banner564

Statüko ama hangisi?

Yirmi sekiz ülkenin aday olduğu ve her ülkenin nüfus sayısına göre belirlenen Avrupa Parlamentosu seçimleri, yarın coğrafyamızda da yapılıyor.
Avrupa Parlamentosu seçimleri ilk kez 1979 yılında, son olarak da 2014 yılında gerçekleşmiştir. 5 yılda bir düzenlenen seçimlerde her Avrupa Birliği (AB) vatandaşı kendi ülkesinde veya yaşamakta olduğu bir başka AB ülkesinde oy kullanma hakkına sahiptir. Birlik üyesi 28 ülkede vatandaşlar, 23-26 Mayıs tarihleri arasında AP'ye gidecek 705 milletvekilini seçmek için oy kullanacak.
En son 2014 yılında yapılan AP seçimleri için Güney Kıbrıs’ta oy kullanmaya giden bir arkadaşımdan dinledim. 2014 yılında AP seçimlerinde oy kullanmak için Lefkoşa’nın Güney kesiminde kurulan sandıklardan birine gitmiş. Oradaki görevliye Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğini ibraz ederek oy kullanmak istemiş. Oradaki görevli bilgisayarda bir şeyler yaptıktan sonra arkadaşa, gitmiş olduğu sandıkta oy kullanamayacağını söylemiş. Bunun üzerine arkadaş hangi sandıkta oy kullanabileceğini sormuş. Görevli, bilgisi olmadığını söylemiş. Bizim arkadaş inatla üstelemiş oradaki görevliyi. İlle de nerede oy kullanacağını sormuş. Görevliye İngilizce olarak “Benim nerede oy kullanacağımı bilmiyorsan niye orada oturuyorsun, görevini niye tam olarak yapmıyorsun” şeklinde diye üsteleyince araya Kıbrıs Rum polisi girmiş ve olay çıkarmaması için arkadaşı uyarmış. Ama bizimki ısrarcı ile oy kullanmak istiyor ve polis ile de tam atışmaya girecekken birisi onu kolundan tuttuğu gibi geri çekiyor.
Bizim arkadaş kim bu beni çekiştiren diye bakınca, 2014 yılında AP seçimlerinde aday olan Levent ŞENER’in olduğunu görmüş. Levent ŞENER, bizim arkadaşa boşuna uğraşmamasını, oy kullanmaya başlanmasından itibaren benzer birçok olayla karşılaştıklarını, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklere oy kullandırmamak için türlü yalanlar söylediklerini anlatmış. Sonrada doldurması için Rumca bir dilekçe formu vermiş eline. Arkadaş bunun Rumca olduğunu, bu dilekçe formunun Türkçe veya İngilizcesini isteyince, sadece Rumca dilekçe formu olduğunu söylemişler. Bunun üzerine bizim arkadaş ben itirazımı internet üzerinde AB’ye yazarım diyerek hiçbir işlem yapmadan oradan ayrılmış.
Aynı arkadaşım bu AP seçimleri için oy kullanıp kullanamayacağını araştırmış. Kimliğinde herhangi bir sorun olmadığını ve 25 Mayıs 2019 günü istediği bir sandıkta AP için oy kullanabileceğini öğrenmiş.
Her AB üyesi ülkede oy kullanmak zorunlu değil iken, Kıbrıs Cumhuriyeti zorunlu olan birkaç ülkeden bir tanesidir. Bugün kimseye AP seçimlerinde oy kulanın veya kullanmayın diyemem. Herkes kendi hür iradesine sahiptir. Fakat şunu iyi tespit etmek gerekmektedir. Bir AB vatandaşı iseniz vede oy kullanmanın zorunlu olduğu bir ülkenin vatandaşı iseniz iyice düşünmeniz gerekmektedir.

Sık sık statükodan bahsedilen bir coğrafyada; Kıbrıslı Rumlar istediği zaman sizlere oy kullandıracak, istemediği zaman, yok burada oy kullanamazsın diyecek. Hele hele Kıbrıs Türklerini Annan Referandumunda yalnız bırakan ve sol parti diye geçinen AKEL’in bir Kıbrıslı Türk aday göstererek, Kıbrıslı Türklerin oylarını talep etmesi hiç kabul edilebilir gibi değildir. Onun için oy vermeye gidecek olanlar statükonun ne anlama geldiğini, gerçek statükocunun kim olduğunu görüp tespit etmeleri dileklerimle…
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner471

banner474