banner564

‘Tanıma değil, temsilcilik’

   Rus haber ajansı TASS’ın bir haberi, Türkiye ve KKTC’de geniş yankı uyandırdı. Hatta bu gelişme “KKTC’nin, Rusya tarafından tanınması” şeklinde yorumlandı.
   Halbuki; mesele ‘tanıma’ değildir…
   Uzun yıllardan beri İngiltere, ABD ve Almanya’nın Kuzey Kıbrıs’ta ‘irtibat büroları’ vardır. Ve bu bürolarda konsolosluk işlemleri yapılıyor.
   Vize ve benzeri taleplerde bu irtibat bürolarına başvuruluyor. Haftanın belirli günlerinde konsoloslar veya bir başka görevli kuzeye geçerek başvuruları inceleyip, yeniden güneye gidiyor ve işlemler burada yapılıyor.
   Kıbrıs’ın her iki kesiminde çok sayıda İngiliz vatandaşı vardır. O yüzden İngiliz Yüksek Komiserliği hem güneyde, hem de kuzeyde ofis bulunduruyor. 
   Almanya da aynı şekilde…
   ABD ise daha çok ‘iki toplumla siyasi ilişkiler’ açısından meseleye yaklaşıyor…
   Herhangi bir sorun karşısında kuzeyde yaşayan İngilizler veya Almanlar, güneye geçmeden başvurularını kuzeydeki temsilcilik binasına yapabiliyor.

Kuzeyde Rus patlaması

   Avrupa Birliği’nin, Ukrayna savaşı yüzünden Ruslara yönelik ambargo uygulaması Güney Kıbrıs’a ekonomik yönden büyük zararlar verdi…
   Kıbrıs Rum kesimi (Kıbrıs Cumhuriyeti) AB’nin üyesi olduğu için, ambargo kararlarına uymak zorunda kaldı…
   Bu yüzden de binlerce Rus vatandaşının güneydeki bankalarda mevduat hesapları kapatıldı…
   Ruslara ‘zaman içinde’ ülkeyi terk etmeleri yönünde telkinler yapıldı…
   İşte bu uygulama büyük ölçüde Türkiye’ye ve kısmen KKTC’ye yeni fırsatlar sundu…
   Son iki yıl içinde Kuzey Kıbrıs’a 50 bin dolayında Rus vatandaşının geldiği belirtiliyor…
   KKTC devletinin bu konuda resmi bir açıklaması bulunmuyor…
   Ama tahminler bu yönde…
   Kuzeye gelen Ruslar, daha çok İskele ve Girne bölgesinde mülk satın alarak burada yaşamaya başlıyor…
   Rusya’nın şu anda yapmış olduğu; hem kendi vatandaşlarına hizmet için, hem de Rumlara bir tepki anlamında kuzeyde temsilcilik binası açmaktır…
   Burada konsolosluk işlemleri yapılacak, Rus vatandaşlarının herhangi bir konuda şikayetleri dinlenecek…
  Tekrar etmekte fayda vardır…
   Bu gelişme KKTC açısından olumludur…
   Ama resmi bir tanıma değildir…
   Çünkü aralarında Rusya’nın da bulunduğu Güvenlik Konseyi’nin kararları, KKTC’nin tanınmasını yasaklamış durumdadır… 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 9 ay Önce

Sayın Diyalog TV Yönetmeni Akarın Yıllardır yapmış olduğu TMK çalıştırın ‘ Şerefiye vergisini uygulayın Uyarıları maalesef kayde alınmamıştır!
Bu güne kadar Kimin Malını kime SATIYORUZ diye kimsenin sormamış olduğu KKTCde Uluslararası Hukuku karşımıza alarak maalesef Rum Mülklerini gelene gidene SATMAYA devam ediyoruz ? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince ( ECRH ) Andreas Orphanides KKTCdeki Mülk davası da Orams davası gibi Anavatan Türkiye’nin aleyhine sonuçlanıp Türkiye’nin Kıbrıslı Rum Andreas Orphanides’e Evinin ve arsasının Yağmalanıp SATILMASI nedeni ile de Yüzbinlerce Euro tazminat cezası kesilmiştir , TMK çalıştıramanın bedelini niye kurtarıcımız Türkiye’ye ödetelim ki ? Kendimize gelip Bu yanlıştan hemen dönüp TMK ile Şerefiye vergisini hemen uygulamalıyız aksi halde başımıza geleceklerden Suçlu ‘ Türkiye değil Bizler olacağız ??

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 9 ay Önce

Uluslarası Hukuk Dışında Yağmalayıp SATTIĞIMIZ Rum mallarını bilinçsizce Satın alan Rusları da Yitireceğimiz günler yakındır ! BMGK üyesi Rusya’nın Binlerce Rus vatandaşlarına KKTCde SATILAN Rum mülkleri için de KKTCye gelip vatandaşlarını uyarmasından daha doğal ne olabilir ki ? Ganimet düzeni KKTCde Şimdiden hazırlanalım İngilizleri Almanları ve Avrupalıları yitirdiğimiz gibi Rusları da yitireceğimiz kesindir ! Rusya’nın ofisinin KKTCye gelmesini merakla bekleyeceğiz !!
Perşembenin Geleceği Çarşambadan Bellidir ‘ diye bir Atasözümüz vardır !!!

banner471

banner473