banner564

Söylemler ve eylemler örtüşmelidir

Geçtiğimiz hafta içinde Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS), Milli Eğitim Bakanlığı önünde düzenledikleri eylem gündem olmuştu. Fakat her iki sendikanın bakanlık önünde basına yaptıkları açıklama ile sosyal medyadan yaptıkları açıklamalar örtüşmüyor.
Sendikaların bakanlık önünde yaptıkları basın açıklamasında eylemlemlere rağmen Öğretmenler Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerin,  sendikaların olmadığı Yüksek Danışma Kurulu toplantısında onaylandığı belirttiler. Fakat işin iç yüzü pek de öyle değil. 25/1985 öğretmenler yasasının 92. Maddesi; “Yüksek Danışma Kurulu Eğitim, öğretim işleriyle ilgili Bakanın başkanlığında Bakanlık Müsteşarı, Ekonomi ve Maliye Bakanı, Çalışma Bakanı, en çok üyesi olan iki öğretmen sendikasının birer temsilcisinden oluşur” şeklindedir.
Her iki sendika Yüksek Danışma Kuruluna birer temsilci göndermek yerine, eyleme katılan öğretmenlerden altı kişinin Yüksek Danışma Kuruluna girmek istemesi nedeniyle polis engeli ile karşılaştılar. Yasa gereği ancak iki temsilcinin girebileceğinin belirtilmesi üzerine, her iki sendika da temsilci göndermeyip, kamuoyunu ve meslektaşlarını yanıltıcı beyanda bulundular. Bu beyanat “Yüksek Danışma Kuruluna sendikalar alınmadı” şeklindeydi. Halbuki böyle birşey yok. Her iki sendika da birer temsilci gönderse, yasa gereği Yüksek Danışma Kuruluna katılabileceklerdi...
Gelelim asıl meseleye. Birçok öğretmen arkadaşın sosyal medyada paylaştığı KTOEÖS’ün eylem çağrısında;
•    B öğretmen statüsünün 20 yıldan 25 yıla çıkarılması ve A öğretmen statüsünün 25 yıldan 30 yıla çıkarılmak istenmesi,
•    Yasal olan 20 saat öğretmen mesaisinin artırılmak istendiği,
•    Hizmet iç eğitimlerin zorunlu hale getiriliyor olması,
•    Siyasilerin yakın akrabalarına sınavsız kadrolu öğretmen olma hakkı verildiği,
•    Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapatılmasının önünün açılması,
gibi öğretmenlerin kazanılmış hak olarak gördüğü bazı ayrıcalıkların geriye götürülmesi üzerine eylem çağrısı yapmışladır.
25/1985 öğretmenler yasasına göre 20 yıl öğretmenlik yapan öğretmen; B statüsü kazanıp, haftada en fazla 18 saat ders verir. 25 yıl öğretmenlik yapan öğretmen; A statüsü kazanıp haftada en fazla 15 saat ders verir. Yasanın bu maddesi ile ilgili her iki öğretmen sendikasına da buradan sormak isterim. Dünyada hangi eğitim sisteminde A veya B statüsü öğretmenler verilir? Sanırım bu sorunun cevabı hiç olacaktır ama sendikalarımızın bu soruya farklı bir yanıtı varsa köşemde yer vereceğim.
Bir araştırma yapılması halinde birçok öğretmen Avrupa Birliğine (AB) üyesi olmak istediğini söyleyecektir. Fakat AB üyesi ülkelerde A veya B statüsü öğretmenler de yoktur. Dahası birçok AB ülkesinde öğretmenler sözleşmeli olarak çalışmaktadırlar. Az saatle çalışıp çok iyi bir maaş alamıyorlar. 
Her iki öğretmen sendikasıda; tarihi geçmişi olan, Kıbrıs Türk Toplumu’na önderlik etmiş güzide iki sivil toplum örgütümüzdür. Yine her iki sendikamızın da toplum yararına olacak bir ilke imza atabilecek kudrette olduğuna inanıyorum. Artık KTOEÖS ve KTÖS’ün söylemlerini ve eylemsel faaliyet şekillerini değiştirme zamanıdır. Yoksa yapılan tüm açıklamalar ve aynı tarzda eylem şekilleri bizleri daha iyi bir noktaya götürmeyecektir. 
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nedim
Nedim - 2 yıl Önce

Bence "A-B" statüsü memura, doktora, polise, askere de verilsin... Tam bize göre! Dünyada yok biede olsun. :)

banner471

banner473