banner564

Silahların gölgesinde 23 Nisan

 Ortadoğu’daki gelişmeler, tansiyonun tırmandığını işaret etmektedir. Ortadoğu’da Rusya lehine değişen güç dengesi bölgedeki diğer küresel aktörleri endişelendirmektedir. ABD, İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin yüzleri Kıbrıs yakınlarında Suriye’ye bakarken, Rus savaş gemileri ise sırtını Suriye’ye dayamış yüzleri Kıbrıs’a bakmaktadır. Kıbrıs’ta ise dünyanın en güzel bayramlarından biri kutlanmaktadır, 23 Nisan Çocuk Bayramı!
Fakat ne gariptir ki dünyanın bir ucundan bu bayramı kutlamak için adamıza gelen çocuklar varken, en yakınımızdaki komşumuz olan Rum çocuklar ile bu bayramı kutlayamıyoruz. Adadaki barış ortamı için üzerinde ciddi olarak düşünülmesi gereken bu önemli konuyu es geçmemek gerek.
“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” deyişi Atatürk’ün bir taraftan yurt içinde huzur ve güven içinde yaşamayı, diğer taraftan da milletlerarası barış ve güvenliği işaret etmektedir. Atatürk’ün bu sözlerinin teminatı çocuklar olduğundan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.
Atatürk her zaman çağdaş ve mutlu Türkiye´yi çocuklarda görür ve çocuklarda bulurdu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk açılış günü olan 23 Nisan 1920 tarihi, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında onları sevindirmek amacı ile Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.
UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.  Günümüzde Türkiye’deki kutlamalara birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.  Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir. Bayram dolayısıyla, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı İlköğretim Dairesi’nin düzenlediği “20. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” 18-24 Nisan tarihleri arasında coğrafyamızda da kutlanmaktadır. Yedi ülkeden konuk ekipler ülkemizde ağırlanırken, ülkemizden de Hamitköy Dr. Fazıl Küçük İlkokulu ekibi, Bursa ve Ankara’da yer alacak “TRT 40. Uluslararası Çocuk Şenliği ”ne katılacaklardır.
Ülkemizde de 23 Nisan Çocuk bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Kutlama çerçevesinde gerçekleştirilen Meclis ziyaretinde, meclis koltukları çocuklara devredilmiştir. Meclis Başkanlığı koltuğuna oturan öğrenci, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptıktan sonra, Karaoğlanoğlu, Çatalköy, Şehit Tuncer, Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndan çocuklar, “hafta sonu tatilinin 2 günden, 3 güne çıkarılması ve Perşembe günlerinin ise tam gün olan mesai saatlerinin kısaltılması” hakkında karar almışlardır.
Sembolik olarak da olsa alınan bu karar gerçekten düşündürücü. Eğitimde tam gün eğitime geçilip, eğitim süresinin uzatılması arzulanırken, çocuklara biz büyükler her nasıl bir rol model örneği oluyorsak, geleceğimizin teminatı çocuklar daha bu yaşlarda daha az çalışmayı düşünüyorlar. Bence sembolik olan bu karara gülüp geçmek yerine durup ciddi bir şekilde düşünmeliyiz…
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner471

banner473