banner564

Sonbaharda cilt ve saç bakımı

Sonbaharda cilt bakımı yaz aylarının cildimiz üzerindeki etkilerini yok etmek bakımından çok önemlidir. Uzmanlar cildin yaz aylarında gördüğü hasarın, sonbahar aylarında ortaya çıktığına vurgu yaparak, özellikle bu aylarda yapılacak cilt bakımlarının önemine dikkat çekiyorlar.

Sonbaharda cilt bakımı havaların soğumaya başlaması ve kış etkilerinin yavaş yavaş hayatımıza giriyor olması ile bir kat daha önemli hale geliyor. Soğuktan belki de en çok etkilenen organımız olan cildimiz, soğuk havayla yıpranıyor, kuruyor ve çatlıyor. Bu yüzden cildimizi temizlemek, nemlendirmek ve etkili bir bakım uygulamak, güzel bir cilde sahip olmak için kaçınılmaz hal alıyor. 

Sonbaharda cilt bakımı evde de yapılabilir

Sonbaharda cilt bakımı önemli bir cilt problemi yoksa evde kolaylıkla yapılabilir.

İlk adım cilt temizliği ve nemlendirme

Cilt bakımı medikal ve kozmetik bakım olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Önemli cilt sorunları olanların mutlaka bir uzmandan yardım almak üzere dermatoloji kliniğinde cilt bakımı ve temizliğini yaptırmalarını öneriyorum. Ancak ciltte problem yoksa cilt bakım uzmanlarınca ya da evde yapılacak uygulamalarla hem temizlik hem bakım yapılması mümkündür. Evinizin konforunda da çok rahat bir şekilde kendiniz cilt bakımınızı yapabilirsiniz.

Cildinizi günün is, pis ve tozundan ve yapıyorsanız makyajdan arındırmak için kozmetik temizleyicilerden faydalanabileceğiniz gibi, doğal ve nemlendirme özelliği olan sabunları kullanarak da yapabilirsiniz. İyi ve derinlemesine yapacağınız bir yıkamadan sonra gül suyu kullanarak cildinizin gerginliğini alabilir ve rahatlatabilirsiniz.

Cildinizin gün içerisinde kaybettiği mineralleri ve canlılığı tekrar yerine koyabilmek için soda ile cildinizi toniklemek de son derece doğal ve etkili bir yöntemdir. Kuruyan ciltleri nemlendirip canlandırmak için özellikle cilt nemliyken uygulanacak zeytinyağı doğal ve iyi gelen yöntemlerden birisidir. Ancak zaten yağlı olan ve akne, sivilce gibi cilt problemi olanların bu yöntemi denememeleri gerekir. Bu durumda cilt tipinize uygun bir nemlendirici kullanmanız çok daha iyi sonuç verir. Cilde nemlendirici kremlerin, cilt hafif nemli iken uygulanması, cildin daha fazla nem tutmasına olanak verir. Yüzünüzü yıkadıktan sonra havlu yerine peçete ile hafifçe ıslaklığınızı almanız bu işlem için uygun zemin hazırlar.

Peelingle canlanın ve ışıldayın

Yaz aylarının cildimiz üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve aynı zamanda cildimizi kışa hazırlamak için sonbaharda cilt bakımı yapmak önemlidir. Peeling bu amaçla cilde uygulanması gereken, cildin kaybolan ışıltısını ve canlılığını geri kazanmasını sağlayan bir yöntemdir. Akne izleri, hamilelik ya da güneş lekeleri gibi sorunları gidermek için cilde peeling uygulanabilir. Dermatolojik açıdan derin sorunlu ciltlere uzman eşliğinde peeling yapılmalıdır. Ancak sadece bakım amaçlı peelingler evde çok kolaylıkla yapılabilir. Bu amaçla hazır kozmetik ürünler kullanabileceğiniz gibi evde doğal ürünler kullanarak peelinginizi kendiniz de hazırlayıp uygulayabilirsiniz.

Evde uygulayacağınız yöntemler ile cildinizi destekleyin

Kış aylarının yaklaşması ile cildimizi soğuk ve kuru havaların yarattığı olumsuz etkilere hazırlamak sonbaharda cilt bakımını daha da önemli hale getiriyor. Bu nedenle aşağıda sıralayacağım önerilere kulak vermeniz cildinizi bu zararlı etkilere karşı güçlendirmek ve korumak açısından son derece önemlidir.

Bol su için: Cilt bakımının yüzeyden yapılması kadar içeriden yiyip içtiklerimiz ile de desteklenmesi gerekir.  Bu nedenle sağlığınız açısından bir sorun yaratmaması koşulu ile günde 2-2,5 litre su içilmesi cildin nem dengesinin korunması açısından son derece önemlidir. Ancak hiçbir zaman unutulmamalıdır ki, içilen çay ve kahve türü içecekler asla suyun yerini tutmaz. Aksine böbrekleri daha çok çalıştırdığı için vücuttan daha fazla su atılmasını sağlayarak cildimizi ve vücudumuzu susuz bırakır.

Nemlendirici krem kullanın: Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda cildimiz olduğundan çok daha fazla kuruyabilir, bu nedenle cilt tipine uygun, doğru ve cildin farklı bölgeleri için ayrı ayrı (eller ve ayaklara, dekolte bölgesine gibi…) nemlendiricilerin kullanılması cildin bu anlamda yıpranmasının önüne geçer.

Kış aylarında da güneş koruyucu kullanın: Güneş koruyucu kullanımlarınızı yaz ayları ile sınırlı tutmayın. Soğuk hava cildi kurutur, nemini alır, elastikiyetinin kaybolmasına ve dolayısı ile yaşlanma belirtilerinin hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına neden olur. Güneş koruyucu ürünlerin tüm bunlara ek olarak lekelere karşı da cildi koruma özelliği vardır. Cilt durumunuzun hassasiyetine göre uygun faktörlerde güneş koruyucu ürünleri her mevsim kullanmanız cildinizin uzun süre genç ve ışıltılı kalması açısından önemlidir.

Cilt temizliği önemli: Cilt üzerinde yağlanma mikropların üremesine uygun koşullar yaratır. Bu nedenle akne oluşumu yağlı ciltlerde daha sık rastlanan bir durumdur. Cildin biriken yağlardan arındırılması için sık sık yıkanması gerekir. Bu amaçla sabun kullanılacaksa antiseptik ve doğal olanlar tercih edilmelidir.

Sonbaharda saç bakımı

Saçlarınız dökülüyor ve cansızlaştı, saç telleriniz inceldi ve saçlarınız şekil almıyor, kepeklenme gibi sorunlar da başladı. Sonbaharda bakım yapılmadığında sizin de saçlarınızda bu sorunlar görülebilir. İşte sağlıklı ve güçlü saçların bakımı için Sonbahar tüyoları:

Sonbahar mevsiminde saçlar güçsüzleşebilir, saçlarınız her zamankinden daha cansız görülebilir ve gün içinde normalden daha fazla saç dökülmesi yaşanabilir. Bunda havanın soğuması, uzun bir Yaz tatili sonrası saçların yıpranması ve nemini yitirmesi en önemli etkenlerdir. Sonbaharda saçların dökülmesi normalin iki katına ulaşabilmektedir. Özellikle yoğun güneşe maruz kalan saçlar daha çok dökülebilmekte, sorunların üzerine gidilmeyip bakım yapılmadığında ise mevsim değişikliği ile birlikte estetik kaygılar artabilmektedir. Saçlarınızı yeni bir mevsime hazırlayacak püf noktaları: 

Saçlarınızı her gün yıkamayın

Yaz mevsiminde havuz ve deniz suyu, yoğun güneş ışığı, toz saçlarınızın kurumasına neden olur. Sonbahar ile birlikte saç bakımına başlıyorsanız, öncelikle saçınıza kaybettiği nemi geri kazandırarak başlamalısınız. Öncelikle saçlarınızı her gün yıkamaktan vazgeçmelisiniz. Unutmayın ki saçlarınızdaki doğal yağ, en iyi saç bakım ürünüdür ve saçlarınızı ne kadar sık yıkarsanız bu doğal yağ saçlarınızda tutunamaz ve kuruluk oluşmaya başlar. Saçlarınızı sık sık yıkayarak saç derisindeki koruyucu tabakayı yok edebilirsiniz ve bunun sonucunda da kepek sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Sonbahar’da saç bakımı yapmaya başladığınızda saçlarınızı yıkarken şunlara dikkat etmenizi öneririm:

•    Saçlarınızı haftada 2 ya da 3 kez yıkayın.
•    Şampuanlamada ve durulamada sıcak su değil, ılık su kullanın.
•    Saçlarınızı iyice duruladığınızdan emin olun. Şampuan ve saç kremi kalıntıları
    saçlarınızın ağırlaşmasına ve çabuk kirlenmesine neden olabilir.
•    Saçlarınızda jöle, wax, saç spreyi, saç köpüğü gibi şekillendiriciler kullandıysanız saçlarınızı aynı gün yıkayın. Bu ürünler uzun süre saç üzerinde kaldığında saçların kurumasına neden olabilmektedir.

Saç derisine masaj yapın

Saç derisine parmak uçlarıyla dairesel hareketlerle masaj yapmak saç derisindeki kan dolaşımını artırır. Saç derisine yapılan masaj, saçların daha canlı görünmesini sağladığı gibi saç dökülmesini de azaltır. Şampuan yaparken ya da gün içinde saçlarınız kuruyken zaman buldukça saç derinize masaj yapabilirsiniz.

Evde saç bakımı yaparken hangi malzemeleri kullanabilirsiniz?

Yaz mevsiminden saçlarda iyi bir nem dengesi sağlamak, kırıkları onarmak için saç tipine uygun bir şampuan, saç maskesi, saç bakım kremi ve saç şekillendirici ürünler kullanmalısınız. Bakımlı saçlarla Sonbaharı karşılamak için evde Hindistan cevizi yağını başınızın üzerinde tutabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı saçların parlak olmasında, kolay taranabilmesinde, dalgaların belirginleşmesinde ve sağlıklı bir şekilde uzamasında etkili sağlıklı bir saç bakım ürünüdür. Hindistan cevizi yağını saç bakımında aşağıda yöntemlerle kullanabilirsiniz:

•    Dolu bir şampuan şişesine oda ısısında yumuşamış Hindistan cevizi yağını ekleyin.
    Böylece tüm saçlarınız beslenecek ve kremlenecek.
•    Saçınızı kimyasallara karşı korumak için saç boyasına Hindistan cevizi yağı
    katabilirsiniz.
•    Saç derisine 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ile masaj yaparsanız saç derinizi
    kepeklere karşı korumaya alırsınız. Ayrıca var olan kepekler de artık yok olacaktır.
•    Hindistan cevizi yağı ile saç uçlarına bakım yaparsanız, saç kırıklarınız onarılır,
    elektriklenmeler ortadan kalkar.
•    Sağlıklı saçlar için saç tipinize uygun saç bakım ürünlerini kullanın. Özellikle
    mevsim geçişlerinde saç bakımını ihmal etmeyin. 

YORUM EKLE

banner608

banner474