banner564

Sorgulama yoksa reforum olmaz

Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’nı okudunuz mu? İlgilenenler “https://www.cm.gov.nc.tr/YasaTasariOneriForm#” sayfasından indirip bilgi edinebilir. Hükümet tarafından hazırlanan bu özel yasa tasarısı, “Belediyeler Reformu” olarak lanse ediliyor. Reforum sözcüğü ile yapılacak olan belediye birleştirilmelerinin daha şirin gösterilmeye çalışılmasından başka bir şey değildir. 
Fransızca réforme "ıslahat" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca réformer "yeniden biçim vermek, ıslah etmek" fiilinden türetilmiştir. Dünya tarihinde ise Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa’yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi’ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Bu hareket Avrupa'nın değişim ve dönüşümüne sebep olmuştur. Bu reform hareketi Hristiyanlığın yeni ve büyük üç mezhebinden Protestanlığın oluşmasını sağlamıştır.
Kamu reformu söylemleri gündeme gelince eski siyasetçi ve Türkiye Başbakanı rahmetli Bülent Ecevit’in çok eski bir yazısı aklıma geldi. “Zümre Demokrasisi ile Sosyal Reform Olmaz”. Bu konuyu daha öncede yazmıştım ancak coğrafyamızda zaman gelip geçiyor, çehremiz değişiyor, kişiler de değişiyor ancak olaylar değişmiyor. Rahmetli Bülent Ecevit’in 1960 yılında kaleme aldığı bir yazısında kısaca; belirli bir zümre topluluğu ile yapılacak olan bir reformun sadece aynı sınıfa hizmet edeceğini yazmıştı. 
Belediye yönetimindeki verimliliği artırmayı hedefleyen, Belediyelerin Birleştirilmesi Yasa Tasarısı dikkatlice incelenecek olursa reforum adı altında, bu yasa tasarısını hazırlayanlara hizmet edeceğini rahatlıkla görebilirsiniz. Yasa tasarısı kamuoyu bilgisine gelir gelmez sendika yönetimlerinden itirazlar ve uyarı grevleri gelmeye başlamıştır.
Belediyelerin büyük sıkıntıları olduğu bir gerçektir. Ancak müdahalenin doğru noktalarda yapılabilmesi için günümüze kadar süre gelen yanlışların tespitinin de doğru yapılması gerekmektedir. Yürürlükteki yasanın tam anlamıyla uygulanmadığı ve/veya uygulanamadığı ortadadır. Böylesi bir durumda yeni yasa ile belediyeler birleştirilse de verimsiz yapının devam edeceği bir gerçektir. Burada sorun yasanın kendisi değil, belediyeleri işleten ve/veya işletemeyen siyasetin kendisidir. Hepimizin bildiği gibi belediyelerdeki verimliliği artırmak için esas olarak iyileştirilmesi gereken yönetimlerdeki zihniyetin kendisidir. 
Doğru tespit ve uygulama yapılmazsa belediyelerde verimlilik artmayacaktır. Rahmetli Ecevit’in de yazısında belirttiği gibi; bu yasa değişikliğini yapmak isteyen iyi niyetli yöneticiler, kendilerini bu değişikliğe karşı olan zümre ile işbirliği içinde bulacaklardır. Nedeni ise çok basit! Meclisteki vekillerin büyük bir çoğunluğu kamu sektöründe çalışmaktadır. 
Bu arada reform diye lanse edilen olgu aslında sadece basit bir değişimdir. Belediyeler neden batmıştır? Bu belediyeleri batırılırken kimler siyasi rant elde etmiştir? Reforum adı altında hiç sorgulamadan, hesap sormadan, bu yasa değişikliği ile bu kişiler aklanacaklarıdır. Her zaman olduğu gibi fatura yine halka kesilmiş olacaktır. Ciddi bir reform gerçekleşmesi için değişimin halkın içinden geliyor olması gerekmektedir, fakat konu bambaşka bir yerlere gider…
Herkese güzel bir hafta dileklerimle…

YORUM EKLE

banner471

banner473