banner564

Sırtta çıkan sivilceler nasıl geçer? 

 Sivilce ergenlik dönemlerinden itibaren nefret edilen bir cilt problemidir. Sivilce sorunu kişiye verdiği estetik rahatsızlığın yanında fiziksel açıdan da önemli rahatsızlıklar yaratabilmektedir. Bilindiği üzere sivilcenin oluşumu gözeneklerin tıkanmasıyla ve tıkalı gözeneklerde yağ birikmesiyle ilgili bir durumdur. Sivilceler yağ bezlerinden beslendiğinden özellikle yağ bezlerinin fazla olduğu yüz, boyun, sırt, omuz ve koltukaltı gibi bölgelerde yoğun olarak görülürler. Vücudun bu gibi çeşitli bölgelerinde çıkan sivilceler, gözle görülür olmasalar da kişiyi rahatsız etmektedir. Bu rahatsızlığın yanında fiziksel olarak da cilt dokusunu bir bakıma kilitleyerek hücrelerin oksijen emilimini engeller ve cildin tazelenmesini önler. Cilt dokusunda tahribata neden olarak cildin görünümünü bozar; cildin sağlıksız görünmesine neden olur. Ayrıca sivilcelerin oluştuğu bölgelerde ağrı, hassasiyet gibi belirtiler de meydana gelir. Fakat özellikle sırt bölgesinde ortaya çıkan sivilceler yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilir. Bu sorunu yaşayan birçok kişi estetik rahatsızlıktan öte, fiziksel olarak oldukça zorlandıklarını ifade ediyorlar. Sırttaki sivilceler yüzünden sırt üstü yatmanın bile oldukça zor olduğundan söz ediyorlar. Peki, sırtta sivilce neden çıkar? Sırttaki sivilceler nasıl geçer?

Sırtta neden sivilce çıkar?
 
Sırt bölgesinde sivilce sorunu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebepler genel olarak vücudun her bölgesinde görülebilen sivilcelere de kaynaklık eder. Sırtta sivilce neden çıkar sorusu şöyle cevaplanabilir; hormonal faktörler, stres, kalitesiz malzemelerden üretilmiş ve fazla dar giysiler, aşırı yağlı ve şekerli gıdaların tüketimi, bazı ilaçların yan etkileri, bakımsız cilt, aşırı terleme, genetik faktörler ve hatalı kozmetik ürün kullanımı gibi sebeplerdir.

1. Hormonal faktörler:

Sırtta sivilce neden çıkar sorusunun en temel cevaplarından birisi hormonlardır. Hormonlar sivilcelerin genel oluşumu üzerinde başlıca kaynaklardandır. Bu sebepledir ki hormonların en hareketli olduğu regl dönemi, ergenlik, hamilelik gibi dönemlerde sivilcelerde gözle görülür bir artış gözlenir.

Adet dönemi öncesi sivilcelenme hormonal faktörlü sivilcelerin en belirgin örneklerindendir. Bu dönemlerinde kadınlar hormonal değişikliklere bağlı olarak ani bir sivilcelenme yaşayabilirler. Kısa sürede küçülerek geçer; fakat bu noktada, sıkmak, kaşımak vb.. müdahalelerde bulunmamak gerekir. Sivilceler bu faktöre bağlı olduğunda genellikle sırtta, boyun bölgesinde çıkar ve genellikle de kısa sürelidir.

Gebelik döneminde de bir takım hormonal değişimler yaşandığı bilinir. Bu hormonal değişimlerin etkisiyle bu dönemde de sivilcelerin ortaya çıkması veya sivilcelerde artış olması muhtemeldir. Fakat özellikle gebelik döneminde vücuttaki her türlü değişim veya hasar ile ilgili doktorumuzun bilinçlendirilmesi elzemdir.

Ergenlik döneminde ise sivilcelenme dönemin en belirgin özelliği olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüzde ve sırtta yoğun bir sivilce sorunu yaşanması bu dönemin normal seyrinde normal karşılanır. Fakat aşırı sivilcelenme konusunda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
2. Stres:

Stres faktörü sivilce oluşumunun baş kahramanlarındandır. Yoğun stres vücudumuzun çeşitli salgılar salgılamasına sebep olur. Bu da vücuda verdiği yüzlerce zararın yanında sivilce oluşumunu tetikleyici etki yaratabilir.

3. Kötü malzemelerden üretilmiş veya dar giysiler:

Dar giysi kullanımı vücutta kan dolaşımının yavaşlaması, vücudun hava almasının önlenmesi vb. etkilere sahiptir. Hava almayan ve gözenekleri dış etkiyle tıkanmış vücutta sivilce oluşum riski yüksek orandadır. Ayrıca polyester vb. kötü malzemelerden üretilmiş giysiler terleme sorununa sebep olarak sırtta sivilce oluşumu üzerinde etkin rol oynar. Bu tür giysiler terle birleşince bakteri üretir ve vücudun bu bakterilerle sürekli olarak temas halinde olmasına sebep olarak sivilce ile birlikte birçok cilt problemine neden olur.

4. Aşırı yağlı veya şekerli gıdaların tüketimi:

Sivilcelerin yağ bezlerinden beslendiğini belirtmiştim. Yağ bezleri de bol yağlı ve şekerli gıdalardan beslenmektedir. Bu sebeple sırtta sivilce oluşumunun en önemli sebeplerinden birisi de aşırı yağlı ve şekerli gıdaların tüketilmesidir. Yağlı veya şekerli gıdaların tüketiminden sonra ciltte sivilcelenme göze çarpıyorsa bu gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

5. Bazı ilaçların yan etkileri:

Bazı ilaçlar vücutta çeşitli etkiler yaratırlar. Hormon değişimi, vücut salgısı değişimi, yağlanma vb. etkiler yaratan bir takım ilaçlar sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Bu sebeple ilaç kullanımında bu tür sorunlar yaşanması halinde doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Ayrıca kesinlikle doktor tavsiyesi olmaksızın doktorun reçete ettiği ilaç değiştirilmemeli veya doktor yazmadıkça bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır.

6. Bakımsız cilt:

Cilt bakımı ile sivilce gibi cilt problemleri birbiriyle doğrudan doğruya ilgilidir. Bakımsız ciltte cilt gözenekleri tıkalıdır ve cilt dokusu havasızdır. Gözenekleri tıkanan cilt sivilce, akne, siyah nokta vb. oluşumlara oldukça müsaittir. Düzenli olarak cilt bakımı yapılması sivilce başta olmak üzere birçok cilt probleminin giderilmesini sağlar.

7. Aşırı terleme:

Terleme yağ salınımını arttırır ayrıca vücutta tahrişe neden olabilir. Bu da cilt hasarına ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu sebeple vücutta kesinlikle ter bekletilmemelidir.


8. Genetik faktörler:

Pek bilinir olmasa da genetik yatkınlık da sivilce oluşumu üzerinde etkili faktörlerden biridir. Ailede sivilcelenme sorunu öyküsü bulunması, sivilce oluşumuna yatkınlık sebebi olabilmektedir.

9. Hatalı kozmetik ürün kullanımı:

Cilt yapısına uygun olmayan kozmetik ürünler cilt dokusunu onarmak yerine çok daha zarar verici olabilmektedir. Yağlı cilt yapısına sahip bir kişinin yağlı nemlendirici kullanması cildindeki hasarı beslemesi anlamına gelir. Bu yüzden cilt bakımı amaçlı kullanılacak kozmetiklerin cilt analizi sonrası cilt yapısına uygun olarak seçilmesi gereklidir.

Sırttaki sivilceler nasıl geçer?
 
Sırtta sivilce oluşumu için iyi bir cilt temizliği ve dikkatli bir takip gereklidir. Öneriler uygulandığı ve temizliğe dikkat edildiği halde geçmeyen ve azalmayan sivilceler için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Sırttaki sivilceleri gidermek için;

•    Aşırı yağlı, şekerli ve aşırı baharatlı gıdaların tüketiminden kaçınılmalı,
•    Stresten olabildiğince uzak kalınmalı,
•    Pamuklu, esnek ve rahat giysiler tercih edilmeli,
•    Ter vücutta beklememeli, yoğun terleme sonrası mutlaka duş alınmalı,
•    Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalı,
•    Düzenli olarak özellikle cildin problemli bölgelerine ağırlıklı olmak üzere cilt
    bakımı yapılmalı,
•    Kozmetik kullanımında bilinçli ve dikkatli olmak; iyi ürünler seçmek gereklidir.
•    Hormonal faktörlü sırt sivilceleri için bir uzmana danışılmalı,
•    Haftada bir ya da iki kez peeling yapılmalı,
•    Cilt sürekli temiz tutularak gözeneklerin tıkanması önlenmeli,
•    Banyo sırasında lif uygulaması yapılmalı,
•    Sırt bölgesine yağsız nemlendirici uygulanmalıdır.

Sırtta sivilce oluşumu için doğal uygulamalardan da yararlanılabilir.

Sırtta sivilce oluşumu için doğal uygulamalar:

•    1 yemek kaşığı karbonat ile 2 yemek kaşığı su karıştırılır. Macun kıvamına gelen
    karışım sırt bölgesine uygulanır. 30 dakika kadar bekletildikten sonra durulanır.
•    5-6 yaprak nane yarım su bardağı suda haşlanır, süzülmeden püre haline getirilir.
Yarım çay kaşığı zerdeçal ile karıştırılır. Sırt bölgesine sürülür. 20 dakika bekletilip yıkanır.
•    1 portakalın rendelenerek havanda iyice ezilmiş kabuğu, 3-4 damla portakal suyu, 1 
çay kaşığı karbonat karıştırılır. Karışım sırt bölgesine sürülür. 30 dakika kadar bekletildikten sonra durulanır.
•    4/1 çay bardağı enginar suyu ile 4/3 çay bardağı elma suyu karıştırılarak her sabah 
    aç karnına içilmelidir.
•    2 adet domates blender vasıtasıyla püre haline getirilir. Yarım çay kaşığı karbonat 
    ile karıştırılıp sırta sürülür. 30 dakika bekletilip durulanır.
•    2 su bardağı kadar su kaynatılarak, içine; 1 kahve fincanı saf alkol, 2 çay kaşığı 
adaçayı, bir tutam biberiye eklenir. 10-15 dakika dinlendirildikten sonra bir pamukla sırt bölgesine uygulanabilir.
•    2-3 parça brokoli blender vasıtasıyla püre haline getirilir. İçine bir iki damla limon 
    damlatılır. Sırt bölgesine sürülür. 30 dakika bekletilip yıkanabilir.
•    2 yemek kaşığı yulaf 1 su bardağı suda haşlanır. Soğuduktan sonra 2 çay kaşığı 
doğal bal ve bir iki damla limon ile karıştırılıp sırta uygulanır. 30 dakika bekletilip durulanır.
•    Yarım çay bardağı elma sirkesi, yarım çay bardağı su, 2 damla limon karıştırılıp 
    sırta sürülür, 15 dakika bekletilip durulanır.

Sırtta sivilce oluşumu için tariflerden size uygun olanı seçip deneyebilirsiniz. Fakat belirttiğim gibi tüm dikkatinize ve uygulamalarınıza rağmen sırtta sivilce oluşmaya devam ediyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmasında yarar bulunur.

YORUM EKLE

banner471

banner473