banner564

Tasarruf ve önlem zamanı

  İnsanlar ‘daha iyi bir yaşam’ için çalışmak ve üretmek zorundadır...
  Devletin görevi de çalışan ve üreteni teşvik etmek, cesaretlendirmektir...
  Ne var ki; kurulduğundan bugüne kadar KKTC’deki uygulamalar bunun tam tersi oldu...
  Çalışandan ve üretenden tahsil edilen paralara bir miktar da Türkiye yardımlarını ilave etmek suretiyle, kamuya sürekli istihdam yapıldı...
  İflas etmiş kuruluşlara dahi ihtiyaç olmadığı halde personel alımının yapıldığını bilmeyen yoktur...
  Yılda 200 milyonun üzerinde ‘ek mesai’ ücreti ödeniyor…
  Harcamalar bununla da sınırlı kalmıyor...
  Üst kademe yöneticileri sık sık değiştiriliyor...
  Görevden alınanlar ‘müşavirler ordusuna’ dahil ediliyor...
  Güney Kıbrıs’ta fert başına düşen milli gelir, KKTC’nin üzerindedir...
  Ancak onlarda ‘müşavir ordusu’ yoktur...
  Onlarda Resmi Hizmet Aracı da yoktur...
  KKTC’de ise 5 bin civarında Resmi Hizmet Aracı vardır...
  Bunların bir kısmı üst kademenin özel işlerinde kullanılıyor...
  Ve her ay ruhsat, sigorta, akaryakıt, bakım ve onarımlar için bu araçlara milyonlarca lira harcanıyor...
  Hiç kimse de bu konuda rahatsızlık duymuyor...
  Pandemi sürecinde iş yapamayan insanlar günlük gıda ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma gelirken, KKTC devleti Brunei Sultanlığı’nda bile görülmeyen bir savurganlıkla yönetildi...
  Kamu çalışanlarının sayısı gereğinden çok fazla olduğu halde, gelir getirici Tapu, Araç Kayıt ve Sosyal Sigorta dairelerinde personel sıkıntısı çekiliyor...
  Suçlarda patlama yaşandığı halde polisin bin civarında personel açığı kapatılmıyor…
  Hastalıkların arttığı bir ülkede doktor ve hemşire sayısı ‘parasızlık gerekçesiyle’ artırılamıyor...
  Benzeri sıkıntılar yargıda da yaşanıyor...
  Suçların giderek artması, bununla birlikte üzücü olayların yaşanmasının temelinde devletin ilgisizliği, yetersizliği ve ihmalleri vardır...

Acilen önlem alınmalıdır

   Suç patlamaları, mafya hesaplaşmaları tartışılırken, KKTC’ye gelen yolcuların ‘geçmişini’ ortaya koyacak verilere ulaşılamıyor…
   Türkiye ile KKTC arasında bu bilgi paylaşımının sağlıklı bir şekilde işlemesi için tüm limanlarda teknolojik eksikler giderilmelidir…
   Türkiye üç yıl öncesinden kendi tarafında gerekli önlemleri aldığı halde, KKTC’nin bu konuda gerekli adımları atamaması üzüntü vericidir…
   Özellikle ‘daha çok güvenlik’ önleminden söz edenler, limanlarda yaşanan eksiklerin giderilmesi için harekete geçmeli ve polise yardımcı olmalıdır…
   KKTC’nin ‘güvenli bir yer’ olduğunu savunabilmemiz için suçların önlenmesi yönünde adım atmalı ve her türlü önlemin alındığını herkese göstermek zorundayız…
   O nedenle de yeni İçişleri Bakanı’nın başlattığı kapsamlı muhaceret programının bir an önce tamamlanmasını ve uygulamaya girmesini bekliyoruz…
   Turizm ve eğitim adasında suçları görmezden gelerek başarı sağlayamayız…

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nury
Hasan Nury - 1 yıl Önce

Sayın Akar, Güney Kıbrıs’taki fert başına düşen milli gelir KKTC ‘ninkinden daha yüksektir kelimesi biraz yumuşak değilmidir acaba ?
Son verilere göre Güney Kıbrıs’taki fert başına düşen milli gelir ( Cyprus GDP per head ) 30,239 Dolardır - KKTC’nin fert başına düşen milli geliri ise 9 - 10 bin Dolar ile Güney Kıbrıs kişi başı milli geliri KKTC’nin üç katından fazladır desek daha yerinde olmaz mı acaba ! Yıllar önce Asil Nadirler zamanında özellikle İngiltere ve Avrupa’ya yaptığımız İhracat patlaması ile Ülkemizeki TURİZmin tavan yaptığı Yatırımcıların Kuzey Kıbrıs’a para yağdırdığı günlerimizde kişi başı milli gelirimizin 16bin Dolarlara çıktığını bilmeyenimiz yoktur ! Kuzey Kıbrıs’tan sadece İngiltere’ye gemiler ve uçaklar dolusu giden Narenciye , Hellim , Meyve Suyu , Patates , Zeytin Yağı, ve daha birçok ürünümüzün İhraç edildiği günlerimizi bilmeyenimiz yoktur , sadece İngiltere’ye her gün yoğun dolu dolu seferler yapan KTHY ile sabah çıkan Gaztelerimiz akşam saatlerinde Londra bayilerimizde bulabilmemiz mümkündü ! Yılların kötü Siyaseti ile KKTCyi bugün getirdiğimiz nokta maalesef içler acısıdır !
Dökülen Ülkemizde Fert başı milli gelirimiz 9 - 10 bin Dolara düştü
Bu kötü gidişle her yıl Fakirleşip yoksullaşan KKTC’de milli gelirimiz UGANDA’nın 3.303 Dolar olan milli geliri ile eşitlenir isek hiç de şaşmayalım !

Magusalı
Magusalı - 1 yıl Önce

Yazı çok doğru. Yorumu gerektirmiyor. Yorum yazan Hasan bey. O bahsettiğin dönemde milli gelir yapmacıklı. Doğru değildi.ihracat da vardı ancak büyük çoğunluğu hayali ihracatı. Ben günlerce, aylarca bu hayali ihracatların tahkikatı ile. Uğraştım.

Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

Mr hasan bey haklısınız TC ve KKTC kötü yonetiliyor ama Avrupa nasıl yonetiliyor ABD nasıl yonetiliyor İngiltere ab deki grevlerden ne haber bırak bu işleri sonra kaçırırlar cisleri

Öz
Öz - 1 yıl Önce

KKTC de sorunlardan biri de, memurluktur ama birincil sorunu değildir. Ekonomisi küçük olan ülkelerde her zaman kimin ne aldığı sorgulanır. Esas önemli olan ekonomiyi 10 kat, 20 kat büyütmektir. Bunun için de, havaalanların, limanların uluslararası trafiğe açık olmalıdır. Yasal olmayan ülkelerde böyle bir şans da yoktur.

banner471

banner474