banner564

Sonsuzluğa uğurlanan lider

10 Kasım Ulu önder Atatürk’ün ölüm yıl dönümü. Türk milletinin matem günü aynı zamanda Kıbrıs Türkü’nün de matem günüdür. Bu yıl ölüm yıl dönümünün 81. yılı yurdumuzda da törenlerle anılacak.
Atatürk’ü anlamak ve anlatmak için yazılmış birçok eser bulunmaktadır. Benim en çok ilgimi çekenler, yabancıların dışarıdan bakan bir gözle yazdıklarıdır. Bunlardan birisi Grey Wolf, çeviri ismi ile Bozkurt isimli eserdir.
Bozkurt, İngiliz asker ve yazar H. C. Armstrong'un 1932 yılında yazdığı Mustafa Kemal’in biyografisidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatta iken yayımlanan ilk biyografisidir. "Bozkurt", Mustafa Kemal'i putlaştırmayan, insani yönlerini gizlemeye çalışmayan, kimine göre hasmani (düşmanca) sayılabilecek, sert bir üslupla yazılmıştır. Kitabın Türkçe çevirisinin arka kapağında Kılıç Ali’nin “Atatürk’ün Hususiyetleri” adlı kitabından bir alıntı yapılmıştır. Yapılan alıntı, İngiliz asker ve yazar H. C. Armstrong’un yazdığı kitap hakkındadır;
“Armstrong ismindeki meşhur bir Türk düşmanının yazdığı kitapta, Atatürk’ün aleyhinde bazı kısımlar vardı ve bunun için de hükümet tarafından ülkeye sokulması yasaklanmıştı. Atatürk merak etti. Kitabı getirtti. Bir gece geç vakte kadar tercüme ettirerek okuttu, dinledi. 
Armstrong, Atatürk’ün herkesçe bilinen içkisinden bahsediyor ve bunlara düşmanca yorumlarını da ekliyordu. Fakat bunları sayıp dökerken de memleketin herhangi bir felaketi veyahut memleketini ve milletini herhangi bir ilgilendiren herhangi bir önemli olayda, içkisini de, eğlencesini de bir tarafa bırakarak pençesini olayların üzerine atarak aslan gibi kükrediğini de belirtmeyi ihmal etmemişti. 
Atatürk kitabı sonuna kadar dinledikten sonra; bunu yasaklayarak hükümet hataya düşmüş. Adamcağız yaptığımız sefahati eksik yazmış, bu eksiklerini ben gidereyim de kitaba izin verilsin ve memlekette okunsun! Diye latife etmiş…”
Atatürk’ün yerini tarih belirlemiştir. O sadece Türklerin değil, dünyanın büyük bir bölümü içinde temel reformların esin kaynağı olmuştur. 
John F.KENNEDY – ABD Başkanı: Atatürk bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır. Çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür Türkiye’nin doğması yeni Türkiye’nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilan ve o zamandan beri koruması, Atatürk’ün Türk halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye’de giriştiği derin ve geniş inkılâplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha başarı ile gösteren bir örnek yoktur.
Winston CHURCHILL – İngiltere Başbakanı: Savaşta Türkiye’yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Milletini yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de büyük kayıptır. Her sınıf halkın O’nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahraman ve modern Türkiye’nin Ata’sına değer bir görünümden başka bir şey değildir.
Kalinin – Sovyet Başbakanı: Şöhreti bütün cihana yayılmış olan tecrübeli başkanın yönetimi herkesin sevgi ve saygısını çeken büyük Türk Milleti’nin milli bağımsızlığını devamlı bir başarı ile kuvvetlendirmiş ve yeni milli yapısını yaratmıştır.
Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 81. yıl dönümünde saygı, minnet ve özlemle anıyoruz… 

YORUM EKLE

banner608

banner473