcak sudan uzak durun

Havaların soğumaya başlaması ile birlikte üzerimizdeki ince kıyafetler yerini kalın kıyafetlere bırakır. Tabi sadece giyimimizde değişiklik yapmayız. Bir de banyo yaparken kullandığımız suyun sıcaklığını da arttırmaya başlarız. Uzmanlara göre ise saç yıkamak için kullanılan suyun çok sıcak olmaması gerekir. Çünkü aşırı sıcak su, saç derisine ve saç köklerine zarar vermektedir. Saçlarınızı yıkadığınız suyun ılık olmasına dikkat etmekle, birinci püf noktayı geçmiş olursunuz ve saçlarınız daha sağlıklı hale gelir.

Saçlarınızı sık yıkamaktan kaçının

Büyükşehirde yaşayan insanlar daha fazla hava kirliliğine maruz kalırlar. Egzoz dumanı, fabrikalardan çıkan gazlı dumanlar, toz bulutları vs. en çok da saçları etkiler. Bu duruma maruz kalanlar akşam eve geldiklerinde ilk iş olarak saçlarını yıkarlar. Elbette kendilerince haklıdırlar ama saçların sürekli yıkanması, saçların sağlığından uzaklaşmasına neden olmaktadır. Her ne kadar saçların temiz kalmasını sağlamak için her gün saçlarımızı yıkasak da doğal nem dengesinin kaybolmasına en çok neden olan durumlardan biri de saçların sık yıkanmasıdır. Uzmanlara göre haftada 3 defa saçların yıkanması yeterlidir.

Saçlarınızı yıkarken masaj yapmayı ihmal etmeyin

Banyo yapılırken genel olarak düşülen hatalardan biri saçları köpürtüp arkasından durulamaktır. Özellikle uzun saçlıların saçlarını yıkarken sadece köpürterek geçiştirmemeleri gerekir. Saç derisinin hava alması ve temizlenmesi önemlidir. Bu yüzden banyo yaparken parmaklarınızla (tırnak değil) saçlarınıza masaj yapmanız gerektiğini unutmayın.

Şampuan kullanımına dikkat edin

Saçlarımızın temizlenmesi ve parlak bir görünüm kazanması için her banyoda mutlaka şampuan kullanırız. Doğru olan da budur aslında. Yanlış olan ise şampuanı fazlasıyla kullanmaktır. Şampuanlar genellikle konsantre yapıda oldukları için aslında çok fazla dökmeye gerek yoktur. Saçlarınızı şampuanlarken yeterli ölçüyü ayarlamanız saç sağlığı açısından önemlidir. Miktarın ne kadar olması gerektiğini ise göz kararı ile ayarlayabilirsiniz. İşin kısası çok fazla şampuan kullanmak saçların daha temiz olmasını sağlamaz. Aksine saçların daha fazla hasar görmesine neden olur.

Doğru havlu kullanımı önemlidir

Saçlarımızı yıkadıktan sonra hemen havluya sarılır ve saçlarımızı kurutmaya çalışırız. Aslında bu saçlarımıza zarar veren durumlardan biridir. Birincisi havlu, direkt olarak ıslak saçlara uygulanmamalıdır. Bir süre suyunu süzdükten sonra havlu kullanmak, saçlara gelecek zararı en aza indirger. Havlu seçimi de saç sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Havlu seçimi yaparken ince ve pamuklu bir havlu seçerseniz, saçlarınızın zarar görmesi daha az bir ihtimal dahilinde olur.

Saçlarınızı ısıya karşı koruyun

Saçlara en çok zarar veren durumların başında kullanılan saç düzleştiricileri geliyor. Saç maşası, fön makinesi, röfle ve perma yapmak için kullanılan saç şekillendiricilerin tümü ısıya bağlı olarak çalışmaktadır. Bu da saçlarınıza istemeseniz de zarar vermesine neden olmaktadır. Saçlarınıza şekil verirken maşa veya diğer saç düzleştirici aletleri kullanmak durumunda kalıyorsanız, ısı koruyucu sprey kullanmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Elbette ısı koruyucu kremler veya spreyler, saçlara zarar gelmesini tamamen önlemiyor ancak en azından zararın daha az boyutlu olmasına yardımcı oluyor. 

Doğal yağları kullanın

Saç bakımı evde doğal yöntemlerle yapılabilir. Saç bakımı önerileri arasında da yer alan argan yağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi doğal yağları göz ardı etmeyin. Örneğin Hindistan cevizi yağı, yıpranmış saç tellerini onarmaya yardımcı olurken, saça canlılık verir ve saçın parlaklığını artırır. Zeytinyağı, içeriğinde bulunan E vitamini sayesinde saçının daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. Antioksidan bakımından zengin olan nar çiçeği yağı da saç tellerini parlaklaştırır. Diğer taraftan saç bakımı ürünlerini seçerken de saçına iyi gelecek yağ içeriği bulunan ürünlere yönelebilirsin. Ayrıca doğal yağları saçından arındıracak sülfat, paraben ve alkol içerikli ürünlerden uzak durmalısınız.
Sağlıklı beslenmeye özen gösterin

Beslenme alışkanlığı, sağlığın her alanında olduğu gibi saç sağlığı üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Büyükşehirlerde yaşayan ve çalışma hayatı içerisinde yer alan kişilerin en çok düştükleri hatalardan biri fastfood ürünlerine aşırı bağımlı olmalarıdır. Doğru beslenme programına uyulmadığında, sağlığınız önemli oranda risk altına girer ve bununla birlikte saçlarınızın zarar görmesi de daha yüksek ihtimaller içerisine girer. Diyet yapıyorsanız, içerisinde A, B, C ve E vitamini olan yiyeceklerin olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Dengeli beslenmeye özen gösterin

Mantarlarda, sebze ve meyvelerde bol miktardan bulunan beta-karoten, saç sağlığı için büyük önem taşıyor. Çünkü beta-karoten hem cilt hem saç sağlığını etkileyen A vitaminine dönüşüyor. A vitamini ise sebum yapmak için gerekli. Sebumun saç derisi için doğal bir bakım sağladığı düşünüldüğünde A vitamini yönünden zengin besinler tüketmenin önemi ortaya çıkıyor. Unutmayın, sebum olmaması kepekli ve kuru saç problemlerine yol açabiliyor. 

Saç fırçanızı temizleyin
Saçlarınızı taradıktan sonra fırçanızda kalan saçlar, mikrop ve bakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu mikroplar saçlarınıza geçer ve saçlarınızın sağlığını yitirmesine, yıpranmasına neden olur. Ayda bir kere bile olsa saç tarağınızı temizleyin. Fırçanızda kalan saçları toplayarak bir kaç dakika soğuk suyun altında tutun.

Sağlıklı saçlar için hangi vitamin ve mineraller önemlidir?

Biotin: Saç için en önemli vitamin. B7 vitamini ya da H vitamin olarak da bilinir. Eksikliğinde saçta yoğun dökülmeler yaşanır.

Çinko: Vücutta birçok biyolojik fonksiyonun yapısına katılan çinko, saç ve tırnak yenilenmesi, büyüme ve gelişmesinde etkili olan bir mineraldir.

Folik Asit: Diğer adı B 9 vitaminidir. Eksik olduğunda saçlar yavaş uzar, kolay kırılır ve cansızlaşır.

Pantotenik Asit: Diğer adı Vitamin B5. Saç ve cilt yenilenmesine önemli katkı sağlar.

E Vitamini: Hücrelerin, dolayısıyla cildin yenilenmesinde önemli bir vitamindir. Kanda oksijen taşıma sürecine dahil olduğundan, dolaşımını artırır. Vücutta eksik olduğu durumlarda hücre yenilenmesi yavaşlar.

A Vitamini: Sağlık açısından birçok önemli faydası bulunan A vitamini, dokuların oranımı işleminde, hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynar. Eksikliği kuru ve kırılgan saçlara sebep olur.

C Vitamini: Dokuları yenileme özelliği olan C vitamini eksikliği, saç uzamasını geciktirir, saç köklerinin zayıflamasına ve saç dökülmesine neden olur. Ayrıca önemli bir antioksidandır. Güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliği nedeniyle yıpranan saçların sağlığını korur.

Demir: Kansızlığın en önemli nedenleri arasında yer alan Demir eksikliği, saç dökülmesi ve cansız saçların da ana nedenleri arasındadır.

Omega 3: Vücudunun ihtiyaç duyduğu, ama vücut tarafından üretilmeyin Omega 3 yağ asidi, hücre zarı için çok önemlidir. Neredeyse vücuttaki bütün organ ve organ sistemleri için çok önemlidir. Saç telinin de yüzde 2-4’ü yağ asitlerinden oluştuğu için saç telinin yapı taşlarından biridir.

YORUM EKLE

banner608

banner474