banner564

Seçim ve geçim meselesi

Türkiye’de önemli bir şeçim gerçekleşirken bu makaleyi, seçim  olayına doğrudan değinmeden yazmaya karar verdim.  Sonuç, belirgenliştikten sonra da değerlendirmeler yapacağız. Ancak bizim Kuzey Kıbrıs’ta seçim sonucu ne isterse olsun değerlendirmemiz gereken ciddi noktalar var… Çünkü bir kısım dış finans çevrelerinin değerlendirmelerini gördük. Onlar Türkiye’deki muhtemel seçim sonucuna göre, yani Sayın Kılıçdaroğlu veya Sayın Erdoğan’ın seçimi kazanmasına bağlı olarak, yıl sonuna doğru Dolar - TL kurunun 24 TL ile 40 TL dolayında olabileceği öngörüsünde bulundular. 
Dolayısı ile bizdeki yapı ve sorunların dıştan ve Türkiye’den doğrudan etkilendiği gerçeği içinde bunları, önemli olmalı. Bu nedenle bu öngörüleri dikkate almak zorundayız. Bunu iyi takip eden çevreler var. Bunlardan biri, iş çevreleridir.. Nitekim, Özel Okulların yeni eğitim yılı için açıkladığı okul ücretleri bu tahminlerden esinlenmiştir.. Yani onlar doların, yıl sonuna doğru, 25 ile 30 TL arasında olabileceği öngörüsünü değerlendirdiler. Hadi, o sevmediğim deyimi kullanayım; bunu, “satın aldılar”. Kısacası Türkiye’deki seçim sonrası sonuç , ne isterse ve kim kazanırsa kazansın biz Kuzey Kıbrıs’ta, TL- Döviz bağlamında; bu günkü ekonomik sıcaklık derecesi   üzerine  eklenecek olan,   ya 20  yada 40 “ derecelik” bir artışla daha da kaynayacağız.. Yani Özel Okulların kararı, gelecek olanın işaretidir.. Bu nedenle CB ve Hükümet toplumsal aklı seferber edecek adımları üretmelidir. Ama ne gezer? Bunun yerine hükümet, bir yıllık icraatları ile ilgili, övünme toplantısı yaptı. Ama insanı unuttular. İstatistik Kurumundan aldığım verilerle yaşamdaki gerçeğe bakalım.  
İstatistik Kurumunun yıllar itibarı ile Aralık ayı fiyatları listesinden, güncelin tartışılan dana eti fiyatlarına baktım. Bu fiyatlarla, kullandığımız TL’nin en büyük birimi olan 200 TL ile söz konusu dönemlerde, ne kadar dana eti alınabileceğini hesapladım. Bunun için yine ağır kriz dönemlerini baz aldım. Bunun için finans alanında başlayıp, tüm dünyayı ekonomik krize sokan dönemi. Yani 2008 yılını. Ayrıca 2018’de TL’de patlayan döviz krizi dönemini ele alıp, bu krizinin doruk yaptığı, 2022 ve 2023’ün günceli ile  bunları kıyasladım.
Taze Dana Eti, 2008 Aralık Ayında kilosu 18 TL idi.
Ayni et, Aralık 2018’de 51 TL idi.
Taze Dana Eti, 4 yıl sonra, Aralık 2022 de kilosu 269 TL oldu.
Bu et günümüzde en iyimser fiyatla kilosu 350 TL dir.
Bu fiyatlarla TL’nin en yüksek birimi olan 200 TL ile  ne kadar Dana Eti alınır?  Hesap net..
2008’de 11 kilo.
2018’de 3,921 kilo.
2022’de ise yalnızca 0,743 gram.
2023 Mayıs ayında ise 0, 571 gram; Dana Eti alınabilinir. Ama bu kayıp, tüm gıda ürünlerinde aynıdır. 
 UBP, YDP, DP Hükümeti, basın toplantısında, Döviz Krizini ve  Enflasyonu göz ardı ederek, başarı öyküleri anlattı. Ama görevde olduğu bir yıl içinde, 200 TL ile alınabilecek Dana Etinin, Aralık 2022’de 0,743 grama; arkasından ise Mayıs 2023’te ise 0,571 grama düştüğü gerçeğini, göz bağcılığı ile es geçmeye çalıştı. Bu mantıkla, döviz  krizi ve enflasyon aşılamaz.. Yani önce yanacağız, sonra yandık diye bağıracak mıyız? Hani öngörü, toplumsal  ortak tedbir. Enflasyon ve Döviz krizi esas meseledir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 13 ay Önce

Ferdi seçimler seni acı acı gerdi

banner608

banner474