banner564

Sorunlar doğru tespit edilmeli

 2019-20 Eğitim ve Öğretim döneminin başladığı şu ilk haftalarda basında kapsam dışı kayıt haberlerinin yer aldığını gözlemledik. Özellikle Lefke bölgesine bağlı okullarda öğrenci azlığına bağlı olarak eğitimine ara verilen (kapatılan) bir ilkokul ile öğrencilerin diğer bölge okullarına kayıt yaptırması nedeniyle nüfus kaybeden bir ortaokul haberlere konu olmuştur.
Lefke bölgesine ait haberde konuya taraf olan kesimlerin tümü kendilerince haklıdırlar. Erdal Abit İlkokulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı nüfusu az olan okul öğrencilerine eğitimde fırsat eşitliği sağlamak adına okulu kapatıp, öğrencileri sosyalleşebilecekleri farklı bir okula yerleştirmiştir. Okul yönetimi ve bölge halkı ise okulun yaşatılması yönünde çabalar göstermişlerdir.
Lefke Gazi Lisesinde ise öğrencilerin kapsam bölgesinde olmalarına rağmen Lefke Gazi Lisesi yerine, Güzelyurt Şehit Turgut Ortaokulu’na kayıt yaptırmaları, okul yönetimi ile öğrenci velilerini karşı karşıya getirmiştir.
Burada tarafların tümü de kendi açılarından haklıdırlar. Milli Eğitim Bakanlığı sürdürülebilir bir eğitim sistemi oluşturmak adına hamleler yaparken, okul yönetimleri de okullarının devamlılığını sağlamak arzusundadırlar. Bir diğer yandan veliler ise çalışma hayatlarına uygun bir okul seçimine gitmektedirler.
Böylesi bir durumda konuya taraf olanlar (Milli Eğitim Bakanlığı, okul yönetimi ve aileler) aslında kazananı olmayan bir oyun oynamaktadır. Matematikde buna ‘sıfır toplamlı oyun teoremi’ denmektedir. Sıfır-toplamlı oyun, bir katılımcının kazandığı kullanım değerinin, diğer katılımcıların kaybettikleri kullanım değerleriyle tam olarak dengelendiği bir durumun matematiksel temsilidir. Katılımcıların toplam kazançları üst üste konarak ve toplam kayıplar bundan çıkarıldığında sonuç sıfır olacaktır. Dahası sıfır toplamlı oyunlarda her oyun sonucunun toplamı daima sıfırdır. Bu tür oyunlar dağıtıcıdır, bütünleştirici değildir.
Bu gibi durumlardan kaçınmak için konuya taraf olan kesimlerin kazan-kazan oyununa yönelmeleri gerekmektedir. En iyi sonucu almak için gruptaki herkes hem kendi hem de grup için en iyi olanı yapmalı, bölgede yaşanılan soruna daha geniş bir pencereden bakmalıdır. Görünenin altında yatan esas problemi ve o problemi yaratan şeyi bulmak, ardından da doğru bir şekilde kazan kazan yaklaşımını sağlamak gerekmektedir.
Lefke bölgesinde yaşanılan sorun nüfus sorunudur. Sorunun çözümü için demografi biliminden faydanılarak istatistik, anket, nüfus sayımları, planlama projeksiyonları ile bölge nüfusunun karakteristik yapısı ortaya konmalıdır. Sorasında ise bölgeye uygun sosyo-ekonomik planlar oluşturulmalıdır. 
Çalışma hayatını devam ettirmek için Lefke’de ikamet eden fakat bir başka bölgede çalışmak zorunda kalan aileler elbette kendi çalışma hayatına uyun okullara çocuklarını kaydettireceklerdir. Sürdürülebilir olmayan okullar ise elbette kapanmaya devam edecektir. Kazan kazan, doğru uygulandığı sürece gerçekten de başarılı sonuçlanabilecek bir stratejidir. Yapılacak işbirliği, her kesimin istediklerinden daha fazlasını almalarını sağlayacaktır.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
 

YORUM EKLE

banner608

banner473