banner564

‘Serbest’ kölelik

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu dün olağan mali kurulunu gerçekleştirirken kulüpler futbolcuların köleliğine kölelik katan bir karara da imza attı.
Sözleşmelerin gelmesini destekleyen biri olarak bu kararla doğrusu “şok” oldum. Futbolun ileri gitmesi için yapılan onca şeye karşılık futbolcuların serbest kalma yaşının 29’a serbest kalabilmek için kesintisiz hizmet süresinin de 3 yıldan 4 yıla çıkarılması elbette kabul edilebilir bir durum değildir. 
O örnek aldığımız Avrupa’da 29 yaşında futbolcular jübile yaparken biz 29 yaşında futbolculara serbest kalma şansı tanıyoruz.  Bunun açıklaması tek kelimeyle “kölelik”tir.
Kulüplerimizin kurumsal bir yapıda olmaması düzgün gelir düzeyine sahip olmaması ve kayıt altında sabit gelirlerinin olmaması nedeniyle sözleşme konuları hep tartışılır olmuştur. 
Çünkü altına imza attığınız sözleşmenin sorumluluğunuzu yerine getirmediğinizde kulübü mağdur etmiş olacağınızdan bu konuda ne futbolcular ne de diğer paydaşlar çok aşırı baskıcı da olmamıştı. Ancak gelinen noktada kulüplerin bu talebi Federasyon Genel Kurulu’ndan oybirliği ile geçti ve resmiyet kazandı.
Sosyal medyada Futbolcular Derneği başkan ve yönetimi istifalarını açıklarken birçok futbolcu da sitemlerini dile getiriyor. 
Birçok futbolcu Federasyonu suçlu bulan açıklamalar yapıyor. Ancak burada göz ardı edilen önemli nokta şu ki federasyon değil Kulüpler Birliği bu öneriyi yaptı ve yine kulüplerin oybirliği ile bu madde hayat buldu. Yani kısaca Federasyona sitem edeceğinize kendi bağlı bulunduğunuz kulübün başkanına sitem etmelisiniz.
Burada elbette Federasyonda da suç var… Federasyon yönetimi kabul etmese gündeme bu maddeler eklenmez ve dolayısıyla onaya da sunulmazdı. Federasyon da kulüplerin istediğine çanak tutmuş oldu.
Futbolcular derneği başkanı Berkem Korbay sosyal medya hesabından eylem çağrısı yaparak “Ben yokum” dedi ve tüm futbolcuları bu çağrıya ortak olmaya davet etti. 
Ancak geçmiş yakın dönemde futbolcuların yaptığı eylemi de hatırlıyoruz. O gün için kalabalık görünse de BTM ligleriyle birlikte 3 bini geçen futbolcu ailesi için komik bir rakamdı. Yani demem o ki futbolcular birlik olamadıkları için bu noktalara gelindi. Bireysel çıkarlar ön planda olduğu için bu noktalara gelindi.
Sevgili Berkem’e önerim bu eylemi sosyal medyanın dışına, sokağa taşımaya çalışmaması çünkü yalnız kalacak. 3 bini aşkın futbolcudan 30’u ancak sokağa inecek. Ama olay sosyal medyada kalırsa büyük bir kalabalık bulabilir.
Elbette bu madde önümüzdeki yıldan itibaren hayat bulacağı için bu yıl serbest kalacak futbolcuları etkilemeyecek ancak maddenin genelinde yukarda da yazdığım gibi dünyada jübile yaşına gelmiş futbolculara biz “serbest kalabilirsin” diyoruz. Federasyon maddelerine göre “SERBEST” ama realitede “KÖLELİK” olan bu maddenin kulüplerden başka kimseye hayrı olmayacağı da aşikâr.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Eyüp Zafer Gökbilen
Eyüp Zafer Gökbilen - 2 yıl Önce

tebrikler kardeşim , Yüreğine sağlık

banner471

banner474