banner564

Sırada deniz üssü var

Doğu Akdeniz’de doğal gazın bulunması ile birlikte bölgedeki dengeler ve hesaplar değişti. Eskiden Kıbrıs adasının işlevi Orta Doğu’nun kontrolü için önemliydi. Başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa bu gözle bakıyordu Kıbrıs’a. Tabii uluslararası dengeleri düşündüğünüzde Rusya’yı da unutmamak lazım.
Rusya, Suriye’de kendine üstler açarken, İngiltere ve Fransa Kıbrıs adası üzerinde, ABD ise hemen hemen bölgedeki tüm ülkelerde kendine üs kurmuştu.
Doğal gazın bulunması ile birlikte Kıbrıs adasının da önemi değişmeye başladı. Kıbrıs adası sadece bir üs olmaktan öte şimdi artık kapitalist devletlerin sömüreceği yeni bir bölge anlamına geliyordu.
Avrupa Birliğinden tanışık oldukları Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ardı ardına doğal gaz çıkartmak ve satmak için antlaşmalar imzaladılar. Tabi aslan payı yine ABD’nin olmak şartıyla.
Türkiye de bölgenin güçlü oyuncusu olarak değişen şartlara uyum sağlamak zorundaydı. Doğal gaz aramaları başlattı. Vakit geçmeden sondaj gemileri satın aldı. Bölgedeki askeri faaliyetlerini arttırdı. Önce KKTC ile son olarak da Libya ile kritik bir antlaşmalar imzaladı. 
Bu köşeyi takip edenler bilecektir. Daha önce de Geçitkale’de askeri bir üs kurulacağını hatta bu konuda Türkiye’den teknik ekiplerin geldiğini bile yazmıştık. Türkiye’nin bölgede bazı yeni hamlelere hazırlandığını biliyorduk. 
İşte bu hamlelerden birisi de Geçitkale Havaalanı’nın İnsansız Hava Araçları ve Silahlı İnsansız Hava Araçları için kullanılacak olmasıdır. Bu girişim, yeni ya da sürpriz bir karar değildir.
Dahası bu kararın ardından gelecek hamlede bellidir. O da İskele’ye bir deniz üssü kurulmasıdır. Geçitkale’yi inceleyen ekiplerin İskele’de ki harnup ambarlarının yanındaki eski limanı Deniz Üssü olarak belirlediklerini biliyoruz.
Kısacası elde var bir, ikincisi ise yakın bir zamanda. Türkiye bölgede önemli hamleleri ardı ardına atmaya devam ediyor. 

Berlin mi? Berilsu mu? 
IGCSE Türkçe dalında dünya birincisi olan Berilsu'nun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması sebebiyle ödül törenine katılamaması, bence geldiğimiz noktanın bir kez daha anlaşılması açısından son derece önemlidir.
Berlin’de işleri rayına sokanlar, Berilsu’yu Güney Kıbrıs’a sokmayı başaramamıştır.
Evet, Berilsu Güney’e geçebilme şartlarını taşımıyor. Ailesi ve kendisi TC vatandaşı olduğundan dolayı KKTC sınır kapılarını kullanamıyor. Ama gene de özel bir izinle bu geçiş sağlanabilirdi.
İki liderin bir telefon görüşmesine bakar bu işler. Bu hafta birbirlerine Noel hediyesi gönderecek liderlerin birbirlerine şarap göndermelerinden daha kıymetlidir bir gencin kazandığı başarısının ödüllendirilmesi ve kendisinin o törene katılması.
Bir diğer önemli nokta ise çok basit bir durum için bile adım atılamamış olması. Hani nerede Güven Arttırıcı Önlemler falan. Demek ki hepsi bir hikâyeden öte değilmiş. Rum’u ve Rum siyasileri barış güvercini gibi göstermeye çalışan içimizde ki Barış Güvercinciliği yapmaya çalışan arkadaşların ısrarcı tutumlarını bir kez daha gördük bu vesile ile. 
Üçüncü bir durum daha var. "O kız illa ödül istersaydı Yunanistan'dan gitseydi da alsaydı" sözleri ile durumu sosyal medyadan paylaşanlar, kesinlikle faşistsiniz. Eğer tanıdığınız birileri bu yönde paylaşım yapmış ise sosyal medyadan, bilin ki o paylaşımı yapan dostunuz da azılı bir faşisttir. 

Candy Crush
Meclis’te genel kurulda kameralara takıldı Gazimağusa UBP Milletvekili Resmiye Canaltay’ın telefonunda oynadığı Candy Crush oyunu. Ve bu görüntünün sosyal medyada yayınlanması ile birlikte başlayan tartışmalar.
Çok derinlemesine girmeyeceğim, sadece bir iki kelam edip bu konunun dışına çıkacağım.
Birincisi: Meclis genel kuruluna katılmayan onca vekil var iken içerde oturup konuşulanları dinlerken sıkılan bir kişinin oyun oynamasından daha doğal ne var?
İkincisi: Resmiye Hanım da vekil olmanın ötesinde sizin gibi benim gibi birisi değil mi?
Üçüncüsü: Telefonunda Candy Crush oynayan bir tek Resmiye Hanım mı? 
Bende bu oyunu oynuyorum ve oyun geçtiğimde sıralama ekrana geldiğinde bir sürü vekil arkadaşımızı o listelerde görüyorum. Bu vekiller geceden sabaha bu oyunu oynamıyorlar herhalde. 
İşte bu yüzden sadece Resmiye Hanıma bu yüzden yüklenmek biraz insafsızlık olmuyor mu? 

MESAJLAR

Mustafa AKINCI: Ne Geçitkale konusunda ne de Berilsu konusunda bir açıklama gelmedi sizden. Merak içerisindeyiz, acaba toplum liderimiz bu iki konuda ne düşünüyor diye? 

Ersin TATAR: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılmak üzere bir bütçe oluşturulmasını ve seçimlerin o bütçe ile yapılması yönünde karar üretmişsiniz. Bu arada partinin parasının çarçur edilmemesi adına tasarruf tedbirleri de aynen uygulanmaya devam edecekmiş. 

Tufan ERHÜRMAN: Adaylığınızı açıklamadan önceki son 24 saatin içine girmiş olduk. Yarın vereceğiniz mesaj en çok da parti içine yönelik olacak herhalde. Zira size değil de Akıncı’ya oy vermeyi düşünenleri ikna etmeniz gerekiyor. 

Kudret ÖZERSAY: IGCSE Türkçe dalında dünya birincisi olan Berilsu'nun Güney’e geçmesi konusunda önemli girişimlerde bulunmanıza rağmen bir sonuç elde edilememiş olması hayli üzücü olsa gerek. Bu konuda BM’ye bir de şikâyet mektubu yazmışsınız. 

Erhan ARIKLI: Bir an önce erken seçime gidilmesi için artık elinizdeki tüm imkânları zorlamaya başlamışsınız. Bu arada seçim kitapçığını da hazırlamaya başlamışsınız bile. 

Zorlu TÖRE: Son günlerde yüzünüz sürekli asık. Öyle ki katıldığınız açılışta çekilen tüm resimlerde yüzünüzden düşen bin parça. Bu kadar sinir iyi değil diyor doktorlar. Bence biraz gevşemenizde yarar var. 

Ünal ÜSTEL: Bugün ülkeye gelecek olan mevkidaşınız ile bazı önemli protokollere imza atacakmışsınız ve önümüzdeki sezon için bir hayli hayati öneme sahip kararlar alacakmışsınız. 

Dr. Özcan HÜDAVERDİ: Bir doktorun yaşayabileceği en özel anları bu kadar güzel ifade edemezdiniz. Ama bazen yaradan ile kul arasına kimse giremiyor. Kısmetten öte de elden bir şey gelmiyor sevgili doktorum. 

Berna ÖZBERKMAN: Pek muhterem babanız Hakk’a yürümüş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun, mekanı cennet olsun. 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: Bu Çarşamba günü bir yayıncı arkadaşa sürpriz yapmak için kolları sıvamışsınız. Size ekrandan gatsotluk basan bu arkadaşa ne yapacağınızı merak ediyoruz açıkçası. 

Resmiye CANALTAY: Size yönelik yapılan linç girişimini bence görmemezlikten gelin. Zira o paylaşımları yapanlar dahi telefonda oyun oynuyorlar. Ha birde kendilerine yakın buldukları vekiller de o oyunu oynuyor. 

Tolga ATAKAN: Bugün için size bazı özel sürprizlerimiz vardı ama dünkü Sivas maçından sonra hiç hevesimiz kalmadı. Koyun güldü keçiye misali konuyu siz gayet iyi anladınız. 

Ziya ÖZTÜRKLER: Ülkedeki yükseköğretim kurumlarını eğitim-öğretim kalitesini, işleyişini, sürdürebilirliğini denetlemeye açacak olan Yükseköğretim Kurumları Denetim Tüzüğü hazırmış. Böylelikle önemli bir eksikliği daha tamamlamış oluyoruz. 

Nidai GÜNGÖRDÜ: Hafta başı itibari ile artık Girne Belediyesi yeni binasında hizmet vermeye başlayacakmış ve yeni yıla yeni binada girilecekmiş. Hayırlara vesile olsun.  

YORUM EKLE

banner471

banner473