banner564

Su küçüğün söz büyüğün

Türk Dil Kurumu’na göre, büyüklerin sayılması, küçüklerin korunması gerektiğini anlatan bir atasözü olarak karşımıza çıkıyor. Bir diğer yoruma göre ise her şeyin bir sırası, yolu, yordamının olduğunu anlatmak içinde kullanılıyor...
Su ile ilgili veya içinde su ifadesi geçen daha çok atasözümüz var. Asrın su projesi ile ilgili olarak söylenebilecek olan birkaç atasözü: 
Su gibi aziz ol.
Su getirenlere iyi dilek olarak söylenir. Asrın projesinde, emeği geçenlere ve hatta Ala köprü barajı için yerinden edilen köylüler için su gibi aziz olmalarını diliyorum
Sudan ucuz.
Herhangi bir şey alırken çok ucuz olduğunu belirtmek için kullanırız. Fakat asrın su projesi ile evlerimize gelecek olan su, sudan ucuz olmayacak. Projenin 1milyar 600 milyon TL’ye mal olduğunu ve yerel dağıtımı içinde daha 600 milyon TL’ye ihtiyaç olduğunu basından öğrendik.
Suyu bulandırmak.
Olmaya yüz tutmuş bir işi kötü niyetle karıştırmak anlamında kullanırız. Proje ile gelen suyun yönetimi konusunda bir belirsizlik var gibi görünüyor. Umarım proje ile gelen suyu daha da bulandıramadan herkesin hemfikir olacağı bir formül üretilir.
Acı acıyı keser su sancıyı.
Bir güçlüğü yenmek için başka bir güçlü yola başvurulur. Kıbrıs Türk Halkı yıllar içinde çok acılar çekmiştir. Çekilen su sıkıntıları yanında, KKTC’nin tanınmamış olmasının getirdiği sıkıntılar gün geçtikçe kendini daha fazla hissettiriyor. Proje ile adamıza gelen su, hem yaşam kaynağı, hem de stratejik bir unsur olarak Kıbrıs Türk Halkının sıkıntılarının çözümü olacağı kesindir.
Akan su yosun tutmaz
Çalışan kimsenin daha sağlıklı, daha faydalı olacağını belirtmek için söylenen sözdür. Asrın projesi ile su kapımıza kadar geldi, fakat suyu ne şekilde kullanacağımız konusunda herhangi bir projemiz var mı bilemiyorum veya henüz ben duymadım.  Gelen suyu sadece evimizdeki su ihtiyacı olarak görmemeliyiz. Üretim kaynaklı projeler geliştirmeliyiz.
Büyük bir emek ve masrafla, Türkiye’den adamıza gelen suyun açılışı dün her iki tarafta, hem Türkiye’de hem de KKTC’de açılışı yapıldı. Herkese hayırlı uğurlu olması dileklerimle herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner608

banner474