banner564

Simerini gazetesi sosyal deneye yanaşır mı?

Geçtiğimiz hafta Simerini gazetesi yayımladığı anket haberinde, Kıbrıs Rum toplumunun, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ilgili sorulara verdikleri yanıtları öne çıkardı. Rumların yüzde bilmem kaçı, Akıncı’nın müzakerelerden ayrılma nedenleri yeterli olmadığına inanıyormuş, yok Akıncı’nın endişeleri yersizmiş, yok Kıbrıslı Türk Liderlere güvenmiyorlarmış gibi uzayıp giden anket çalışması…
Simerini gazetesi hesabına gerçekleştirilen anket, IMR/Lefkoşa Üniversitesi tarafından yapılmış. Zaman zaman Kıbrıs sorunu konusunda, aynı üniversiteye anket yaptıran Simerini gazetesi, geçtiğimiz aylarda, güneyde yine ankete yaptırmıştı. O ankete göre de Kıbrıslı Rumlar, Türk askeri birliklerinin derhal adadan ayrılmasını istiyor ve Rumların yüzde 69’unun dönüşümlü başkanlığı hiçbir şekilde etmeyeceklerini belirtiyordu.
Simerini gazetesine naçizane tavsiyem olacak. Vazgeçsin böyle böylesi boş işlerden. Daha doğrusu kamuoyunu yanıltmaya yönelik algı çalışmalarından. Gelsinler Lokmacı Sınır Kapısı’nın ara bölgesinde buluşalım ve sosyal bir deney yapalım. Hata bu deneye BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi de davet edelim. Tahmin ederim böylesi sosyal bir deneyin sonucunda, Sayın Eide kendisinin de, iki toplumlu görüşmelerde ne kadar yol alabildiğini sorgulayabilecektir. Düşünülen sosyal deneyin içeriği ise şöyle:
Aynı özellikteki iki robotun birine Türkçe barış mesajları, ötekine Rumca barış mesajları kaydedilecek. Bu barış mesajların kimden geldiğinin anlaşılabilmesi için Türkçe mesaj verecek olan robota, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan bayrağı, Rumca mesaj verecek olan robota ise aynı şekilde mesajın kimlerden geldiğini belirtecek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye Cumhuriyeti bayrağı verilecek. Her iki robotun, barış robotu olduğunun anlaşılması için de zeytin dalları da unutulmayarak eklenecek. İki robotun başlangıç noktası Lokmacı kapısının ara bölgesi olacak ve robotlar sırt sırta duracaklar. Sonra KKTC ve Türk bayraklı Rumca konuşan robot güneye, GKRY ve Yunan bayraklı Türkçe konuşan robot ise kuzeye aynı anda hareket edecekler. Sayın Eide de elinde bir mesafe ölçme cihazı ile robotları izleyecek ve robotların erişebileceği en uzun mesafeyi ölçecek. 
Böylesi sosyal bir deneyde başta Sayın Eide, Kıbrıs Sorunu konusunda kendisinin kadar yol aldığını gözlemleyebilecek. Ayrıca hangi toplumun çözüm ve barış yolunda daha uzun yol kat ettiğini, hangisinin kat edecek çok yolu olduğuna da kanaat getirebileceğine inanıyorum. 
Simerini gazetesi kabul ederse böylesi bir sosyal deneyi projelendirip hayata geçirme konusunda birlikte çalışmayı teklif ediyorum. Bu gibi sosyal deneyler daha önceki bilgilerin veya gözlemlerin doğruluğunu saptamak üzere oluşturulan çalışmalardır. Kıbrıslı Türklere yönelik yapılan saldırılar ve Rum polisinin bu saldırılara duyarsız kaldığı bir gerçek. Bu tutum ve davranışlardan hareketle, bu sosyal deney ile ilgili varsayımım (hipotezim), GKRY ve Yunan bayraklı, Türkçe barış mesajı veren robotun daha uzun bir mesafe kat edeceği fakat KKTC ve Türk bayraklı Rumca barış mesajı veren robotun daha kısa bir mesafe kat edeceği yönündedir. 
Güzel bir hafta dileklerimle, herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner608

banner473