banner564

Sayın Erdoğan’ın ziyareti ve Kıbrıs Sorunu

 Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan göreve başlaması nedeni ile devlet geleneği olan ziyaretleri gerçekleştirdi.
Aynı gün içinde ilk olarak Azerbaycan'ı sonra da KKTC'yi ziyaret etti.
Bu ziyarette Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı ile birlikte yaptıkları ortak basın toplantısı hali ile ağırlıkla 
Kıbrıs sorunu üzerine yoğunlaştı.
Bunun böyle olması kaçınılmaz bir gerçektir. Bir kere olayın yaşama geçme şekli bile Kıbrıs sorunun çözüm gerçeğini bize tüm ağırlığı ile yaşattı.
Çünkü önemli iddiaları olan Türkiye Cumhuriyeti’nin çok ciddi bir geleneği olan, göreve başlayan Devlet Başkan ve yetkililerinin ilk ziyaret ettiği ülkeler olan Azerbaycan ve KKTC olgusu, Kıbrıs sorunu nedeni ile sıkıntılıdır.
Neden mi?
Çünkü Türkiye’nin çok önem verdiği bu geleneğinin muhatabı olan Azerbaycan ve KKTC birbirini resmi olarak tanımamaktadır.
Bu tanımamanın nedeni düşmanlık veya ciddi farklılık değildir. 
Buna yol açan neden, Kıbrıs sorununun bizzat kendisidir.
Çünkü Azerbaycan’ın Karabağ sorunu vardır. Bu sorunla ilgili olarak Azerbaycan haklıdır. Bu yüzden Azerbaycan KKTC'yi tanımamaktadır. Bundan ötürü ben kendi adıma her zaman ifade ederim, Azerbaycan’a sitem dahi etmem. 
Bu gerçek bize, Kıbrıs sorununun çözümünün ne denli önemli olduğunu göstermektedir. 
Çözüm dediğiniz ise ancak ve ancak karşılıklı kabul edilebilir bir antlaşma ile mümkündür.
Bu yüzden BM süreci ve görüşmeler çok önemlidir.
Kısacası Sayın Erdoğan’ın, aynı gün içerisinde gerçekleştirdiği bu önemli ziyaret, bize Kıbrıs sorunun çözümünün önemini yine yüzümüze çarptı.
Dolayısı ile eğer, bazı sorunlarda gerçeğe sırtınızı dönerseniz, ya da onu yok sayarsanız, kendi elinizle kendi ağırlığınızı sarsarsınız.
Aynı gün içinde iki devleti ziyaret etmek, ama çok önem verdiğiniz bu ziyarete muhatap olan iki ülkenin birbirini tanımam gerçeğine sırt dönmeniz, sizi güçlü iken zayıf gösterir. Kime karşı mı? Dünyaya dönük olarak.
Bu yüzden karşılıklı kabul edilebilir ve mümkün olabilen en iyi sonuca ulaşmak için atılacak her adım, toplumsal ve ulusal çıkarlar açısından çok önemlidir.
 Federal çözüm için gayret ve yaratıcılık içinde olmak, devinimini asla eksiltmemek gerekir.
Bu ziyaret,  Kıbrıs sorununun çözümünün Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin evrensel alanda tüm ilişkilerini sakatlayan bir olgu olduğunu bu yanı ile bize bir kez daha hatırlattı. Bu sorunu Federal ilkelerde çözmek için gayret içinde olmanın önemi, tüm yalınlığı ile önümüzde durmaktadır.
Kafamızı deve kuşu gibi kuma gömsek dahi, Sayın Erdoğan’ın aynı gün içinde gerçekleştirdiği Azerbaycan ve KKTC ziyaretleri, birbirini yalnızca Kıbrıs sorunu nedeni ile tanımayan iki dost ve kardeş ülke gerçeğini gizleyemez. Esas olan bu gerçeği görmezden gelmek değil, çözüm bulmaktır.

YORUM EKLE

banner471

banner473