banner564

Seçim kazanmanın ipuçları

Gezici, 2014 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs’ta kamuoyu araştırmaları yapıyor. Her anket sonrası da benzer şeyleri duyuyoruz. Her seferinde aynı sorular soruluyor, işte parayı kim verdi, neden öyle oldu neden böyle oldu gibi…
Ama bir başka gerçek ise Gezici’nin bugüne kadar yaptığı anketlerde 
(2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2018 KKTC milletvekilliği seçimleri) neredeyse yüzde 100’e yakın bir doğruluk oranı ile tahmin etmesi. Gezici, dünkü basın toplantısında bu seçimler için de aynı iddiayı sürdürdüğünü söyledi. 
Ankete ilişkin sonuçları zaten gördünüz. Biz, biraz bu anketin içini okuyalım istiyoruz. Hatta daha seçimlere 26 gün kala adaylara ve kampanya ekiplerine de bir faydamız olsun diyoruz ve ankete katılanlara sorulan o diğer soruları sizin için inceliyoruz.
“Federasyon hayal”
 Araştırmaya katılan halkın Kıbrıs sorunu ile ilgili nasıl bir çözüm önerisi getirilmesi ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 80,9’u iki ayrı devletli çözüm önerisi getirilmesi gerektiğini ifade ederken 
% 19,1‟i Rumlarla federasyon getirmesi gerektiğini ifade etmektedir.
“Türkiye olmazsa olmazımız”
Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin garantörlüğü konusunda ne düşündüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde % 81,9’u aynen devam etmesi gerektiğini ifade ederken % 4’ü iptal edilmesi gerektiğini ifade etmektedir.
“5 yıl boşa geçti” 
Araştırmaya katılan halkın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 5 yıllık görev süresince Kıbrıs konusundaki performansını nasıl bulduğuna ilişkin dağılım incelendiğinde % 37,7’si başarılı bulduğunu ifade ederken 
% 62,3’ü başarısız bulduğunu ifade etmektedir.

“Türkiye ilişkiler önemli”
Araştırmaya katılan KKTC halkına göre Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ve KKTC ile ilişkilerin geliştirilmesinde nasıl bir rol oynadığı ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 30’u olumlu katkı yaptığını ifade ederken % 58,9’u olumlu katkı yapamadığını ifade etmektedir.
“Maraş açılmalı” 
Araştırmaya katılan KKTC halkının Maraş’ın açılmasının Kıbrıs Türklerinin yararına olup olmadığı ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 78,7’si yararına olacağını ifade ederken % 12,6’sı zararına olacağını ifade etmektedir.
“Başkanlık Sistemi”
Araştırmaya katılan KKTC halkının kuvvetler ayrılığına dayalı çağdaş bir Başkanlık Sistemi, istikrarlı hükümetlerin ülkeyi yönetmesi açısından gerekli olup olmaması ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde 
% 57’si gerekli olduğunu ifade ederken % 26,3’ü gereksiz olduğunu ifade etmektedir.
“Mavi Vatan”
Araştırmaya katılan KKTC halkının Mavi Vatan içerisinde Türkiye’nin KKTC halkının haklarının korunması için sismik araştırma ve sondaj çalışmalarını nasıl değerlendirdiğine ilişkin dağılım incelendiğinde 
% 84,9’u desteklediğini ifade ederken % 6,5’i desteklemediğini ifade etmektedir.

“Sıcak ilişki istiyoruz”
Araştırmaya katılan halkın Türkiye ile KKTC Cumhurbaşkanı arasındaki ilişkilerin soğuk olduğunu düşünüp düşünmemesine ilişkin dağılım incelendiğinde % 72,5’i soğuk olduğunu ifade ederken, 
% 27,5’i ise soğuk olmadığını ifade etmektedir.

Ankete dair  
Gezici 20 Ocak 2020’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak ilk anketini açıkladı;  
Mustafa Akıncı; 28,8 
Ersin Tatar; 34,2 
Tufan Erhürman; 17,4    

17 Şubat 2020’de yapılan pandemi öncesi son ankette durum ise şöyleydi; 
Mustafa Akıncı; 29,3 
Ersin Tatar; 36,2 
Tufan Erhürman; 17,4
  
*28 Temmuz 2020’de Gezici bir kez daha anket açıkladı. O ankete göre ise; 
Mustafa Akıncı; 32,2 
Ersin Tatar; 30,7 
Tufan Erhürman; 14,9   

*31 Ağustos 2020’de son ankette ise son durum şöyle; 
Mustafa Akıncı; 33,4 
Ersin Tatar; 32,1
Tufan Erhürman; 16,6  

14 Eylül’de açıklanan son anket ise:
Mustafa Akıncı: 29,7
Ersin Tatar: 33,9
Tufan Erhürman: 14,7
 
Şimdi tüm bu verileri alt alta üst üste koyduğunuz da;
Mustafa Akıncı’nın oyları yüzde 29 ile yüzde 33 arasında gidip geliyor. 
Ersin Tatar’ın oyları ise yüzde 36 ile yüzde 30 arasında gidip geliyor.
Tufan Erhürman’ın durumu ise şöyle; yüzde 14 ile yüzde 17 arasında. 
Kısacası elimizde Gezici’nin yaptığı beş değişik anket var. Gezici diyor ki  “+2 veya -2 bizim anketin yanılma payı var.”  Tüm bu bilgiler ışığında ilk ve ikinci tur için zaten aklımızda bir şablon ister istemez oluşuyor. 

MESAJLAR
Değer DENKTAŞ: Rauf Raif Denktaş Parkı yararına piyango biletleri çıkmış. Umarız çok kısa sürede bu biletler tükenir ve bir an önce bu güzel parkımız yapılır. 

Gencay EROĞLU: Sizin mahalle kazı alanı gibi oldu. Yakında defineciler de kazmaya başlarsa hiç şaşmayacağız valla. 

Ömer DALGAKIRAN: 27 gün sonrasına ilişkin yaptığınız tahminleri yazdık. Özellikle 11 aday içerisinden 6. olarak geleceğini iddia ettiğiniz kişiyi bir köşeye not ettik. 

Murat GEZİCİ: Son anketi de yaptığınıza göre artık seçimlere kadar siz de rahatsınız. Bir de seçim gecesi sizin kulaklarınızı çok çınlatacağız. Aman o gece telefonları kapatmayın. 

Fırat ATASER: Alsancak bölgesindeki trafiği büyük ölçüde rahatlatacak köprü inşaatında artık sona doğru geliniyormuş. Bir yandan alt yol bir yandan üst yol kullanıma açılacak çok yakında. 

Ahmet YÖNLÜER: YDP’nin neredeyse tüm üst kadrosu Corona’ya yakalanırken Hocam sizi salgın teğet geçti. Demek ki ettiğiniz dualar sizi bu kötü hastalıktan korudu. 

Durali GÜÇLÜSOY: Zeytin hasadı geldi ve son hazırlıklar için artık gün sayıyormuşsunuz. Bu arada seçimler için bir miktar yağ ayıracağınızı duyduk, aman bize de bir şişe göndermeyi unutmayın. 

Alişan OŞAN: Şu cebinizdeki paraları fareler mi yiyor da bir kenarları hep yırtık. Eğer öyleyse bir fare ilacı almak gerekecek, yok cepteki parayı yıllardır çıkarmıyorsanız o başka bir mesele.  

Mehmet ÖZSEZER: Geçen gün tavlada tam 100 adet köy yumurtası kaybetmişsiniz. Valla en kısa zamanda biz de sizinle bir tavla maçı yapmak için can atıyoruz. 

Suat GÜNSEL: Devletimizin üzerindeki yükü hafifletmek adına Yakın Doğu ve Girne hastaneleri acil servisleri ücretsiz hasta bakımına başlamış. Bu arada pandemi için de büyük katkılar yapmışsınız. Teşekkür ediyoruz. 

Dr. Bülent DİZDARLI: Bir müddet evden çıkmama kararı almışsınız. Madem siz evden çıkmıyorsunuz o zaman biz size gelelim. Bugün bir ara kapınızı çalacağız. 

Fevzi TANPINAR: Üzümleri toplamışsınız, bir kısmı ile şarap bir kısmı ile de sucuk yapmışsınız. Ee bizim payımız nerede? Geçen yıl yeni dediniz bir şey görmedik ama bu yıl bekliyoruz artık. 

Narin ŞEFİK: 11 Ekim'deki Anayasa Değişiklik Referandumunda halkımızın neden ‘Evet’ oyu vermesi gerektiğini siyasetçiler pek anlatmıyor. Bir yol kazasına uğramasın bu referandum işi. 

YORUM EKLE

banner608

banner474