banner564

Sterlin hızla değer kaybediyor, İngiltere AB üyeliğinden vazgeçecek mi?

 İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması veya kalması yönünde kampanyalar başladı ve ülke için hem politik hemde ekonomik yönden belirsizlik tırmandı. Yurt dışında yaşanan tartışmalara “Brexit Debate” adı verildi. Yani Britanya’nın birlikten çıkma tartışmaları konusunun ismi kısaltıldı. Aralık ortalarında Türk lirası karşısında 4.54 seviyelerine çıkan İngiliz Sterlini Birleşik Krallığın (UK) Avrupa Birliği ile yaşanan anlaşmazlıklara müteakip olarak birlikten çıkılması yönünde referandum yapılacağı açıklamaları sonrasında hızla değer kaybetmeye başlayan  Sterlin, 26 Şubat 2016 tarihinde 4,09 Türk lirasından işlem gördü. Birleşik Krallık Avrupa Birliği ile hoşnut olmadığı hususlarda yeniden müzakere yapmak istediğini beyan etmiş ve birlikteki muhataplarıyla Başbakan David Cameron müzakere sürecine başlamıştır. Bu bağlamda birlikten çıkma veya kalma tartışmalarının döviz piyasalarına olumsuz yansıdığı kesinlikle aşikar bir hal almış ve İngiliz üst düzey yetkililer tarafından da dile getirilmeye başlamıştır. Birleşik Krallığın (UK) Avrupa Birliği üyesi olarak kalıp, kalmaması konusunda 23 Haziran 2016 tarihinde tüm britanya halkı (İngilizler, İskoçlar, Güney İrlandalılar ve Gallerliler) bünyesinde referanduma gidilecektir. Böylelikle haziran ayına kadar olan yaklaşık dört aylık zaman zarfında Sterlin para biriminde volatilitenin devam edeceği ve risk düzeyinin pek değişmeyeceği öngörülmektedir.      


 
 Majesteleri Kraliçe ikinci Elizabeth’in devlet hazinesinin başı olan ve diğer ülkelerin yapısal sisteminde Maliye Bakanı seviyesine tekabül eden kişi George Osborne, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılması durumunda derin bir ekonomik şoka gireceğini söyledi ve bu eylemin büyük bir kumar olacağını belirtti. Diğer taraftan birlikten çıkma kampanyası yürüten taraflar beyanatlarda bulunmaya devam ederken Başbakan David Cameron onlarla aynı fikirde olmadığını ve ülkenin birlikte kalma yönünde şahsen kampanya yürüteceğini resmen açıkladı. Böylelikle birlikten çıkma kampanyaları devam ederken, ülkenin en yüksek mevkilerinde olan, karar mekanizmasında ve referandum kampanyasında son derece önemli rol oynayacak kişiler tarafını birlikten yana belirledi. Bunun yanı sıra Başbakan Avrupa Birliği ile yürüttüğü yeni müzakerelerde olumlu adımlar atıldığını ve olumlu yönde gelişme kaydedildiğini açıkladı. Devlet yetkilileri dışında İngiltere iş dünyası da kampanya tartışmalarına katılmaya başladı. Birçok büyük şirketin Yönetim Kurulu Başkanları çeşitli yönde detaylı şekilde açıklamalarda bulundu.  Ancak birçok şirketi temsil eden İngiliz Ticaret Odası İş dünyasında bölünmeler yaşandığından dolayı referandumdaki kampanyalardan ikisine de katılmayacaklarını ve kendilerininde tüzel kişi olarak kampanya yürütmeyeceklerini açıkladı. 
    Sonuç olarak değerli okurlar haziran sonuna kadar olan dört aylık dönemde Sterlin’de yaşanan belirsizliğin devam edeceği ve değer kayıpları yaşamasının muhtemel olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yapılacak olan referandumda Avrupa Birliği’nde kalma kampanyası ağır basacak gibi gözüktüğünden dolayı kalma kararına müteakip olarak Sterlinin yeniden güçleneceği öngörülmektedir. Hayırlı kazançlar ve bilinçli şekilde doğru yatırımlar yapmanızı dilerim. Malumunuz olduğu üzere İngiliz Sterlini özellikle Kıbrıslı Türkler açısından hayatımızda önemli yeri olan bir yatırım aracı ve gelir-gider kalemi oluşturan önemli bir para birimidir.
YORUM EKLE

banner608

banner473