banner564

Tatil başlıyor

Haziran ayı demek, okula giden çocuk ve gençler için tatil başlıyor demektir. Günümüz koşullarında öğrencilerin ders yükleri ve sınav baskısı altında oluşan streslerini düşününce tatil yapmaları şart oluyor. Tatil deyince insanın aklına dinlenmek, eğlenmek, kendine zaman ayırmak, gezmek, deniz, kum, güneş geliyor.
Fakat tatilden önce öğrencilerin bir de karne heyecanı vardır. Karne öğretim yılı sonu öğrenciyi ve ailesini bilgilendirme amaçlı verilen bir belgedir. Veliler daha çok çocuklarının kaç zayıfı olduğu ile ilgilenirken, öğrenciler genellikle öğretmeninin ne yazdığı ile ilgilenmektedir. Karnelerde iyi notlar olabileceği gibi kırık notlar da olabilir. Velilerin karnelere olan yaklaşımı, çocukların ve gençlerin kendilerine olan güveni ve öz saygısı için önemlidir. Örneğin karnede eğer kırık not varsa, çocuğunuzu cezalandırmak yerine, kırık notun nedenlerini araştırmak daha yapıcı olacaktır. Çocuğunuzun “çocuk olmak” ihtiyaçlarını göz ardı etmeyiniz, kırık notlar nedeniyle yasaklar koyarak çocuğunuzun tatilini engellemeyiniz…
Okulların kapanması ile başlayan yaz tatilini birçok öğrenci, dinlenerek, eğlenerek geçirme planları yapacaklardır. İstedikleri saatte yatıp, istedikleri saat kalkacaklar, yemek düzenlerini değiştirecekler, televizyonun kumandasına daha çok sahip olup, bilgisayar oyunlarıyla daha sınırsız oynayacaklardır.
Fakat tatil her zaman için böylesi boş zaman geçirmek olmamalıdır. Aile bireylerinin tatil beklentilerini konuşmaları ve herkesin ihtiyaçlarına uygun olan tatilin birlikte planlanıp yapılması en idealidir. Bu şekilde herkes birbirinin hatırı için bir şeyler yapmış olurken, aile bireyleri kendi isteklerini de gerçekleştirebilmiş olurlar. Mümkünse hep birlikte zaman geçirin. Çocuk, anne ve babanın birlikte zaman geçirmesi aile dinamiği için de çok yararlı olacaktır. Aile içerisindeki paylaşım şüphesiz çok önemlidir. Dolayısıyla çocuğunuzla birlikte bir şeyler yapmaya çalışın, örneğin;
• Çocuğunuzla seçtiğiniz kitapları okuyup üzerinde tartışarak, çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
• Sinemaya, tiyatroya, konserlere giderek kültürel paylaşımlar da buluna bilirsiniz
• Birlikte alışverişe çıkıp, çocuğunuzun istediği şeyleri kendinin seçmesine izin vererek kendi imajını çizmesine fırsat vere bilirsiniz,
• Arkadaşlarıyla birlikte yapabileceği etkinlikler planlaya bilirsiniz,
• Eğer imkânınız varsa yurt içinde veya yurt dışında yaz kamplarına, spor, sanat, yabancı dil etkinliklerine katılmalarını sağlayabilirsiniz.
Tatilin bir bölümünü de ebeveyn ziyaretlerine ayırın. Aile büyükleri ve yakın akrabaların ziyareti ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Geziye gidilen bir yerde, orada ikamet eden eski bir arkadaşa da uğramak tatile güzellik katar. İnsanların bireyselleşmesinin git gide arttığı bir zamanda insan ilişkilerine yatırım yapmak hayatı tatlandırır.
Tatil, aile bireyleri ile birlikte hazırlandığında zevkli, eğlenceli ve yapıcı olacaktır. Yapıcı unsurlar çerçevesinde hazırlanacak olan bir tatil programı çocukları daha da mutlu edecektir. Boş geçirilen zamanın, kaybedilen zaman olduğu unutulmamalıdır. Çocukların daha başarılı olmaları anne ve babalarının elindedir. Herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner608

banner473