banner564

Seçim Coğrafyası

Coğrafya, kısa bir tanımla doğal ortamla insan arasındaki etkileşim olarak ifade edilmektedir. Bu tanımla coğrafyanın çok geniş bir çalışma alanı olduğu belirtilmektedir. Coğrafyanın çalışma konuları arasında siyasi coğrafya çalışmaları da yer almaktadır. Siyasi Coğrafya, mekânsal değişikliklerin siyasal davranışlar üzerindeki etkilerini ve siyasal eylemlerin mekânsal dağılışlarını inceleyen coğrafyanın alt konularından biridir.
Fakat siyasi coğrafya ilk önceleri jeostrateji ve jeopolitik konulara yer verirken daha çok uluslararası politik çalışmalar konu edilmekteydi. Ancak teknolojideki gelişmelere bağlı olarak coğrafyadaki gelişmeler de kendini Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) olarak göstermiştir.
Siyasi coğrafya ile birlikte Coğrafi Bilgi Sistemlerini yerel düzeye indirgeyerek,  siyasal eylem ile mekânın etkileşimi irdelendiği zaman, siyasi coğrafya konuları arasında seçim coğrafyası çalışmaları belirmektedir.
Coğrafyadaki teknolojik gelişmeler neticesinde konuma bağlı bilgi sistemleri,  bilgi sınıflandırılmasında kolaylık sağlarken seçim coğrafyası çalışmalarını da kolaylaştırmaktadır. Seçim coğrafyası, geniş bir mekâna yayılan verilerin, çok sayıda değişkenle analiz edilerek iç içe geçen birden fazla harita katmanını, aynı harita üzerinde görselleştire bilmektedir. Bu görseller ile bir sonraki analiz ve saha çalışmalarına yön verirken, çalışmalara da kolaylık sağlamaktadır.
Seçim coğrafyası kapsamındaki, sosyal ve ekonomik değişkenlerle, siyasal davranışlar arasındaki ilişki sadece coğrafyacıların değil, siyasetçilerinde ilgi alanına girmektedir. Avrupa’daki seçim coğrafyasındaki analizler, mekânsal değişkenlerin oy verme davranışı üzerindeki etkileri incelenmektedir. Bölge, kent, kasaba, köy ve mahalle gibi mekânsal değişkenler değerlendirilmeye başlanmıştır. Bu sayede söz konusu edilemeyen makro düzeyde analizlerin yapılması da mümkün kılmıştır. 
Yaşadığımız coğrafya’da coğrafyanın önemi ancak okullarda okutulan ders içerikleri ile sınırlı olmaktadır. Coğrafyanın henüz sosyal, ekonomik ve kültürel yaşantımıza yön verebileceği, kavranabilmiş değildir. Siyasi hayatımızın göstergelerinden biri olan seçim coğrafyası sonuçlarını yine bu köşemden sizlerle ilerleyen günlerde paylaşmaya çalışacağım. 
Güzel bir hafta dileklerimle, herkese iyi günler.
YORUM EKLE

banner471

banner474