banner564

Tatil başladı

Karnelerin verilmesi ile birlikte 2018-2019 eğitim öğretim yılının yaz tatili de başlamış oldu. Eğitim sektörünün değişerek gelişmesi öğrencilerin önüne çok değişik seçenek sunmakla birlikte, birçok sınav zorunluluğunu da birlikte getiriyor. Haliyle birçok sınavla uğraşan öğrencilerde iyi bir yaz tatilini hak ediyor.
Çocukların iyi bir tatil dönemi geçirebilmesi aslında bir parça biz ebeveynlerin sorumluluğudur aslında. Çocukların yaz tatilini belli aktivitelerle değerlendirmeleri sağlayabilmeliyiz.
Hafta içi çalışıyor olmanız, hafta sonları ev işlerine odaklanmanıza neden olmaktadır. Çalışan anne-baba olarak hafta sonları ev işlerine odaklanmayın. Çocukların hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal gelişimine olanak sağlayacak ortak aktiviteler hazırlayın.
Ev dışında geçireceğiniz zaman dilimleri çok önemlidir. Çocukların dışarıda gözlem yapması, doğa olaylarını, havayı ve çevreyi gözlemlemesi çevresel zekâsının gelişimini de destekliyor. Dolayısıyla evden çıkıyoruz diye alışveriş merkezleri gibi kapalı alanlara da hapsolmayın.
Çocuğunuzun okul arkadaşları ile bir araya gelmesini sağlayın. Bu birliktelikler çocukların sosyalleşmesi adına önemli. Üstelik bu sayede arkadaşlarıyla ilişkilerini de gözlemleyebilirsiniz.
Uzun bir tatil dönemi süresince bazen çocukların canı da sıkılacaktır. Bırakın sıkılsın. Sürekli bir şeylere yönlendirmeye çalışmayın. Yapılan araştırmalar çocuğun canının sıkılmasının hiç de kötü olmadığını göstermiştir. Canı sıkılan çocuklar iç dünyalarına dönebildikleri için düşünme becerileri de daha fazla gelişiyor, kendilerini oyalayabilme becerileri artıyor. Yetişkinlik hayatına geçtiklerinde kendilerine daha yeterli bireyler oluyorlar.
Tatil süresince dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi ise çocukların teknoloji cihazlar ile olan ilişkileridir. Teknolojik cihazları sınırlı zaman dilimlerinde kullandırın. Gergin ve sinirli davranmayın. Onu sevdiğinizi dile getirin, hissettirin. Ona koyduğunuz kuralların nedenlerini anlayacağı şekilde sakin bir üslupla açıklayın. Ayrıca tatil süresinin tamamen derslerden uzak bir dönem olmadığını çocuklara uygun bir şekilde anlatılmalıdır. Zayıf olan derslerin belirli araklılarla gözden geçirilmesi gerektiğini onlara hatırlatın.
Günümüzde artık neredeyse tüm yerel yönetimler, birçok spor federasyonlar ve sivil toplum örgütleri çocukların merak ve ilgi alanlarına yönelik etkinlikler düzenliyorlar. Bu etkinlik çalışmaları; bazen el becerilerini destekleyici, bazen merak artırıcı, bazen gözlem yapmaya teşvik edici olacak şekilde çok farklı konularda düzenleniyor. Çocuklarımız için en iyisini istiyorsak, yapabileceğimiz en etkili şey kendilerini keşfetmelerine yardımcı olmaktır.
Güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner471

banner474